Legea salarizarii a fost adoptata de Camera Deputatilor. Dragnea ii critica pe Grindeanu si ministrul Finantelor: "O ofensa!"
Cresterile salariilor angajatilor de la stat promise de cei de la putere se vor face in urmatorii 5 ani si incep cu o amanare. In Sanatate si Educatie, lefurile vor ajunge la nivelul promis abia in martie 2018.
Sunt doar cateva din prevederile Legii salarizarii, adoptata miercuri de Camera Deputatilor. Guvernul sustine ca are banii necesari pentru majorarile prevazute de lege, insa premierul si ministrul de Finante nu au participat la sedinta de plen. "Este o ofensa", a tunat Liviu Dragnea, care anunta ca ar putea avea loc remanieri in Guvern.
Doar 15 minute a durat dezbaterea Legii salarizarii pe articole. Supusa la vot, a fost adoptata cu 188 de voturi "PENTRU", 28 "IMPOTRIVA" si 47 de ABTINERI. Liderul PSD a sustinut ca actul normativ adoptat este cel mai important al anului.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Legea salarizarii unitare reprezinta un pas imporant catre integrarea reala a Romaniei in Uniunea Europeana. Legea salarizarii unitare face ordine intr-un sistem in care au dominat haosul, bunul plac si discrimnarea. La munca egala, salarii egale. Personalul de conducerea are salariul mai mare decat cei in functii de executie. Cei cu studii superioare au salarii mai mari decat cei cu studii medii".
Legea prevede cresteri de salarii, in medie, cu 25% de la 1 ianurie anul viitor. Medicii si asistentii medicali vor avea salariile dublate, incepand cu 1 martie 2018.
In doua etape, si angajatii din Educatie vor avea lefuri mai mari cu 50 de procente, tot de Martisor, anul viitor.
Actul normativ prevede majorari de salarii, in medie cu 10%, si pentru cei din Justitie. Militari si politistii vor primi si ei salarii mai mari, dar si alte sporuri. Totul se va face in etape, astfel incat un soldat sa ajunga, in 2022, la un salariu lunar de 2.500 de lei.
Pentru primari si presedinti de consilii judetene nu a mai fost nevoie de majorari. Si asta pentru ca alesii locali au luat-o inaintea celorlalti bugetari si au deja salariile majorate cu 30%, incepand cu 1 aprilie.
Dezbaterea si votul asupra legii salarizarii au scos la iveala si scandalul mocnit din PSD. De la sedinta au lipsit tocmai premierul Sorin Grindeanu si Viorel Stefan, ministru de Finante.
Liviu Dragnea: "Este o problema ca, astazi, ministrul de Finante nu a venit in Parlament sa sustina aceasta lege, cu toate ca avea timp. Era bine sa vina si premierul."
Mult mai dur a fost omul numarul doi in PSD, Nicolae Badalau, care a vorbit despre schimbarea premierului Grindeanu si a catorva ministri.
Nicolae Badalau: "Unde vom constata deficiente, nu ne vom da inlaturi sa propunem schimbarea de ministri, ba chiar a guvernului daca vedem ca acesta a incetinit ritmul aplicarii programului de guvernare".
In momentul in care Dragnea, de la tribuna Parlamentului, critica absenta premierului de la sedinta, Sorin Grindeanu participa la un eveniment intr-o alta sala a Parlamentului.
Sorin Grindeanu, prim-ministrul Romaniei: "Toate aceste tensiuni, care par a fi tensiuni, incep sa nu le mai inteleg. Adversarii politici ai PSD-ului sunt in afara partidului, nu in interior".
