Grindeanu: "Nu exista niciun fel de stirbire a autoritatii premierului". Ce spune despre evaluarile anuntate de Dragnea
Sorin Grindeanu considera ca ”nu exista niciun fel de stirbire a autoritatii premierului” in urma declaratiilor politice din ultima perioada si nu s-a aratat deranjat de evaluarile care se fac in ceea ce ii priveste pe membrii Executivului.
Grindeanu precizeaza ca se simte sprijinit de coalitia de guvernare in acelasi mod in care a fost sustinut si cand a preluat mandatul de prim-ministru.
”Nu exista niciun fel de stirbire a autoritatii premierului”, a afirmat Sorin Grindeanu, fiind intrebat daca este afectat de o eventuala presiune din partea liderilor coalitiei de guvernare.
Grindeanu a precizat ca e normal ca activitatea Executivului sa fie evaluata de liderii coalitiei de guvernare, dat fiind faptul ca este un Guvern ”politic” si a afirmat ca ”tot timpul e loc de mai bine”.
”E normal sa fie evaluari, evaluari pe care le fac si liderii coalitiei. Este un Guvern politic, care se bazeaza pe o majoritate in Parlament. Evaluari pe care le facem si la nivel de Guvern, la nivelul primului ministru. E un Guvern perfect? Nu. Tot timpul e loc de mai bine, tot timpul e loc de a-ti imbunatati activitatea”, a adaugat Sorin Grindeanu.
El a evitat sa raspunda criticilor venite din partea presedintelui executiv al PSD, Nicolae Badalau, care afirma, joi, la Parlament, ca in randul social-democratilor sunt nemultumiri fata de felul in care se comunica din partea Guvernului, dar si din cauza ritmului de aplicare a unor masuri din programul de guvernare, precizand ca ”PSD are oameni competenti si o rezerva de cadre foarte buna care oricand poate inlocui un premier sau un ministru”.
Fiind intrebat daca este de parere ca nu mai este sprijinit de coalitia de guvernare ca la inceput, Grindeanu a spus: ”Nu! De unde aceasta concluzie?”.
Grindeanu declara din nou ca stabilirea unui prag pentru abuzul in serviciu nu se va face prin OUG
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, din nou, ca stabilirea unui prag in cazul abuzului in serviciu nu se va face prin ordonanta de urgenta, precizand ca asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale, dupa care va fi elaborat proiectul de lege de modificare a Codurilor penale, care va primi avizul Guvernului si va fi trimis in Parlament.
”Exista in acest moment un proiect de lege care a fost lucrat la Ministerul Justitiei si care a fost supus dezbaterii publice, unde au fost consultate toate institutiile - fie ca vorbim de CSM, de inalta Curte, Ministerul Public, DNA, DIICOT - si s-a ajuns la acea forma. Ce contine acel proiect de lege? Transpunerea tuturor deciziilor Curtii Constitutionale in Codul penal si Codul de procedura penala. Am avut o decizie a Curtii Constitutionale in urma cu cateva zile. Pozitia mea si a ministrului Justitiei a fost aceasta si e aceasta. Trebuie sa asteptam motivarea CCR. Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, trebuie sa existe dezbatere, dupa care sa rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului si care va fi trimis in Parlament. in modul acesta vom face lucrurile”, a spus premierul Sorin Grindeanu, intrebat fiind daca ia in calcul ca pragul pentru prejudiciu in cazul abuzului in serviciu sa fie stabilit prin OUG.
Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a declarat, joi, la Parlament, ca pragul minim pentru ca abuzul in serviciu sa fie infractiune poate ramane la 200.000 de lei, asa cum prevedea OUG 13, sau poate fi majorat la 400.000 de lei, spunand ca deocamdata nu s-a stabilit nimic si ca decizia va fi luata, in prima instanta, la Ministerul Justitiei. Mai mult, Florin Iordache spune ca cea mai buna solutie pentru a rezolva problema ar fi o ordonanta de urgenta a Guvernului.
”Solutia rapida - ministerul ar putea veni cu o ordonanta si atunci ar putea reglementa, pentru ca iata avem un an si acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstitutionale”, a spus Florin Iordache.
”Isi poate permite cineva sa mai treaca o vara si foarte multe articole din Codul penal sa fie neconstitutionale? E o practica pe care a avut-o de-a lungul timpului Guvernul sa poata veni cu o ordonanta, ce are a face acum daca se poate veni cu ordonanta, pentru ca de-a lungul timpului, chiar saptamana trecuta CCR a mai declarat doua articole neconstitutionale. Stam asa pana cand declaram tot Codul penal neconstituonal?”, a conchis fostul ministru al Justitiei.