Efectele OUG care plafonează pensiile militarilor. Noile calcule

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 16:33
Categorie: Actualitate

OUG care plafonează pensiile militarilor produce efecte. Peste o mie de poliţişti din întreagă ţară, dar şi sute de militari şi-au depus deja dosarele şi vor să se retragă din activitate de teamă că după 15 septembrie vor încasa pensii mai mici.

 

Sindicaliştii atrag însă atenţia ca aceste mişcări vor adânci deficitul de personal din sistem. Cot la cot cu cei care fug de pe corabie, sunt şi zeci de generali, care îşi lasă funcţiile de conducere pentru o bătrâneţe liniştită.

Peste 1.000 de poliţişti din toata ţară şi câteva sute de militari din Armata Română şi au depus zilele acestea cererea de pensionare de teamă că modificările aduse legii pensiilor ar putea să le reducă din venituri. Nu sunt însă doar angajaţi cu funcţii de execuţie.

Zeci de generali de la Poliţia de frontieră, Pompieri, Jandarmerie, Ministerul Apărării , Serviciul Român de informaţii sunt într-o situaţie similară.

Printre aceştia generalul Harabagiu, şeful Statului major al forţelor terestre, care fusese numit în funcţie în urmă cu doar 4 luni. La fel au procedat şi 15 şefi de inspectorate şi din conducerea centrală a Poliţiei de Frontieră.

Grabă lor este legată de anunţul ministrului de Interne care spune că va plafona pensiile astfel încât să nu poţi ieşi din sistem cu un venit mai mare decât salariul, aşa cum se întâmplă acum.

În prezent, se iau în calcul veniturile totale din ultimele 6 luni de activitate. Sunt cazuri în care de exemplu, un militar care are un salariu de 5000 de lei net, primeşte în ultimele luni până la pensie, un salariu de merit, sporuri suplimentare şi chiar promovarea într-o funcţie mai bine platitia, astfel încât , veniturile sale urcă la 8 sau 9000 de lei.

Pensia se calculează din această mărire şi aşa ajunge mai mare decât salariul real.

Situaţia se schimbă însă pentru cei care vor ieşi la pensie începând cu 15 septembrie. Lor li se vor calcula pensiile în funcţie de venitul încasat în ultimele 12 luni.

Cel mai probabil, cererile de pensionare vor continuă toată luna august. Sunt 11 generali din structurile Ministerului de Interne care au beneficiat de această posibilitate. Unul dintr ei este secretarul de stat Cornel Ciocoiu.

Acum o luna, Ciocoiu, în vârstă de 45 de ani, a părăsit Ministerul de Interne cu o pensie de 13 mii de lei. A două zi, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, el a fost reangajat, în aceeaşi poziţie, din minister, cu un salariu de 10 mii de lei.

Joi proiectul de ordonanţă urmează să ajungă pe masă Guvernului cu avizele tuturor ministerelor implicate.

Specialiştii din MApN şi din MAI pregătesc draft-ul OUG privind pensiile militare

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc în acest moment un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor.

"În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare", se arată într-o precizare a MApN.

Anunţul ministerului este prezentat pentru a respinge informaţiile apărute în presă potrivit cărora ministrul Adrian Ţuţuianu s-ar împotrivi acestui act, considerând că ele sunt "lipsite de fundament".

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la A3, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de "moralitate", iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui "incediu" înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată

"Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.

Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor.

"O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie. (...) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge", a afirmat el.

Întrebat despre situaţia militarilor care au ieşit deja din sistem, el a răspuns: "Am înţeles, asta e viaţa".

Ministrul Muncii:
Ministrul Muncii: "120.000 de pensii speciale sunt egale cu 4 milioane de pensii normale"
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
Scandal mare in casa lui Vasile Boar. Afost intim cu Cristina?

01:27
GOSPODAR FARA PERECHE
Tomita ajunge singur acasa: "M-am simtit nu prost, ci foarte prost!"

01:38
GOSPODAR FARA PERECHE
Interzis celor slabi de inima! Dan Dicu face o demonstratie de echitatie care se lasa cu rani

01:32
GOSPODAR FARA PERECHE
Marin ii da sfaturi lui Dorin. Ce secret ascunde fostul gospodar fara pereche?

02:13
GOSPODAR FARA PERECHE
Se incing spiritele intre Rodica si Elena! Discutii aprinse au cele doua rivale

01:42
GOSPODAR FARA PERECHE
NEXT Intrigi noi, tandreturi si discutii aprinse in urmatorul episod Gospodar fara pereche.

01:10
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-l pe Santiago!
Isi iubeste copiii si sotia, si desi intotdeauna mai distant, nu si-a imaginat ca o va gasi pe aceasta in bratele unui alt barbat pe care-l credea prieten. Pe Santiago il cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Raquel
Pentru toti, viata ei parea perfecta. Nu si-a imaginat niciodata ca se va lovi de tradare, infidelitate sau ca va fi banuita de crima. Pe Raquel o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Carolina!
Destinul ei era sa fie mama, sotie, femeie de casa, insa o pasiune de nestapanit i-a dat viata peste cap. Pe Carolina o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
incendiu, constanta, case,
Două case din judeţul Constanţa au fost distruse într-un incendiu
Olguța Vasilescu: Lucrăm la o HG pentru majorarea salariului minim din 1 ianuarie 2019
Ștefan Caramitru explică incidentul cu Valentin Dragnea: ”Soția lui ne-a persiflat”
Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat în județul Giurgiu
Propagandă mincinoasă înaintea referendumului. Afișul pus pe un bloc din Timișoara
Urs, filmat cum distruge o ușă închisă cu lacăt. Paznicii s-au înarmat cu clopoțel și fluier
Dasaev
Decizia instanței în cazul lui Dasaev, principalul suspect în cazul baschetbaliștilor înjunghiați
Anchetă pentru ultraj la Arad, după ce doi poliţişti au fost bătuţi de un şofer
Procurorul general al României îi răspunde ministrului Dan: ”Anchetă imparțială”
Fiul lui Dragnea și soția sa ar fi fost agresați verbal pe stradă. Cei doi au depus plângere
Proprietarii de apartamente, obligaţi prin lege să vină la şedinţele de bloc
MAPN schimbă legea armatei obligatorii. Tinerii, obligaţi să anunţe când pleacă din ţară