Raluca Turcan a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Culturii. La rândul său, Adrian Câciu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în timp ce Luminița Odobescu a fost validată pentru portofoliul Externelor.
La Turcan s-au înregistrat 17 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi două abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Turcan a declarat că priorităţile ca ministru al Culturii ţin atât de proiectele în derulare pe termen mediu şi lung, dar şi de priorităţile pe termen scurt.
"În privinţa proiectelor pe termen mediu şi lung mi se pare vital să îndeplinim pas cu pas jaloanele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a nu risca pierderea de fonduri şi a afecta alte investiţii aflate în derulare pentru dezvoltarea comunităţilor locale care accesează fonduri PNRR. De asemenea, să dezvoltăm şi să cheltuim eficient fondurile care sunt din surse rambursabile. Şi mă refer la finalizarea cu succes a proiectelor derulate prin împrumutul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei", a declarat Turcan, la finalul audierii.
Parteneriatul cu Republica Moldova, o prioritate
Ministrul desemnat a mai spus că are în vedere dezvoltarea "cât mai rapid a părţii de digitalizare, atât din perspectiva valorificării şi evidenţierii patrimoniului naţional, cât şi din perspectiva accesului transparent la proiecte culturale sau chiar de producţie artistică, fie că vorbim de cinematografie, sau de alte arte".
"Nu mai puţin importante sunt şi priorităţile legislative, una dintre ele trenând chiar din perioada în care am lăsat conducerea Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, şi anume Legea Patrimoniului Naţional şi de asemenea o lege care să stimuleze creşterea numărului de experţi în domeniul intervenţiei pe proiectele culturale", a mai spus Raluca Turcan.
În cadrul audierilor, printre priorităţile amintite de Raluca Turcan s-au mai numărat continuarea parteneriatului cu Republica Moldova, dezvoltarea patrimoniului minorităţilor naţionale, reabilitarea, refacerea şi punerea în valoare a patrimoniului prin inermediul traseelor culturale, creşterea accesului la cultură a cât mai multor comunităţi, derularea optimă a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, a Festivalului Internaţional George Enescu, a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a altor evenimente similare, achiziţionarea în continuare a unor opere de artă, ca şi adoptarea unor măsuri menite să urgenteze acordarea cu promptitudine a avizelor culturale de către Ministerul Culturii şi instituţiile aflate în subordine.
Se consideră ”un om educat și un manager”
Raluca Turcan, care a declarat în debutul audierilor că nu este un om de cultură, a precizat că se consideră "un om educat şi, în acelaşi timp, un manager", având o pregătire de economist, însă a interacţionat în decursul timpului cu domeniul cultural din calitatea de preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor şi de vicepremier, coordonator pe Ministerul Culturii.
"Audierea a fost, aşa cum sunt obişnuită, şi cu dezbateri politice, dar şi cu întrebări de fond şi m-am bucurat că am avut ocazia să răspund la aceste întrebări. În acelaşi timp am simţit nevoia să am un dialog onest, cu nişte oameni, membri ai Comisiilor pentru Cultură, unde este foarte important să ai proprietatea termenilor şi să poţi să faci diferenţa între oamenii care creează plusvaloare în România, oamenii de creaţie, oamenii de cultură şi oamenii educaţi, aşa cum mă consider, un om educat şi, în acelaşi timp, bun manager. Pregătirea mea este de economist, însă am interacţionat în decursul timpului cu domeniul cultural, atât în calitate de preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, cât şi ca vicepremier, coordonator pe Ministerul Culturii", a spus Turcan.
Câciu și-ar dori ca Opoziția să nu atace proiecte la CCR
Adrian Câciu a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 23 de voturi "pentru" şi 10 voturi "împotrivă".
Ministrul propus a arătat că şi-ar dori ca Opoziţia să nu atace unele proiecte la CCR şi că ar prefera să se dezbată mai mult în Parlament legile şi să ajungă la un consens politic şi să se treacă peste ceea ce înseamnă dorinţa fiecăruia de a ieşi în poză şi să înţeleagă că acesta este interesul României.
În cadrul audierii, Adrian Câciu le-a transmis parlamentarilor că va venit cel puţin o dată pe lună în Parlament.
”Nu ştiu trecutul, dar ce pot să vă spun e că sunt direct interesat ca cel puţin o dată pe lună ministrul să fie prezent la comisii. Sunt multiple provocări cu care vă confruntaţi, ne confruntăm, iar un dialog sincer, deschis, onest şi pe soluţii este strict necesar. Evident, între timp sau când sunt alte elemente de solicitare, cu siguranţă, un secretar de stat va fi la dispoziţia comisiei în mod operativ”, a afirmat el.
Câciu a mai cerut partidelor din Opoziţie ”să nu atace la CCR anumite legi”.
”Aş prefera să se dezbată mai mult în Parlament legile şi să ajungem la un consens politic şi să trecem peste ceea ce înseamnă dorinţa fiecăruia de a ieşi în poză şi să înţelegem că acesta este interesul României. Sunt convins că suntem toţi destul de înţelepţi şi chiar dacă ne contrazicem, să găsim soluţia cea mai bună pentru România. Dacă îmbunătăţim acest mod de lucru cu siguranţă lucrurile vor merge mai bine”, a mai spus Adrian Câciu.
Aviz favorabil și pentru Luminița Odobescu, la Externe
Câciu a mai arătat, despre solicitarea privind prelungirea cu încă un an a absorbţiei pe cadrul financiar 2014-2020 că el este un susţinător al acestei prelungiri, având în vedere situaţiile obiective cu care beneficiarii s-au confruntat.
”Acesta e un demers pe care să îl facem în paralel cu măsuri de accelerare a absorbţiei. Adică nu lăsăm deoparte accelerarea absorbţiei şi încercarea de a închide acest an cu absorbţie integrală cu acest demers”, a mai arătat ministrul desemnat pentru proiecte europene, Adrian Câciu.
Luminiţa Odobescu a primit, de asemenea, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.
Au fost întrunite 30 de voturi "pentru" avizul favorabil şi 7 "împotrivă". Avizul comisiilor este consultativ.