Efectele OUG care plafonează pensiile militarilor. Noile calcule

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 16:33
Categorie: Actualitate

OUG care plafonează pensiile militarilor produce efecte. Peste o mie de poliţişti din întreagă ţară, dar şi sute de militari şi-au depus deja dosarele şi vor să se retragă din activitate de teamă că după 15 septembrie vor încasa pensii mai mici.

 

Sindicaliştii atrag însă atenţia ca aceste mişcări vor adânci deficitul de personal din sistem. Cot la cot cu cei care fug de pe corabie, sunt şi zeci de generali, care îşi lasă funcţiile de conducere pentru o bătrâneţe liniştită.

Peste 1.000 de poliţişti din toata ţară şi câteva sute de militari din Armata Română şi au depus zilele acestea cererea de pensionare de teamă că modificările aduse legii pensiilor ar putea să le reducă din venituri. Nu sunt însă doar angajaţi cu funcţii de execuţie.

Zeci de generali de la Poliţia de frontieră, Pompieri, Jandarmerie, Ministerul Apărării , Serviciul Român de informaţii sunt într-o situaţie similară.

Printre aceştia generalul Harabagiu, şeful Statului major al forţelor terestre, care fusese numit în funcţie în urmă cu doar 4 luni. La fel au procedat şi 15 şefi de inspectorate şi din conducerea centrală a Poliţiei de Frontieră.

Grabă lor este legată de anunţul ministrului de Interne care spune că va plafona pensiile astfel încât să nu poţi ieşi din sistem cu un venit mai mare decât salariul, aşa cum se întâmplă acum.

În prezent, se iau în calcul veniturile totale din ultimele 6 luni de activitate. Sunt cazuri în care de exemplu, un militar care are un salariu de 5000 de lei net, primeşte în ultimele luni până la pensie, un salariu de merit, sporuri suplimentare şi chiar promovarea într-o funcţie mai bine platitia, astfel încât , veniturile sale urcă la 8 sau 9000 de lei.

Pensia se calculează din această mărire şi aşa ajunge mai mare decât salariul real.

Situaţia se schimbă însă pentru cei care vor ieşi la pensie începând cu 15 septembrie. Lor li se vor calcula pensiile în funcţie de venitul încasat în ultimele 12 luni.

Cel mai probabil, cererile de pensionare vor continuă toată luna august. Sunt 11 generali din structurile Ministerului de Interne care au beneficiat de această posibilitate. Unul dintr ei este secretarul de stat Cornel Ciocoiu.

Acum o luna, Ciocoiu, în vârstă de 45 de ani, a părăsit Ministerul de Interne cu o pensie de 13 mii de lei. A două zi, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, el a fost reangajat, în aceeaşi poziţie, din minister, cu un salariu de 10 mii de lei.

Joi proiectul de ordonanţă urmează să ajungă pe masă Guvernului cu avizele tuturor ministerelor implicate.

Specialiştii din MApN şi din MAI pregătesc draft-ul OUG privind pensiile militare

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc în acest moment un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor.

"În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare", se arată într-o precizare a MApN.

Anunţul ministerului este prezentat pentru a respinge informaţiile apărute în presă potrivit cărora ministrul Adrian Ţuţuianu s-ar împotrivi acestui act, considerând că ele sunt "lipsite de fundament".

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la A3, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de "moralitate", iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui "incediu" înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată

"Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.

Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor.

"O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie. (...) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge", a afirmat el.

Întrebat despre situaţia militarilor care au ieşit deja din sistem, el a răspuns: "Am înţeles, asta e viaţa".

Ministrul Muncii:
Ministrul Muncii: "120.000 de pensii speciale sunt egale cu 4 milioane de pensii normale"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
vulcanizare
Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă? Deja s-au format cozi mari la vulcanizări
Băiețel de 3 ani, dat în urmărire națională. Cine l-a luat de acasă
Câte mii de deţinuţi au ieşit din închisori cu "marea eliberare" a lui Tudorel Toader
Un timişorean care a vopsit blocul în culorile tricolorului, amendat de poliţie
O traficantă de droguri şi-a primit banii înapoi de la statul român
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
foto craciun
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut