Guvernul Ciolacu promite realizări mărețe: dezvoltarea României prin ”patriotism economic”, dar fără să se spună cum
Dezvoltare prin "patriotism economic". Aceasta este viziunea premierului Ciolacu pentru următorul an și jumătate și teoretic se referă la creșterea producției naționale, bazată însă și pe atragerea banilor europeni.
Planul de guvernare conține multe promisiuni mari, de la ieftinirea alimentelor, la creșterea salariilor și reducerea deficitului bugetar. Momentan, nu este clar însă de unde va face rost de bani noul guvern pentru toate promisiunile.
Programul de guvernare semnat de Marcel Ciolacu are trei mari obiective: reducerea inflației, creșterea investițiilor publice folosind masiv fonduri europene și rezolvarea problemelor financiare din sisteme vitale precum Educație sau Sănătatea.
Marcel Ciolacu a vorbit și despre o nouă strategie:
”Patriotism economic – dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare. Crearea de locuri de muncă mai bine și mai bine plătite, singura șansă de a ieși din criza în care ne aflăm este ca România să se dezvolte prin patriotism economic”.
Programul de guvernare conține multe promisiuni ambițioase: niciun tânăr angajat cu normă întreagă să nu primească mai puțin de 500 de euro, de pildă, iar salariul mediu net în România să depășească 1.000 de euro.
Nu se știe de unde vor fi scoși banii pentru salariile mărite ale profesorilor
În program mai apare și reducerea inflației la 8%, ceea ce prognoza și Banca Națională, creștere economică și reducerea deficitului bugetar.
Însă o inflație mai mică înseamnă și o încetinire a încasărilor la buget. În plus, este deja sub semnul întrebării ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru anul acesta, așa cum ne-am angajat în fața Uniunii Europene. Dacă nu o atingem, Comisia poate lua măsuri împotriva României, inclusiv de suspendare a fondurilor europene.
O soluție pentru ca statul să adune mai mulți bani ar fi eliminarea unor facilități fiscale, cum sunt cele acordate în construcții sau IT.
Marcel Boloș, ministrul desemnat al Finanțelor: ”Vom analiza sistemul de facilități fiscale pe care îl avem. Este extrem de consistent, este evaluat la un impact de 40 de mld. de lei anual și asupra acestui subiect ne vom apleca cu mare atenție. Acestă revizuire a sistemului de facilități fiscale trebuie realizată pentru a asigura inclusiv sursa de finanțare pentru salariile profesorilor”.
Profesorii au fost auziți, scrie în programul de guvernare, dar sursa creșterilor salariale nu este prezentată clar.
Ligia Deca, ministrul desemnat al Educației: ”Programul de guvernare cuprinde la nivel generic angajamentul pentru creșteri salariale. Eu îmi doresc să văd prin negocierile pe legea salarizării unitare salarii motivante”.
Nu se știe cum pot fi încurajați românii să consume produse autohtone, mai scumpe
Noul Guvern ar urma să încurajeze oamenii să consume produse românești. Însă ministrul desemnat al Agriculturii evită să răspundă cum se va întâmpla asta, dacă produsele autohtone sunt mai scumpe.
Florin Barbu, ministru propus pentru Agricultura: ”Vă dau doar un exemplu. În comisia de agricultură, am susținut legea laptelui și a produselor lactate. Pe raftul supermarketurilor și în alte magazine sunt delimitate produse care sunt din lapte natural și care sunt pe bază de grasimi vegetale”.
Pe de altă parte, programul de guvernare promite dezvoltarea infrastructurii de transport rutier de mare viteză cu 30%.
Sorin Grindeanu, ministru desemnat al Transporturilor: ”La sfârșitul anului 2024, cu alte cuvinte, trebuie să avem cel puțin 200 de km de drum expres sau autostradă dați în circulație”.
În acest moment, aceste măsuri nu sunt decât planuri mărețe puse pe hârtie de PSD. Ca ele să devină puse în practică, trebuie transpuse în legi, adoptate și finanțate.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, program de guvernare, promisiuni,
Dată publicare:
14-06-2023 19:59