Miniștrii PSD-PNL propuși de premierul desemnat Marcel Ciolacu, audiați pe ”repede-înainte” în Parlament

Guvernul Ciolacu, ministri
Inquam Photos / George Calin

Candidaţii pentru funcţia de ministru propuşi de premierul desemnat Marcel Ciolacu au fost audiați miercuri de către comisiile de specialitate din Parlament. ȘtirileProTV.ro a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante informații de la audieri.

14-06-2023 16:51

Alexandru Rafila are aviz pozitiv la Sănătate. La audieri, un coleg din PSD l-a acuzat de ”neglijență criminală”

Alexandru Rafila, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de sănătate.

S-au înregistrat 25 voturi pentru, 12 contra şi o abţinere.

"Personal, consider ca e un mandat al continuităţii pentru foarte multe proiecte. Am acceptat sa preiau conducerea ministerului într-o perioadă dificilă, a pandemiei, pentru a reuşi să salvăm vieţi. Din punctul meu de vedere, obiectivul acesta a fost atins. S-au redus drastic decesele prin măsurile medicale luate, viaţa economică şi socială şi-a reluat cursul, pacienţii au avut acces la serviciile medicale. Activitatea religioasă a cultelor din România şi-a reluat cursul. Doresc să rămân în continuare ministru al Sănătăţii deoarece foarte multe proiecte sunt în desfăşurare, iar o schimbare ar putea avea efecte negative asupra finalizării acestora. Ca atare, soluţia continuităţii cred că este corectă, matură, în beneficiul pacienţilor a sistemului medical şi al românilor. Mandatul meu a fost caracterizat prin transparenţă şi dinamism", a afirmat Rafila, la audierile din comisii.

El a menţionat că a vizitat zeci de spitale din ţară şi a vorbit cu pacienţii ca să le cunoască problemele şi să le rezolve, în măsura posibilităţilor.

Alexandru Rafila a mai spus, legat de mandatul său, că întotdeauna este loc de îmbunătăţire.

Rafila spune că investițiile din programul de guvernare vor schimba fața sistemului

"Ministerul Sănătăţii a emis şi a elaborat 75 hotărâri de guvern, 17 ordonanţe de urgenţă şi sute de ordine de ministru pentru îmbunătăţirea situaţiei", a mai susţinut Rafila.

În privinţa stadiului îndeplinirii obiectivelor din PNRR, ministrul a susţinut că "toate ţintele şi jaloanele aferente Ministerului Sănătăţii au fost îndeplinite la termen", iar Comisia Europeană a validat toate obiectivele din Cererea de plată nr. 2.

De asemenea, ministrul Rafila a mai spus că investiţiile prevăzute în programul de guvernare vor schimba în câţiva ani faţa sistemului de sănătate şi sunt toate operaţionalizate în acest moment.

El s-a referit la Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului, menţionând că elaborarea normelor de aplicare este în plină desfăşurare.

"Mai mult de 20 de specialişti în oncologie din toată ţara lucrează pentru elaborarea acestor documente Este esenţială adoptarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului care să permită, pe de o parte, finanţarea corectă conform legii şi includerea tuturor categoriilor care să poată beneficia de aceste terapii", a adăugat Rafila.

Deputatul PSD Achimaș-Cadariu l-a acuzat pe Rafila de ”neglijență criminală” față de bolnavii de cancer

La audieri, deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu l-a acuzat pe ministrul Rafila de "neglijenţă criminală" faţă de bolnavii de cancer, anunţând că va vota împotriva avizării acestuia în funcţie şi i-a îndemnat pe colegii săi să facă acelaşi lucru.

"Vreau să vă spun de la bun început că vă acuz de neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului, motiv pentru care nu voi vota împotriva nominalizării dumneavoastră. Atunci când un om este căzut pe stradă şi un medic trece pe lângă el, este obligat să aibă grijă de el. Dacă există un instrument prin care poţi salva viaţa pacienţilor de cancer şi nu-l aplici este ca şi cum te apropii de om, te dai înapoi şi îi zici că treci peste 10 minute. Asta s-a întâmplat. Aţi spus că faceţi norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit. Nu faceţi norme, amânaţi aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare", a afirmat Achimaş-Cadariu.

Senatorul PSD Florin Bodog a susţinut că Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului în forma propusă nu este complet şi nu poate fi aplicat în totalitate.

