Iohannis: "Alegerile anticipate se impun". Cum se va vota la locale

Ultima actualizare: 15-01-2020 19:48

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu miniştrii Transporturilor , Economiei şi Muncii, însoţiţi de premierul Ludovic Orban.

UPDATE. Cele mai importante declarații:

Despre data de la care Guvernul va plăti alocațiile la un nivel dublu față de cel actual: "Problema care trebuie acum rezolvată este una care ţine de bugetul naţional, care a fost aprobat înainte să se aprobe această lege care măreşte alocaţiile şi sunt convins că Guvernul va găsi soluţia cea mai bună. Probabil nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni de zile Guvernul va găsi resursele", citează Agerpres.

Despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin: "Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de Guvern în foarte scurt timp. Eu am mai spus acest lucru: alegerea în două tururi este soluţia cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care pe urmă va trebui să intre în circuitul legislativ şi vom vedea cum decurg lucrurile".

Despre posibila desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ): "Secţia specială, dacă rămâne varianta în picioare să se desfiinţeze - şi sper să rămână - atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Asta este foarte clar. Ordonanţa de urgenţă este exclusă prin referendumul care a fost votat foarte clar de români şi care au spus clar că nu-şi mai doresc ordonanţă de urgenţă în domeniul Justiţiei"

UPDATE: La ora 16:00, preşedintele a decorat mai multe personalităţi culturale, apoi a discutat cu presa. El a confirmat că dublarea alocaţiilor va fi amânată, dar şi că preferă varianta alegerilor anticipate - fără să precizeze cum se va ajunge aici. În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi, a mai spus şeful statului.

"Alegerile anticipate se impun", a spus Iohannis. "Toate sondajele arată că românii îşi doresc o schimbare, îşi doresc ca PSD să plece de la putere".

La ora 11:00, este programată întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu ministrul Transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, Lucian Bode, şi cu premierul Ludovic Orban şi are loc în contextul în care Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii Sibiu - Piteşti asupra mediului, pe traseul acesteia.

La ora 12:00 are loc întrevederea dintre Iohannis, ministrul Economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu, şi premierul Ludovic Orban, relatează News.ro.

Intenţia Exxon de a vinde participaţia la Marea Neagră, posibil către Lukoil s-ar putea afla pe agenda discuţiilor, în condiţiile în care săptămâna trecută preşedintele Iohannis a afirmat că este o chestiune care preocupă autorităţile.

„Vânzarea participaţiei Exxon la Marea Neagră este o chestiune care ne preocupă. Această informaţie care circulă în ultimele zile nu este reală, nu cred că putem să vorbim de o astfel de posibilă tranzacţie, dar ne priveşte şi pe noi şi România va avea un cuvânt greu de spus aici”, a declarat preşedintele săptămâna trecută.

La ora 12:30. Klaus Iohannis discută cu premierul Ludovic Orban, cu vicepremierul Raluca Turcan şi cu ministrul Muncii şi protecţiei sociale, Violeta Alexandru, în contextul declaraţiilor care au urmat promulgării de către preşedinte a Legii privind dublarea alocaţiilor pentru copii, referitoare la resursele bugetare şi la aplicarea legii după rectificarea bugetară din luna iulie.

O altă temă de discuţie ar putea fi situaţia distribuirii pensiilor în luna ianuarie, dar şi modalitatea de eliminare a pensiilor speciale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO