Noua lege a pensiilor, prevăzută pentru 1 octombrie. Măsurile cu care Ministerul Muncii speră să rezolve problemele
Guvernul vrea să vină din toamnă cu o nouă lege pentru cei peste 5 milioane de pensionari ai țării și se inspiră din măsurile luate de alte state europene.
Asta pentru că are de rezolvat o mare problemă: pe de o parte a promis creșterea continuă a punctului de pensie până în anul 2020, pe de altă fondul din care se plătesc pensiile adună deficite tot mai mari în fiecare an. Sindicaliștii propun că noua lege să țină cont de cât contribuie fiecare român de-a lungul vieții, iar pensiile speciale să fie reduse doar la statutul de ''venit de completare'', fără să mai depășească salariile, așa cum se întâmplă acum.
Ministrul Muncii spune că la 1 octombrie va apărea o nouă lege a pensiilor care să rezolve toate disfuncționalitățile. Iar sindicaliștii speră că de data aceasta măsurile luate vor ''însănătoși'' sistemul de pensii.
Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa: ''Salariatii până în 45 de ani de fapt contribuie mai puțin decât restul cu vârste mai mari de 45, dar beneficiază la pilonul I de pensii de aceeași valoare, de cuantum al pensiei, pe o contribuție mai mică și au și un venit suplimentar din pilonul II din pensii, deci trebuie o echilibrare.''
Guvernul analizează acum datele. În România sunt aproximativ 5 milioane 200 de mii de pensionari. Anul trecut, statul a plătit pentru pensii 58 de miliarde de lei, din care pensiile speciale înseamnă aproximativ 10% din total. Anul acesta, în schimb, se estimează că deficitul fondului de pensii se va adânci la 28 de miliarde de lei, fiind al zecelea an în care veniturile sunt depășite de cheltuieli.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: ''Motivul fundamental pentru care avem un deficit. Este un dezechilibru major și fizic între numărul de contribuabili și numărul de beneficiari.''
La nivel național, 9 angajați susțin 10 pensionari. În vreme ce în București raportul este de 5 pensionari la 10 salariați, în unele județe, precum Teleorman, de exemplu, sunt 17 pensionari la 10 angajați.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: ''Singura soluție pentru a rezolvă problema este să creăm locuri de muncă și să avem contribuabili cât mai mulți în sistem''.
Prin programul de guvernare, Guvernul a promis că punctul de pensie va crește în următorii patru ani și va ajunge de la valoarea de 1.000 de lei, cât este în prezent, la 1.775 de lei în toamnă anului 2020. Asta în condițiile în care guvernanții promit totodată că vor reduce deficitul bugetului asigurărilor de stat.
În alte state europene, reformele pensiilor au adus ori creșterea treptată a vârstei de pensionare ori mărirea contribuțiilor sociale sau modificarea modului în care e calculată pensia.
De exemplu, Germania și Grecia au ales variantă creșterii vârstei de pensionare, în funcție de speranța de viață. De exemplu, grecii ies la pensie la 67 de ani, iar speranța de viață este de 81 de ani. Aceeași speranța de viață o au și nemții, care acum ies la pensie la 65 de ani, dar în 2030 vor ieși la 67.
Românii în schimb ''supraviețuiesc'' mult mai puțin după ce se pensionează. Bărbații de la noi se pensionează la 65 de ani, dar trăiesc în medie doar 7 ani în plus, de două ori mai puțin decât grecii. Femeile de la noi, în schimb, au o pensie ceva mai lungă, de 18 ani, dacă se retrag din activitate la 60 de ani.