Guvernul își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi şi amână dublarea alocaţiilor

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul ședinței de Guvern că Executivul își va angaja răspunerea în fața Parlamentului pentru adoptarea legii privind alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin.

UPDATE 16:50 La sfârşitul şedinţei de Guvern, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat oficial adoptarea proiectului de lege pentru alegerea primarilor în 2 tururi şi a anunţat că va trimite luni o scrisoare pentru a convoca o sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii.

De asemenea, a fost adoptată o OUG pentru prorogarea majorării alocaţiilor.

A fost adoptată o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia personalul de gen feminin angajat în învăţământ poate opta să rămână în activitate până la vârsta de 65 de ani, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. De asemenea, Guvernul a decis joi că vor fi modificate şi atribuţiile şi funcţiile Comisiei Naţionale de Prognoză în sensul în care procedurile aflate în derulare se anulează - fiind vorba de 2 proceduri de parteriate public-privat. A fost aprobabat şi un memorandum pentru un ajutor financiar de 195 de milioane de lei pentru TAROM.
 

Citește și
klaus iohannis
Iohannis: "Alegerile anticipate se impun". Cum se va vota la locale
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

”PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu din cetățenii care-și exprimă votul la alegerile locale. Am inițiat un proiect de lege tocmai pentru a transpune această voință a oamenilor, de conferire a unei legimități a acestor primari, prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50 % plus 1.

Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de cod electoral, pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege de către plenul Camerei Deputaților. Ca atare, evident în discuțiile avute cu domnul ministru, am luat decizia de a ne angaja răspunedera în Parlament” - a anunțat premierul la începutul ședinței de Guvern.

PSD a anunțat deja prin vocea președintelui interimar Marcel Ciolacu faptul că va depune moțiune de cenzură, dacă Guvernul PNL ”va schimba regulile electorale” chiar înainte de alegerile locale.

De altfel, social-democrații au avertizat deja că vor trimite o scrisoare partenerilor externi ai României, în care vor reclama intenţia Guvernului Orban şi a forţelor politice care îl sprijină de a iniţia o schimbare a legilor electorale cu câteva luni înainte de alegeri.

Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, care spune că nu ai dreptul într-un stat democratic şi european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României aşa-ceva şi sperăm să nu se întâmple nici de această dată.” - a spus Ciolacu la acea vreme.

Guvernul propune amânarea termenului de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocaţiilor pentru copii

 

Guvernul a introdus, pe ordinea de zi a şedinţei de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prorogă până la 1 august termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocaţiei pentru copii. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a propus în şedinţa Cabinetului Orban introducerea pe ordinea de zi suplimentară a acestui proiect de Ordonanță de Urgență.

"Vin în faţa dumneavoastră cu această solicitare, având în vedere faptul că în 6 ianuarie a fost promulgată Legea bugetului de stat, ulterior promulgării acesteia a fost promulgată şi Legea 14/2020, prin care, practic, se dublează cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, inclusiv copiii cu dizabilităţi. Acest lucru ne pune în situaţia de a căuta în perioada următoare resursele bugetare care astăzi nu sunt prevăzute în bugetul de stat aprobat. Prin urmare, propunerea este de a introduce această ordonanţă pe ordinea de zi cu propunerea ca prevederile ei să se proroge până la 1 august", a spus Alexandru, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Ludovic Orban a explicat că  apariţia "intempestivă" a acestei legi a creat o problemă "foarte mare".

"Încă din 2008, creşterile alocaţiilor au fost realizate la iniţiativa PNL, apoi în 2015 (...) şi ulterior în 2019. Apariţia intempestivă a acestui proiect de lege prin care, tot în 2019, când noi am reuşit, practic, creşterea alocaţiilor pentru copii, prin dezbaterea la Legea bugetului de stat, ne-a creat o problemă foarte mare.

Trebuie să ştiţi că efortul bugetar necesar pentru a susţine o nouă dublare a alocaţiilor, practic, a doua dublare în 2019, este de peste 6 miliarde, asta în condiţiile în care bugetul pe anul acesta trebuie să facă faţă unor creşteri ale cheltuielilor cu pensiile şi salariile, datorate legilor aflate în vigoare la momentul învestirii Guvernului. Sigur că noi ne dorim creşterea alocaţiilor şi vom creşte alocaţiile, de altfel, alocaţiile au şi crescut de la 1 ianuarie ca urmare tot a unui proiect de lege care a fost iniţiat de noi şi care a instituit un mecanism de creştere anuală a alocaţiei pentru recuperarea pierderii puterii de cumpărare prin inflaţie", a afirmat Orban. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Surse: Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi
Surse: Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi

Guvernul își va asuma răspunderea pe adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi, afirmă surse de la Palatul Victoria.

Iohannis:
Iohannis: "Alegerile anticipate se impun". Cum se va vota la locale

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu miniştrii Transporturilor , Economiei şi Muncii, însoţiţi de premierul Ludovic Orban.

PSD reclamă Guvernul Orban la UE pentru că vrea să revină la alegerea primarilor în 2 tururi
PSD reclamă Guvernul Orban la UE pentru că vrea să revină la alegerea primarilor în 2 tururi

Social-democrații vor să-i reclame pe liberali la Uniunea Europeană și acuză actualul guvern de abuz de putere, pentru că intenționează să forțeze alegerea primarilor în două tururi.

Anunţul lui Ciolacu despre varianta unui nou premier PSD. Ce decizie a luat partidul
Anunţul lui Ciolacu despre varianta unui nou premier PSD. Ce decizie a luat partidul

Liderul interimar al PSD susţine că partidul său nu vrea să numească un nou premier, în cazul în care va cădea Guvernul Orban prin moţiune de cenzură.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.