"Am avut promisiunea doamnei senator Pauliuc că toate aceste nereguli vor fi remediate la comisia de la Camera Deputaţilor şi nu s-a întâmplat acest lucru", a spus Bodog, adăugând că acest plan trebuie să intre în lucru cât mai repede.

Acesta a susţinut, însă, că este foarte important ca ministrul Sănătăţii să aibă continuitate, în favoarea pacienţilor şi a specialiştilor din sănătate.

Deputații USR au protestat în timpul audierilor, împotriva numirii lui Rafila

În replică, ministrul Alexandru Rafila a spus că planul este discriminatoriu pentru că nu cuprinde accesul pentru toţi pacienţii de cancer şi nu poate fi finanţat.

"Legat de Planul Naţional de Combatere a Cancerului, să spun care este adevărul, că eu de când am venit la Ministerul Sănătăţii să ştiţi că nu am minţit şi nu am înşelat. Totdeauna uşa Ministerului a fost deschisă, domnul profesor Achimaş Cadariu a fost invitat la Ministerul Sănătăţii şi înainte de adoptarea de către Parlament a acestei legi pentru care au existat numeroase amendamente din partea Ministerului Sănătăţii care au fost respinse în bloc. Noi nu lucrăm cu un singur specialist, lucrăm cu 20 de specialişti. Noi vrem să facem un plan care să nu fie discriminatoriu. Pacienţii cu melanom au fost lăsaţi în afara acestui plan. Finanţarea acestui plan nu respectă legea finanţelor publice şi legea bugetului de stat. Vrem să facem acest lucru, vrem să tratăm pacienţii, să aibă acces la terapiile inovative şi personalizate, dar lucrul acesta se face cu buget menţionat corect în textul legii", a mai susţinut Rafila.

Deputaţii USR au protestat, în timpul şedinţei, împotriva numirii lui Rafila în această funcţie, afişând pancarte cu inscripţii: "Rafila a distrus Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului", "1000 medicamente lipsă din farmacii", "Zero spitale din PNRR".

Deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Rafila că în timpul mandatului şi-a făcut vacanţe de lux în ţări precum Cuba, Caraibe şi Elveţia. "Aţi fost două luni în concedii de lux, în Cuba, Caraibe, Elveţia, în tot felul de întâlniri organizate de OMS", a spus Ungureanu.

Rafila a replicat că în aceste deplasări a fost ca să reprezinte ţara. "Deplasările în interesul României nu fac obiectul unor vacanţe", a mai spus el.

14-06-2023 17:28

Mircea Fechet, aviz favorabil la Mediu. Prioritatea ministerului- adoptarea noului Cod Silvic

Mircea Fechet a primit, miercuri, votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Propunerea pentru acest portofoliu a fost avizată cu 35 de voturi "pentru", opt "împotrivă" şi două abţineri.

"În opinia mea, unul dintre cele mai urgente şi cele mai importante lucruri care trebuie gestionate se referă la extinderea fondului forestier naţional şi la reforma sectorului silvic. Fără îndoială, suntem conştienţi că există nevoia unui management transparent, sustenabil. Există nevoie în continuare de combaterea eficientă a tăierilor ilegale de arbori şi de creşterea suprafeţei fondului forestier.

Una dintre priorităţile ministerului va fi, cu siguranţă, adoptarea noului Cod Silvic, care va fi în acord cu Strategia naţională pentru păduri 2030 şi care mă aştept să facă obiectul unei consultări ample, serioase, cel mai probabil aici în Parlament şi în măsura în care respectarea adoptării jalonului PNRR care vizează Codul Silvic o va permite. De asemenea, dezvoltarea SUMAL 2, şi când spun SUMAL 2 mă refer la tehnologii inovative despre care s-a discutat foarte mult în ultima perioadă, trebuie să se facă tot cu bani din PNRR, bani care vin din fonduri nerambursabile.

Vom upgrada SUMAL-ul în sensul folosirii hărţilor satelitare, camere video de monitorizare a fondului forestier, tehnologie radar de scanare, de măsurare digitală a volumului de masă lemnoasă", a declarat Fechet, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare.

Se va pune accent pe programul ”Împădurim România”

Potrivit ministrului propus, se va mai pune accent, în perioada următoare, şi pe Programul "Împădurim România".

"(...) aşa cum s-a anunţat în nenumărate rânduri, Fondul Forestier Naţional va spori cu 56.000 de hectare printr-o finanţare din PNRR, finanţare care, pe de o parte, extinde suprafaţa împădurită şi, pe de altă parte, investeşte şi generează finanţare pentru noi pepiniere. De asemenea, bineînţeles că vom continua finanţarea IFN-ului, al Inventarului Forestier Naţional, putem să discutăm despre compensaţii pentru proprietarii de pădure vizaţi de restricţii, pentru că, la fel, discutăm din ce în ce mai des despre trecerea suprafeţelor împădurite în regim de protecţie din ce în ce mai superior", a subliniat demnitarul.

În acelaşi context, Mircea Fechet a adus în discuţie subiectul protecţiei biodiversităţii şi al ariilor naturale protejate.

"Despre biodiversitate şi arii naturale protejate aş adăuga doar faptul că vom transpune Strategia europeană privind biodiversitatea în anul 2030. Faptul că vom încerca că ariile naturale protejate să nu fie o pacoste pentru administraţia publică locală, dimpotrivă, într-un parteneriat corect şi solid între administraţia publică locală, între Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi, de ce nu, şi cu ONG-urile, eu cred că putem să schimbăm, pe de o parte, percepţia legată de arii naturale protejate şi, pe de altă parte, managementul efectiv al acestora", a menţionat Fechet.

Mircea Fechet a fost secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în perioada decembrie 2019 - noiembrie 2020, iar în intervalul 5 noiembrie - 23 decembrie 2020 a deţinut funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

De asemenea, acesta a fost reprezentant al României la Agenţia Europeană de Mediu, cu sediul la Copenhaga, Danemarca, între februarie şi noiembrie 2020. 

14-06-2023 16:35

Angel Tîlvăr, aviz favorabil la Apărare. Care sunt vulnerabilitățile României

Angel Tîlvăr a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Avizul comisiilor este consultativ. Angel Tîlvăr a fost ministru al Apărării şi în Guvernul Nicolae Ciucă.

Tîlvăr a vorbit despre vulnerabilităţile României şi a precizat că „principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare”.

„N-am să fac trimitere la vulnerabilităţi de natura capabilităţilor, pentru că înţelegeţi constrângerile care sunt, dar eu consider că principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare.În vremurile pe care le trăim, această meserie presupune un nivel de pregătire foarte mare, un nivel care se atinge, pe lângă muncind efectiv, şi cu cheltuieli din partea statului, cu participarea şi dobândirea cunoştinţelor în cadrul multor cursuri de pregătire şi a unor forme de pregătire pentru această meserie.

Nu cred că ne permitem să pierdem oameni cu înaltă calificare, am da un semnal foarte prost pentru că pe lângă plecarea din sistem observăm că nu există o apetenţă foarte mare pentru intrarea în sistem”, a explicat Angel Tîlvăr, întrebat la dezbaterile de miercuri despre vulnerabilităţile ţării noastre.

Parteneriatul strategic cu SUA, esențial pentru România

Ministrul desemnat la Apărare a vorbit şi despre priorităţile pentru mandatul său şi a punctat că parteneriatul strategic cu SUA este esenţial pentru ţara noastră, precum şi istrategia Statelor Unite pentru Marea Neagră.

„Consolidarea industriei europene de apărare, a cercetării şi dezvoltării în domeniul apărării prin susţinerea participării industriei naţionale de apărare la proiectele lansate în cadrul Fondului European de Apărare. Intensificarea participării României în cadrul cooperării structurare permanente şi a iniţiativelor europene din domeniul apărării, în coerenţă cu angajamentele asumate în cadrul NATO.

În ceea ce priveşte relaţia de cooperare cu Statele Unite, relaţie pe care aşa cum am spus o consider a fi extrem de importantă, aici avem un punct de plecare şi anume Foaia de Parcurs în domeniul Apărării România – SUA pentru perioada 2020 şi vom continua procesul de implementare a liniilor de efort, în paralel cu intensificarea dialogului politico-militar. Din această perspectivă, vreau să evoc întâlnirea pe care am avut-o la Washington cu secretarul de stat al Apărării, cu domnul Lloyd Austin, întâlniri care au loc frecvent întrucât domnia sa a iniţiat şi România participă cu regularitate la platforma de sprijin Ramstein, un format dedicat sprijinirii Ucrainei.

Parteneriatul strategic pe care România îl are cu Statele Unite are o istorie întrucât anul acesta am sărbătorit 30 de ani de parteneriat strategic cu statul Alabama, atât acolo, cât şi aici. Rezultatele acestui parteneriat s-au văzut inclusiv în dezvoltarea infrastructurii şi căpătarea expertizei în ceea ce priveşte infrastructura militară”, a mai afirmat ministrul Tîlvăr, la audierea de miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

”Urmărim cu foarte mare atenție definitivarea strategiei SUA în ceea ce privește Marea Neagră”

Social-democratul a adus în discuţie şi faptul că SUA este un pilon de securitate şi de stabilitate pe care ţara noastră se bazează.

„Priorităţi pe care le-aş putea subsuma ideii pe care tocmai am anunţat-o sunt continuarea implicării active în scopul promovării intereselor naţionale şi aici mă leg de ceea ce spuneam la început şi anume că urmărim cu foarte mare atenţie definitivarea strategiei SUA în ceea ce priveşte Marea Neagră. Sunt discuţii pe care eu le-am avut la Washington cu preşedinţii comisiilor de apărare din cele două Camere, cu oficiali de la Pentagon.

Considerăm că Statele Unite reprezintă un pilon, un donator de securitate care poate genera stabilitate şi pe care noi ne bazăm. Pentru noi felul în care Statele Unite văd Marea Neagră este important întrucât, la rândul nostru, importanţa pe care o dăm Mării Negre este de necontestat şi o afirmăm cu tărie”, a completat Tîlvăr.

El a adăugat că „vrem să asigurăm sprijinul naţiunii gazdă pentru facilitarea desfăşurării tuturor activităţilor subsumate funcţionării şi operării sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu”.

„Monitorizăm deciziile adoptate la Summitul de la Madrid pe linia adaptării posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi intensificarea cooperării cu Statele Unite în scopul consolidării prezenţei forţelor SUA în România”, a conchis Angel Tîlvăr.

14-06-2023 16:28

Raluca Turcan, aviz favorabil la Cultură, Adrian Câciu- la Investiții. Luminița Odobescu, aviz pozitiv la Externe

Raluca Turcan a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Culturii. La rândul său, Adrian Câciu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în timp ce Luminița Odobescu a fost validată pentru portofoliul Externelor.

La Turcan s-au înregistrat 17 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi două abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Turcan a declarat că priorităţile ca ministru al Culturii ţin atât de proiectele în derulare pe termen mediu şi lung, dar şi de priorităţile pe termen scurt.

"În privinţa proiectelor pe termen mediu şi lung mi se pare vital să îndeplinim pas cu pas jaloanele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a nu risca pierderea de fonduri şi a afecta alte investiţii aflate în derulare pentru dezvoltarea comunităţilor locale care accesează fonduri PNRR. De asemenea, să dezvoltăm şi să cheltuim eficient fondurile care sunt din surse rambursabile. Şi mă refer la finalizarea cu succes a proiectelor derulate prin împrumutul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei", a declarat Turcan, la finalul audierii.

Parteneriatul cu Republica Moldova, o prioritate

Ministrul desemnat a mai spus că are în vedere dezvoltarea "cât mai rapid a părţii de digitalizare, atât din perspectiva valorificării şi evidenţierii patrimoniului naţional, cât şi din perspectiva accesului transparent la proiecte culturale sau chiar de producţie artistică, fie că vorbim de cinematografie, sau de alte arte".

"Nu mai puţin importante sunt şi priorităţile legislative, una dintre ele trenând chiar din perioada în care am lăsat conducerea Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, şi anume Legea Patrimoniului Naţional şi de asemenea o lege care să stimuleze creşterea numărului de experţi în domeniul intervenţiei pe proiectele culturale", a mai spus Raluca Turcan.

În cadrul audierilor, printre priorităţile amintite de Raluca Turcan s-au mai numărat continuarea parteneriatului cu Republica Moldova, dezvoltarea patrimoniului minorităţilor naţionale, reabilitarea, refacerea şi punerea în valoare a patrimoniului prin inermediul traseelor culturale, creşterea accesului la cultură a cât mai multor comunităţi, derularea optimă a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, a Festivalului Internaţional George Enescu, a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a altor evenimente similare, achiziţionarea în continuare a unor opere de artă, ca şi adoptarea unor măsuri menite să urgenteze acordarea cu promptitudine a avizelor culturale de către Ministerul Culturii şi instituţiile aflate în subordine.

Se consideră ”un om educat și un manager”

Raluca Turcan, care a declarat în debutul audierilor că nu este un om de cultură, a precizat că se consideră "un om educat şi, în acelaşi timp, un manager", având o pregătire de economist, însă a interacţionat în decursul timpului cu domeniul cultural din calitatea de preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor şi de vicepremier, coordonator pe Ministerul Culturii.

"Audierea a fost, aşa cum sunt obişnuită, şi cu dezbateri politice, dar şi cu întrebări de fond şi m-am bucurat că am avut ocazia să răspund la aceste întrebări. În acelaşi timp am simţit nevoia să am un dialog onest, cu nişte oameni, membri ai Comisiilor pentru Cultură, unde este foarte important să ai proprietatea termenilor şi să poţi să faci diferenţa între oamenii care creează plusvaloare în România, oamenii de creaţie, oamenii de cultură şi oamenii educaţi, aşa cum mă consider, un om educat şi, în acelaşi timp, bun manager. Pregătirea mea este de economist, însă am interacţionat în decursul timpului cu domeniul cultural, atât în calitate de preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, cât şi ca vicepremier, coordonator pe Ministerul Culturii", a spus Turcan.

Câciu și-ar dori ca Opoziția să nu atace proiecte la CCR

Adrian Câciu a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 23 de voturi "pentru" şi 10 voturi "împotrivă".

Ministrul propus a arătat că şi-ar dori ca Opoziţia să nu atace unele proiecte la CCR şi că ar prefera să se dezbată mai mult în Parlament legile şi să ajungă la un consens politic şi să se treacă peste ceea ce înseamnă dorinţa fiecăruia de a ieşi în poză şi să înţeleagă că acesta este interesul României.

În cadrul audierii, Adrian Câciu le-a transmis parlamentarilor că va venit cel puţin o dată pe lună în Parlament.

”Nu ştiu trecutul, dar ce pot să vă spun e că sunt direct interesat ca cel puţin o dată pe lună ministrul să fie prezent la comisii. Sunt multiple provocări cu care vă confruntaţi, ne confruntăm, iar un dialog sincer, deschis, onest şi pe soluţii este strict necesar. Evident, între timp sau când sunt alte elemente de solicitare, cu siguranţă, un secretar de stat va fi la dispoziţia comisiei în mod operativ”, a afirmat el.

Câciu a mai cerut partidelor din Opoziţie ”să nu atace la CCR anumite legi”.

”Aş prefera să se dezbată mai mult în Parlament legile şi să ajungem la un consens politic şi să trecem peste ceea ce înseamnă dorinţa fiecăruia de a ieşi în poză şi să înţelegem că acesta este interesul României. Sunt convins că suntem toţi destul de înţelepţi şi chiar dacă ne contrazicem, să găsim soluţia cea mai bună pentru România. Dacă îmbunătăţim acest mod de lucru cu siguranţă lucrurile vor merge mai bine”, a mai spus Adrian Câciu.

Aviz favorabil și pentru Luminița Odobescu, la Externe

Câciu a mai arătat, despre solicitarea privind prelungirea cu încă un an a absorbţiei pe cadrul financiar 2014-2020 că el este un susţinător al acestei prelungiri, având în vedere situaţiile obiective cu care beneficiarii s-au confruntat.

”Acesta e un demers pe care să îl facem în paralel cu măsuri de accelerare a absorbţiei. Adică nu lăsăm deoparte accelerarea absorbţiei şi încercarea de a închide acest an cu absorbţie integrală cu acest demers”, a mai arătat ministrul desemnat pentru proiecte europene, Adrian Câciu.

Luminiţa Odobescu a primit, de asemenea, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.

Au fost întrunite 30 de voturi "pentru" avizul favorabil şi 7 "împotrivă". Avizul comisiilor este consultativ. 

14-06-2023 16:04

Gabriela Firea, aviz favorabil pentru funcția de ministru al Familiei. Subvenții de 3.000 euro pentru cuplurile infertile

Gabriela Firea a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

S-au înregistrat 39 voturi "pentru", 21 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere din partea membrilor Comisiilor de specialitate reunite.

"Aş dori să fac câteva precizări legate de un program pe care îl vom continua şi care este o noutate, cel puţin la nivel naţional, în forma aceasta pentru ţara noastră - şi anume Programul de stimulare a natalităţii, de creştere a natalităţii în România, având în vedere faptul că, din păcate, înregistrăm cel mai mare declin demografic din ultimii 30 de ani. Mă bucur, de asemenea, că există şi iniţiative parlamentare legate de acest subiect atât de important, un subiect care ar trebui să devină naţional. Doar unindu-ne forţele vom avea cu adevărat în următorii ani, eu sper chiar în următoarele luni, o creştere a natalităţii în ţara noastră, o creştere sănătoasă, care nu se bazează pe restricţii la adresa femeilor şi, de asemenea, nu se bazează pe acea categorie nedorită a mamelor minore care, din păcate, creşte de la o zi la alta şi este un fenomen îngrijorător", a menţionat Gabriela Firea.

Ea a anunţat că va fi acordată o subvenţie de 3.000 euro cuplurilor infertile pentru achitarea procedurilor de fertilizare în vitro.

"Aşadar, proiectul care a fost adoptat şi îl menţinem şi în actualul program de guvernare se referă la acordarea unei subvenţii de circa 3.000 euro, 15.000 lei pentru cuplurile infertile, pentru achitarea procedurilor de fertilizare in vitro. Vreau să vă anunţ că am avut deja 16.000 de solicitări, 6.000 dintre acestea au trecut deja de analiza comisiilor de specialitate, au fost validate. Practic avem primii beneficiari, 4.000 de cupluri au primit deja tichetele valorice pentru achitarea atât a tratamentelor, cât şi a procedurilor medicale în sine - şi avem deja şi primele sarcini. Aşteptăm aşadar şi primii copii", a precizat Firea.

Totodată, aceasta a subliniat că acest program început anul trecut, la nivel naţional, continuă şi a fost preluat şi în programul nou de guvernare, existând solicitări din toate judeţele.

"Acest program, aşa cum ştiţi, a fost derulat iniţial în Bucureşti, dar noi nu trebuie să încurajăm ideea de a avea cetăţeni de rangul întâi şi rangul doi, adică cei care sunt în marile oraşe şi acolo unde primăriile sau consiliile judeţene pot să aloce anumite sume pentru diferitele categorii socioprofesionale, ci trebuie întreaga populaţie a ţării să beneficieze de aceleaşi condiţii", a adăugat Firea.

Potrivit acesteia, a fost pregătit un pachet pentru creşterea natalităţii, care a fost transmis spre citire în prima lectură tuturor ministerelor avizatoare şi care se află în faţa comisiilor parlamentare, deja în transparenţă, pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

"Acesta vizează, sintetic, acordarea unor tichete valorice pentru cei care nu reuşesc să găsească loc în creşele şi grădiniţele de stat sau în serviciile educaţionale de tip after school, de 1.500 lei", a precizat ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Ea susţine că, potrivit datelor pe care le-a primit de la Ministerul Educaţiei, anul trecut au fost 12.000 de cereri respinse din cauza lipsei locurilor la grădiniţe în toate judeţele.

În opinia sa, sprijinul este destinat familiilor care nu au mai găsit loc într-o instituţie de îngrijire şi educaţie la stat, dar nici nu au suficiente posibilităţi financiare pentru a achita costul integral al unei creşe sau al unei grădiniţe sau servicii de tip after-school în sistemul privat, care "nu este la îndemâna oricui".

"Aceste tichete valorice vor fi în valoare de 1.500 lei. De asemenea, pentru toate femeile însărcinate din România, bineînţeles, care vor solicita, nu este nimic ca obligativitate - cine va dori să beneficieze de aceste tichete - se va acorda suma de 2.500 lei pentru achitarea unor tratamente, medicamente sau analize care nu sunt în acest moment decontate. (...) Sunt convinsă că prin folosirea acestor tichete valorice, femeile însărcinate îşi vor face mai multe analize pe perioada sarcinii. Vom avea aşadar, mame mai sănătoase şi copii mai sănătoşi de asemenea şi nu vom mai fi, din păcate, numărul unu în Europa la numărul de copii care mor, din păcate, la vârste foarte fragede sau chiar de bebeluşi morţi. Mă refer la criteriul mortalitate infantilă", a adăugat Gabriela Firea.

Totodată, vor fi acordate anumite facilităţi părinţilor cu copii mici, de la zero la 3 ani, în ceea ce priveşte programul de lucru.

"Există această procedură şi în alte ţări europene, şi anume posibilitatea ca una-două zile pe săptămână, cei care au copii mici, fie că este vorba despre mamă sau tată, să poată opta la serviciu pentru un program mai redus, în sensul în care să poată lucra şi de acasă sau online, la cerere, la solicitare. (...) Ne-am gândit, de asemenea, şi la copiii care au rămas în grija bunicilor. Copiii care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi care, în urma unor anchete sociale, se constată că nu mai au alimentaţia potrivită vârstei, nu mai au îmbrăcămintea necesară, rechizitele, sprijin pentru şcoală - ne-am gândit, de asemenea, la un sprijin care va fi ţintit şi va fi acordat în funcţie de nevoia fiecărei familii, în urma anchetelor sociale care se vor realiza tocmai pentru a sprijini aceşti copii, să nu aibă lipsuri, să nu ducă lipsă de nimic", a precizat ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Știrea este în curs de actualizare!

Audierile miniștrilor propuși de premierul desemnat Marcel Ciolacu au loc pe sistem ”repede-înainte”, adică se îndeplinește o procedură, în condițiile în care aceste avize ale comisiilor de specialitate din Parlament sunt doar consultative.

Iată care sunt miniștrii propuși care au primit, până acum, avize favorabile:

- ministrul Culturii - Raluca Turcan (propusă de PNL)

- viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne - Cătălin Predoiu (propus de PNL)

- ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (propus de PSD)

- ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Ivan Bogdan-Gruia (propus de PSD)

- ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Radu Oprea (propus de PSD)

- ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi (propus de PSD)

- ministrul Finanţelor - Marcel Boloş (propus de PNL)

- ministrul Dezvoltării - Adrian Veştea (propus de PNL)

- ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu (propus de PSD)

- ministrul Justiţiei - Alina Gorghiu (propusă de PNL)

- ministrul Educaţiei - Ligia Deca (propusă de PNL)


14-06-2023 11:26

Ligia Deca: Dacă raportăm la decembrie 2016, salariul de bază al unui profesor debutant s-a triplat

Ministrul propus pentru Educaţie, Ligia Deca, a afirmat la audierile din Parlament pentru Guvernul Ciolacu faptul că, dacă ne raportăm la luna decembrie 2016, salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare s-a triplat.

14-06-2023 11:12

Ministrul propus al Justiției nu a avut timp să răspundă la întrebări, dar a primit ”favorabil”

Miniștrii propuși sunt audiați pe ”repede-înainte” de către colegii lor PSD și PNL din Parlament, care par că vor să finalizeze cât mai rapid aceste proceduri. 

În comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, ministrul propus pentru Justiție, Alina Gorghiu, nu a avut timp să răspundă la toate întrebările, iar USR a acuzat că are loc un simulacru de audieri.

Cu toate acestea, Alina Gorghiu a primit aviz favorabil. Avizul este consultativ.

În cadrul audierii, senatoarea independentă Diana Şoşoacă i-a jignit pe cei din comisii, după ce ministrul propus nu a putut răspunde tuturor întrebărilor.

V-aţi arătat incompetenţa şi laşitatea. Fricoşilor, fugiţi, să nu cumva să vă prindă cineva să vă adreseze o întrebare”, a spus Şoşoacă.

Lamentabilă prestaţie a tuturor, ruşine să vă fie, înţelegere cu USR-ul să se întârzie să nu se răspundă la întrebări. Asta aţi făcut mereu, un Parlament de trădători. Ruşine să vă fie, lamentabililor, incompetenţilor şi infractorilor. Ăsta este adevărul. Toţi la puşcărie ar trebui să staţi. Faceţi, doamna Gorghiu, mai multe puşcării”!, a mai spus Şoşoacă. 

14-06-2023 10:33

Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu nu va vota un guvern din care face parte colegul său Alexandru Rafila

Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic şi fost ministru al Sănătăţii, a anunţat că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, propus de PSD pentru portofoliul Sănătăţii.

Cadariu precizează că nu va vota nici în comisia de specialitate în favoarea lui Rafila, căruia îi reproşează atitudinea în privinţa Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Fostul ministru admite că a candidat pe listele PSD, la invitaţia partidului, dar subliniază că a candidat asumându-şi un angajament faţă de pacienţii bolnavi de cancer.

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaş-Cadariu, anunţă că nu va vota “pentru” avizarea în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Ciolacu, după ce acesta din urmă a anunţat că lansează un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României. De asemenea, chirurgul clujean a luat decizia de a nu vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila”, conform unui comunicat citat de News.ro.

Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, ministru al Sănătăţii în perioada noiembrie 2015 - mai 2016, spune că ministrul Sănătăţii are obligaţia legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului.

În opinia sa, contrar aşteptărilor, Rafila a devenit un critic al documentului la care au muncit inclusiv specialişti din Ministerul Sănătăţii şi “a scos din joben o chestie abracadabrantă” pe care o prezintă drept alternativă.

De ce bagă beţe-n roate? Mi se pare criminal pentru pacienţii de cancer. Legea a stat în transparenţă peste 6 luni, era timp să fie modificată, însă ministerul de resort nu a avut obiecţii, aşa că legea a fost votată cu o largă majoritate şi a fost promulgată. Mai apoi, acest plan, la care am muncit ani de zile alături de specialişti de primă mărime, inclusiv din Ministerul Sănătăţii, a fost batjocorit, pentru că despre asta este vorba. (...) Nu îl voi vota nici în comisie şi nu voi vota un guvern cu această atitudine faţă de pacienţii bolnavi de cancer. Voi vota împotriva acestui ministru”, a precizat secretarul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

El argumentează că este medic şi precizează că a candidat asumându-şi un angajament faţă de pacienţii bolnavi de cancer.

Toată lumea ştia de la bun început. În rest, nu cred că am alte obligaţii faţă de nimeni. Da, am candidat pe listele PSD, le mulţumesc că m-au invitat, ei m-au rugat, nu m-am cerut eu, dar toată lumea ştia de la început care este obiectivul meu. Cred că asta este obligaţia mea morală, nu văd de ce mi-aş schimba-o între timp”, a subliniat Cadariu, care este medic şi fost manager la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

Referindu-se la intenţia Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România de a-l da în judecată pe Alexandru Rafila pentru neaplicarea legii, el a spus că nu toţi pacienţii au capacitatea de a merge în instanţă.

14-06-2023 10:00

LISTA miniștrilor propuși de premierul desemnat Marcel Ciolacu

PSD și PNL se află în plin proces de schimbare a funcțiilor din Guvern, după demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de premier, conform protocolului coaliției de guvernare.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Programul economic al PSD, prezentat pe ton de campanie electorală. Ce promit social-democrații în plus față de PNL. DOCUMENT
Programul economic al PSD, prezentat pe ton de campanie electorală. Ce promit social-democrații în plus față de PNL. DOCUMENT

Marcel Ciolacu, premierul desemnat să formeze Guvernul, a prezentat marţi seară priorităţile programului de guvernare.  

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Lucrurile se opresc, fiindcă nu am reușit să ajungem la un consens”
Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Lucrurile se opresc, fiindcă nu am reușit să ajungem la un consens”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, marţi seară, după ce a prezentat întreaga succesiune a ofertelor pe care le-a primit de la PNL şi PSD că nu s-a ajuns la un consens.

De ce sunt atât de importante pentru PSD și PNL cele 29 de voturi din parlament ale UDMR
De ce sunt atât de importante pentru PSD și PNL cele 29 de voturi din parlament ale UDMR

PNL și PSD au anunțat că vor avea un guvern format din două partide, înainte să încheie negocierile, cu UDMR.  

Programul economic al PSD, prezentat pe ton de campanie electorală. Ce promit social-democrații în plus față de PNL. DOCUMENT
Programul economic al PSD, prezentat pe ton de campanie electorală. Ce promit social-democrații în plus față de PNL. DOCUMENT

Marcel Ciolacu, premierul desemnat să formeze Guvernul, a prezentat marţi seară priorităţile programului de guvernare.  

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Lucrurile se opresc, fiindcă nu am reușit să ajungem la un consens”
Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Lucrurile se opresc, fiindcă nu am reușit să ajungem la un consens”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, marţi seară, după ce a prezentat întreaga succesiune a ofertelor pe care le-a primit de la PNL şi PSD că nu s-a ajuns la un consens.

De ce sunt atât de importante pentru PSD și PNL cele 29 de voturi din parlament ale UDMR
De ce sunt atât de importante pentru PSD și PNL cele 29 de voturi din parlament ale UDMR

PNL și PSD au anunțat că vor avea un guvern format din două partide, înainte să încheie negocierile, cu UDMR.  

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.