Surse: Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi

Ultima actualizare: 15-01-2020 18:53
Românii votează în secțiile de votare din țară pentru alegerile prezidențiale 2019, turul 2 - 4
Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul își va asuma răspunderea pe adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi, afirmă surse de la Palatul Victoria.

Legea privind alegerea primarilor în două tururi nu va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin asumarea răspunderii, au precizat surse din Guvern pentru Ştirile ProTV. Unul dintre cele mai importante motive este acela că o OUG ar fi uşor de contestat, iar asumarea răspunderii este varianta cea mai rapidă.

Alegerea primarilor în două tururi a fost una dintre condiţiile cu care liberalii şi-au câştigat susţinerea USR, PMP şi ALDE şi au reuşit să dea jos guvernul Dăncilă. Comisia de cod electoral este condusă de un senator ALDE, Viorel Bădulescu, şi ar putea avea un rol decisiv dacă Guvernul alege varianta asumării răspunderii, aşa cum s-a discutat miercuri. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, tot miercuri, că Guvernul va promova, "în foarte scurt timp", o legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. El nu a oferit însă detalii privind procedura de legiferare. spunând că aceasta este responsabilitatea Guvernului.

Marţi, conducerea PSD a anunţat că va trimite o scrisoare partenerilor externi ai României, în care este prezentat punctul de vedere al partidului cu privire la intenţia Guvernului Orban şi a forţelor politice care îl sprijină de a iniţia o schimbare a legilor electorale cu câteva luni înainte de alegeri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO