Variantele Guvernului Orban pentru a reveni la alegerea primarilor în 2 tururi

Ultima actualizare: 11-01-2020 19:47

Guvernul Orban îşi doreşte atât de mult alegerea primarilor în două tururi, încât, dacă Parlamentul nu va modifica legea, premierul se gândeşte să adopte modificarea prin Ordonanţa de Urgenţă sau angajarea răspunderii.

De altfel, liberalii nu au în Parlament susţinerea politică pentru adoptarea acestei măsuri în condiţiile în care UDMR se împotriveşte demersului. În orice caz, social-democraţii au anunţat că vor depune moţiune de cenzură pe acest subiect.

Alegerea primarilor în două tururi a fost una dintre condiţiile cu care liberalii şi-au câştigat susţinerea USR, PMP şi ALDE şi au reuşit să dea jos guvernul Dăncilă. În trei luni, de când s-au instalat la guvernare, nu s-au ţinut de cuvânt, iar alegerile locale bat la uşă.

Ludovic Orban, prim ministru: "Avem un proiect de lege la Parlament pe care sperăm să-l scoatem din Comisia de Cod electorală. Mai avem ca varaintă angajarea răspunderii sau OUG. Vom lua o decizie în funcţie de cum vor evolua discuţiile."

În Parlament sunt patru proiecte de revenire la două runde de scrutin pentru locale, doar ca aleşii le ţin la sertar din 2016. În ultima şedinţă de plen, în decembrie anul trecut, liberalii au încercat inutil să aducă proiectul pe ordinea de zi. Şi dacă ar fi reuşit, textul nu avea mari şanse, dat fiind că PSD şi UDMR îşi doresc ca primarii să fie votaţi în continuare într-un singur tur. PSD a decis să depună moţiune de cenzură pe această temă.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: "Sper că formaţiunile politice care au dat votul pentru învestirea acestui Guvern să realizeze greşeala pe care au făcut-o şi să vină alături de noi la moţiunea din viitoarea sesiune parlamentară, cea de la 1 februarie, până la 1 iulie."

Pe de altă parte, una dintre mizele acestui an este câştigarea primăriei Capitalei. În timp ce social-democraţii vor merge din nou pe mâna Gabrielei Firea, liberalii au comandat sondaje în care măsoară popularitatea europarlamentarului Rareş Bogdan, a ministrului muncii, Violeta Alexandru și a lui Ciprian Ciucu, consilier PNL în primăria Capitalei. Dar nu este exclus nici să-l susţină pe activistul de mediu Nicusor Dan, cu condiţia ca acesta să se înscrie în PNL.

Ludovic Orban: "Din partea PNL nu poate candida decât un membru PNL."

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Un astfel de partid ar trebui să meargă, de regulă, singur în alegeri, pentru a-și dovedi și puterea și curajul."

Din 2012 primarii sunt aleşi într-un singur tur, iar legea îi avantajează pe cei aflaţi în funcţie, care îşi pot conserva puterea, precum şi partidele mari care pot face uşor alianţe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO