Efectele OUG care plafonează pensiile militarilor. Noile calcule

×
Codul embed a fost copiat

OUG care plafonează pensiile militarilor produce efecte. Peste o mie de poliţişti din întreagă ţară, dar şi sute de militari şi-au depus deja dosarele şi vor să se retragă din activitate de teamă că după 15 septembrie vor încasa pensii mai mici.

 

Sindicaliştii atrag însă atenţia ca aceste mişcări vor adânci deficitul de personal din sistem. Cot la cot cu cei care fug de pe corabie, sunt şi zeci de generali, care îşi lasă funcţiile de conducere pentru o bătrâneţe liniştită.

Peste 1.000 de poliţişti din toata ţară şi câteva sute de militari din Armata Română şi au depus zilele acestea cererea de pensionare de teamă că modificările aduse legii pensiilor ar putea să le reducă din venituri. Nu sunt însă doar angajaţi cu funcţii de execuţie.

Zeci de generali de la Poliţia de frontieră, Pompieri, Jandarmerie, Ministerul Apărării , Serviciul Român de informaţii sunt într-o situaţie similară.

Citește și
Sedinta comuna solemna a Senatului si Camerei Deputatilor
20 de milioane de lei ne costa in acest an pensiile speciale ale parlamentarilor. Cati alesi s-au inghesuit sa depuna cereri
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Printre aceştia generalul Harabagiu, şeful Statului major al forţelor terestre, care fusese numit în funcţie în urmă cu doar 4 luni. La fel au procedat şi 15 şefi de inspectorate şi din conducerea centrală a Poliţiei de Frontieră.

Grabă lor este legată de anunţul ministrului de Interne care spune că va plafona pensiile astfel încât să nu poţi ieşi din sistem cu un venit mai mare decât salariul, aşa cum se întâmplă acum.

În prezent, se iau în calcul veniturile totale din ultimele 6 luni de activitate. Sunt cazuri în care de exemplu, un militar care are un salariu de 5000 de lei net, primeşte în ultimele luni până la pensie, un salariu de merit, sporuri suplimentare şi chiar promovarea într-o funcţie mai bine platitia, astfel încât , veniturile sale urcă la 8 sau 9000 de lei.

Pensia se calculează din această mărire şi aşa ajunge mai mare decât salariul real.

Situaţia se schimbă însă pentru cei care vor ieşi la pensie începând cu 15 septembrie. Lor li se vor calcula pensiile în funcţie de venitul încasat în ultimele 12 luni.

Cel mai probabil, cererile de pensionare vor continuă toată luna august. Sunt 11 generali din structurile Ministerului de Interne care au beneficiat de această posibilitate. Unul dintr ei este secretarul de stat Cornel Ciocoiu.

Acum o luna, Ciocoiu, în vârstă de 45 de ani, a părăsit Ministerul de Interne cu o pensie de 13 mii de lei. A două zi, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, el a fost reangajat, în aceeaşi poziţie, din minister, cu un salariu de 10 mii de lei.

Joi proiectul de ordonanţă urmează să ajungă pe masă Guvernului cu avizele tuturor ministerelor implicate.

Specialiştii din MApN şi din MAI pregătesc draft-ul OUG privind pensiile militare

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc în acest moment un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor.

"În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare", se arată într-o precizare a MApN.

Anunţul ministerului este prezentat pentru a respinge informaţiile apărute în presă potrivit cărora ministrul Adrian Ţuţuianu s-ar împotrivi acestui act, considerând că ele sunt "lipsite de fundament".

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la A3, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de "moralitate", iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui "incediu" înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată

"Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.

Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor.

"O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie. (...) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge", a afirmat el.

Întrebat despre situaţia militarilor care au ieşit deja din sistem, el a răspuns: "Am înţeles, asta e viaţa".

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ministrul Muncii:
Ministrul Muncii: "120.000 de pensii speciale sunt egale cu 4 milioane de pensii normale"

Ministrul Muncii vrea sa modifice Legea Pensiilor, de la 1 octombrie. Lia Olguta Vasilescu a cerut date de la Autoritatea de Supraveghere Financiara si analizeaza legislatia nationala si internationala, pentru a elabora o lege unitara a pensiilor.

20 de milioane de lei ne costa in acest an pensiile speciale ale parlamentarilor. Cati alesi s-au inghesuit sa depuna cereri
20 de milioane de lei ne costa in acest an pensiile speciale ale parlamentarilor. Cati alesi s-au inghesuit sa depuna cereri

Aproximativ 600 de fosti parlamentari, dintre care 443 sunt fosti deputati si circa 150 fosti senatori, vor beneficia de la 1 august de pensii speciale, Guvernul alocand la rectificarea bugetara 20 de milioane de lei pentru aceste indemnizatii speciale.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.