PSD reclamă Guvernul Orban la UE pentru că vrea să revină la alegerea primarilor în 2 tururi

Ultima actualizare: 15-01-2020 11:53

Social-democrații vor să-i reclame pe liberali la Uniunea Europeană și acuză actualul guvern de abuz de putere, pentru că intenționează să forțeze alegerea primarilor în două tururi.

În paralel, PSD a decis să depună moțiune de cenzură și să demită cabinetul Orban.

De când sunt în opoziţie, social-democraţii şi-au amintit de instituţiile europene cărora le vor trimite mai multe scrisori în care îi acuză pe liberali de "abuz de putere". PSD reclamă PNL pentru că vrea să modifice legile electorale şi alegerea primarilor în două tururi, cu mai puţin de şase luni înaintea votului.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: "Nu poţi să nu depui o moţiune de cenzură pe o forţare a democraţiei şi pe un lucru atât de imoral, incorect şi ilegal."

Un tur doi al alegerilor ar da prilejul formării unor coaliţii în jurul PNL şi USR, izolând astfel candidaţii social-democraţi. Liderii PSD se tem că ar pierde astfel câteva sute de primarii, inclusiv pe cea a Capitalei.

Marian Oprisan, preşedinte PSD Vrancea: "Alegeri în două tururi, după părerea mea dă prilejul întodeauna unor înţelegeri subterane între partidele politice la nivel local."

Moţiunea de cenzură este însă o sabie cu toua tăişuri pentru PSD. În interiorul partidului există un curent format din cei care susţin că vor creşte în sondaje atât timp cât rămân în opoziţie. Prezenţa la şedinţă, Viorca Dancila a cerut clarificări în legătură cu declaraţiile unui coleg de-al său care spunea că PSD a promovat proști în funcţii publice.

Viorica Dancilă: "Am vorbit cu el, sigur nu s-a referit la mine."

În partid sunt şi nemulţumiri legate de intenţia liderului interimar de a schimba modul de alegere a conducerii. Marcel Ciolacu vrea să îşi prezinte o echipă şi un plan de reformare a partidului, în care lideri actuali nu îşi vor mai găsi locul. Congresul ar putea fi organizat în data de 20 februarie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO