OUG care plafonează pensiile militarilor are o nouă formă. Cum se vor calcula
Ordonanţa de urgenţă care plafonează pensiile militarilor, poliţiştilor şi pompierilor are o nouă formă. Guvernanţii vor să le calculeze în funcţie de salariul net şi nu brut, aşa cum era până acum.
Asta înseamnă de pildă că un poliţist care a avut o medie a veniturilor din ultimele 6 luni de 3.800 de lei cu tot cu sporuri, după plafonare şi după ce va achita contribuţiile către stat, ar putea rămâne cu jumătate din suma.
La fel că mulţi alţii agentul şef principal Sebastian Şerbănescu, de la Poliţia transporturi Bucureşti a decis luna aceasta să iasă la pensie. Din cei 48 de ani ai săi 23 i-a muncit pe teren, aşa că nu vrea să îi fie micşorată pensia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sebastian Şerbănescu: ”Au apărut aceste zvonuri privind modificarea calcului pensiei, fapt pentru care m-am convins să mă duc să îmi depun raportul de pensie."
Acum, Sebastian se califică la o pensie de aproximativ 3.800 de lei. Imediat ce ordonanţa va intră în vigoare omul va lua 3.000 de lei, chiar dacă ar mai petrece încă 5 ani în poliţie, adunând vechime.
Şi asta pentru că, noul proiect prevede o serie de modificări menite să reducă pensiile militare chiar dacă modul de calcul nu se schimbă. Mai întâi, venitul după trecerea în rezervă omul va fi supus unor taxe şi impozite către stat, care până acum nu se aplicau.
De exemplu, dacă media salariilor din ultimele 6 luni ale unui poliţist este de 4.000 de lei, se calculează 85% din această suma, adică 3.400 de lei. Apoi se adaugă în funcţie de vechime între 10 şi 20% din suma brută. Dacă poliţistul are 20 de ani vechime, i se adaugă 15% din suma. Adică va avea 4.000 de lei pensie brută. Apoi, din ea se vor scădea 16,5 procente şi, în final, va primi 3.740 de lei pensie.
Dacă în urma calculului se ajunge la o suma mai mare decât media salariilor nete obţinute în ultimele 6 luni, aceasta va fi coborâtă astfel încât să nu depăşească salariul.
Indiferent de vechime, de grad sau de funcţie, nimeni nu va ieşi la pensie cu mai mulţi bani decât avea până atunci.
A două modificare importantă se referă la indexarea pensiilor. Aceasta se va face raportat la inflaţie şi se va aplica şi militarilor care sunt deja pensionari.
Modificările aduse legii au făcut că în ultimele luni, poliţiştii, pompierii, militarii şi ofiţerii din serviciile secrete să îşi depună dosarele de pensie. Iar numărul lor va creşte exponential până pe 15 septembrie, susţin sindicaliştii.
Proiectul de ordonanţă urmează să fie adoptat vineri în şedinţa de Guvern.
Sursa: Pro TV
Etichete: lia olguța vasilescu, pensii, ministrul muncii,
Dată publicare:
03-08-2017 14:34