Pensiile militare, modificate. Cum sunt recompensaţi în ţări din NATO militarii pensionari

×
Codul embed a fost copiat

Ordonanţă de urgenţă care modifică legea pensiilor militare a fost adoptată de Guvern. După nenumărate modificări şi analize, poliţiştii, pompierii şi militarii au aflat că pensiile lor vor fi calculate în funcţie de salariul net.

Consiliul economic a dat însă aviz negativ acestei măsuri pe motiv că nu a avut suficient timp să analizeze ordonanţa. Pe de altă parte, numărul cererilor de pensionare a crescut până la 1200 numai în structurile Ministerului de Interne. Pensiile militare de stat vor fi calculate din venitul net al militarului şi nu din brut, ca până acum.

Dumitru Coarnă, lider sindicat SNAP: "Toate sistemele de referinţă în zona pensiilor de serviciu, din lumea civilizată, se raportează la salariul brut, un procent din brutul realizat în funcție de vechimea cu care ai fost tu în sistem."

Apoi, pensiile militare vor fi plafonate şi nu mai pot depăşi salariul net al celui care trece în rezervă. Aşadar, dacă unui militar i-ar ieşi conform calculului o pensie mai mare decât leafă la momentul trecerii în rezervă, va fi coborâtă până la nivelul venitului din activitate.

În plus, pensiile militare vor fi indexate doar în raport cu inflaţia.

Citește și
dragnea tariceanu
Ședința de Guvern privind pensiile, amânată
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Olguţa Vasilescu: "Pot să va dau exemplu de pensie specială stabilită la un cuantum de 7000 de lei în 2010 care a ajuns acum la 22 de mii de lei că urmare a corelărilor cu creşterile salariale ulterior pensionarii"

În sistemul de apărare, sunt câteva zeci de pensii uriaşe. Conform ministrului apărării, în armata cel mai mare venit obţinut după trecerea în rezervă aparţine unui magistrat militar şi trece de 33 de mii de lei.

Şi în ministerul de interne există pensii mari- spre exemplu, şase dintre acestea depăşesc 20 de mii de lei. Militari dau că exemplu, felul în care sunt recompensaţi în ţări din NATO militarii pensionari.

Spre exemplu:

În Turcia, ofiţeri inferiori care au între 41 şi 48 de ani şi o vechime între 20 şi treizeci de ani, primesc o pensie care reprezintă 85 la sută din ultimul salariu.

În Germania, ofiţerii inferiori cu vârstă de 52 de ani şi cu o vechime de 20, 30 de ani. primesc 75 la sută din valoarea ultimei solde brute. Iar în Belgia, situaţia este identică doar că procentul urcă la 80 la sută.

Până acum, peste 1200 de poliţişti şi jandarmi au decis să iasă din sistem, iar lor li se alătură alte catve a sute de militari şi angajaţi ai serviciilor secrete care vor să beneficieze de legea mai favorabilă.

Guvernul a anunţat tot vineri şi că va creşte salariile poltiistilor.

Carmen Dan: "Pentru salariile politistiilor din ministerul de interne o majorare cu 10 % al cuantumului brut alsalariilor de funcţie. "

Tot în şedinţa de azi Executivul a hotărât că indemnizaţiile pentru creşterea copilului să NU depăşească 8.500 de lei, începând din septembrie. O altă decizie îi vizează pe patronii care folosesc muncă la negru. Dacă sunt descoperiţi, vor fi amendaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că nu are contract de muncă.

Modificările anunțate de Lia Olguța Vasilescu:

Ministrul Muncii a anunțat că pensiile speciale nu vor mai crește în funcție de salarii, ci vor fi indexate în funcție de media anuală a inflației.

De asemenea, nu va mai exista nicio pensie specială care să depășească salariu. Modificările intră în vigoare de la 15 septembrie și se aplică tuturor cu pensii speciale.

Ministrul Muncii a anunțat și că nu se va modifica vârsta de pensionare.

Sindicaliștii au analizat aceste propuneri și au dat aviz negativ.

Proiectul OUG

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaţilor MAI şi MApN nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Intenţia iniţială a Guvernului era, ca într-o primă etapă, să reglementeze doar situaţia pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmiţând, miercuri, că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor. "În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare", se arăta într-o precizare a MApN.

Joi însă, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că proiectul va viza aproape toate categoriile de pensii speciale. „Această ordonanţă este extinsă la toate categoriile de pensii speciale, nu numai la cele militare, inclusiv la funcţionarii parlamentari. Toate pensiile speciale, mai puţin magistraţii, care, la ora actuală, există două decizii ale Curţii Constituţionale care interzic discuţii pe legea pensiilor”, a declarat Vasilescu, la Antena 3.

Anunţul iniţial privind intenţia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii.

”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. De asemenea, ordonanţa va fi aplicată din 15 septembrie. ”Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă - şi probabil vor fi foarte muţi cei care vor să iasă la pensie - vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. ”Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.

Ministrul Muncii a spus că România este ”un stat care are multe legi aberante şi care trebuie corectate”, referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate în funcţia de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de pensii.

”O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar eu cred că trebuie (...) să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plată pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, vă spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de "moralitate", iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui "incendiu" înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată.

"Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.

Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor. "O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie (...) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge", a afirmat el.

Tudose a spus că schimbările nu vor fi făcute "peste noapte", ci proiectul se va afla în dezbatere. El a mai explicat că cea mai mare problemă este în cazul militarilor, în schimb magistraţii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discuţii.

Zvonurile legate de preconizatele schimbări şi confirmarea lor ulterioară de către oficialii guvernamentali au generat un val de cereri de pensionare în rândul militarilor. De exemplu, peste 700 de dosare de pensionare au fost depuse de poliţişti de vineri şi până marţi, potrivit spuselor ministrului de Interne, Carmen Dan, care a precizat că de la începutul anului peste 3.200 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au solicitat ieşirea la pensie. Dan a mai spus că media de vârstă a celor care cer pensionarea este de 55 de ani, iar cea mai mare pensie în plată în acest moment, la nivelul ministerului, depăşeşte 22.000 de lei.

"Am făcut o evaluare legat de acest val de pensionări cu care ne confruntăm cei din sistemul de ordine şi siguranţă publică. De vineri şi până astăzi şi-au depus dosare de pensie peste 700 de poliţişti. În total, de la începutul anului, au solicitat ieşirea la pensie peste 3.200 de angajaţi ai ministerului. Printre cei care au solicitat ieşirea la pensie sunt şi 16 chestori. Au făcut asta de la începutul anului şi până acum (...) Vorbesc de 16 chestori de Poliţie care au ieşit deja la pensie, iar pentru alţi 11 sunt demersuri în curs la Administraţia Prezidenţială", a afirmat ministrul de Interne.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
OUG care plafonează pensiile militarilor are o nouă formă. Cum se vor calcula
OUG care plafonează pensiile militarilor are o nouă formă. Cum se vor calcula

Ordonanţa de urgenţă care plafonează pensiile militarilor, poliţiştilor şi pompierilor are o nouă formă. Guvernanţii vor să le calculeze în funcţie de salariul net şi nu brut, aşa cum era până acum.

Ședința de Guvern privind pensiile, amânată
Ședința de Guvern privind pensiile, amânată

Şedinţa de Guvern de joi, în care ar fi trebuit să fie discutată, printre altele, şi Ordonanţa de Urgenţă prin care să se modifice modul de calcul al pensiilor militare, a fost amânată, potrivit unor surse oficiale.

Efectele OUG care plafonează pensiile militarilor. Noile calcule
Efectele OUG care plafonează pensiile militarilor. Noile calcule

OUG care plafonează pensiile militarilor produce efecte. Peste o mie de poliţişti din întreagă ţară, dar şi sute de militari şi-au depus deja dosarele şi vor să se retragă din activitate de teamă că după 15 septembrie vor încasa pensii mai mici.

Noua lege a pensiilor, prevăzută pentru 1 octombrie. Măsurile cu care Ministerul Muncii speră să rezolve problemele
Noua lege a pensiilor, prevăzută pentru 1 octombrie. Măsurile cu care Ministerul Muncii speră să rezolve problemele

Guvernul vrea să vină din toamnă cu o nouă lege pentru cei peste 5 milioane de pensionari ai țării și se inspiră din măsurile luate de alte state europene.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.