Liderii PSD se vor reuni, saptamana viitoare, intr-o sedinta extraordinara, pentru a solutiona tensiunile tot mai mari din partid. Nu este exclusa varianta in care Sorin Grindeanu ar putea fi fortat sa demisioneze de la Palatul Victoria, sustin surse politice. In ceea ce priveste legea salarizarii, parlamentarii pot sesiza deja Curtea Constitutionala. Daca nu o vor face, actul normativ va ajunge pe masa presedintelui, la promulgare. Klaus Iohannis are, la randul sau, posibilitatea sa o conteste la Curte ori sa ceara reexaminarea ei.
USR a anuntat de marti seara, dupa adoptarea raportului in Comisia de munca a Camerei, ca intentioneaza sa sesizeze CCR in privinta Legii salarizarii unitare, despre care a spus ca nici acum nu se cunoaste impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizeaza” pentru ca nu stiu acest lucru.
”Cu siguranta vom face lucrul acesta (strang semnaturi - n.r.). Astazi am si lansat catre juristii nostri in lucru sa stranga toate motivele de neconstitutionalitate din aceasta lege (...) Noi am avut o dezbatere publica cu sindicatele, chiar raportat la prima forma a legii si deja de atunci si noi si sindicatele am spus aceasta lege este neconstitutionala din mai multe motive.
Unul, principal este ca daca ne uitam chiar si acum in forma legii, acolo scrie nu are impact bugetar pe anul curent iar pentru urmatorii patru ani la impact bugetar nu este completat nimic. Guvernul habar nu are de fapt si improvizeaza raportat la impactul bugetar al acestei legi”, a declarat deputatul USR la finalul dezbaterilor din Comisia de munca pe Legea salarizarii.
Presedintele Klaus Iohannis a apreciat, pe 29 mai, ca ”putin deplasata” speranta ca ar putea cere modificarea Legii salarizarii in sectorul public, in conditiile in care legea este un proiect asumat de catre PSD care va raspunde ”integral si definitiv” pentru aceasta lege.”Legea este in programul de guvernare al PSD care a spus de la inceput ca vrea aceasta lege. PSD are majoritate in Parlament, are Guvernul, este o lege pentru care raspunde integral si definitiv initiatorul, adica PSD. Este bine sa nu uitam acest aspect. Asteptarea sa modific eu ceva la lege mi se pare putin deplasata”, a declarat Klaus Iohannis adaugand ca va face comentarii mai ample pe marginea legii atunci cand aceasta va ajunge la promulgare.
Iohannis a avertizat ca posibilitatea de a cere reexaminarea Legii salarizarii nu garanteaza ca Parlamentul va da curs cererii sale. ”Chiar in cazul in care as retrimite o lege in Parlament , daca cei care tin ca legea sa ramana asa, asa ramane”, a spus presedintele.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la dezbaterile din plenul Camerei privind Legea salarizarii unitare, ca vointa Guvernului de a duce lucrurile la capat in aceasta chestiune nu a fost ”suficient de puternica”, efortul Parlamentului contand cel mai mult.”Elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu. Din pacate, la un moment, dat vointa politica a Guvernului de a duce lucrurile pana la capat nu a fost suficient de puternica. Cred ca efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor, a contat cel mai mult si sunt convins ca adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar daca astazi poate unii dintre noi nu ne dam seama. Dincolo de dezbaterile si criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu miscari, unele coordonate, care au incercat sa impiedice adoptarea acestei legi. Ma bucur ca am reusit sa depasim aceste obstacole si la final Parlamentul sa reuseasca sa adopte o lege atat de importanta”, a spus Liviu Dragnea in plenul Camerei Deputatilor, potrivit News.ro.
Presedintele PSD a apreciat Legea salarizarii unitare ca ”o lege a demnitatii romanilor” care va face ca acestia sa nu mai plece sa munceasca in strainatate, iar cei deja plecati sa se intoarca in tara. In plus, va duce la un grad mai mare de calificare a fortei de munca.
”Legea salarizarii unitare face ordine intr-un sistem in care a dominat haosul, bunul plac si discriminarea. Va fi o ordine bazata pe criterii obiective, cum ar fi valoarea sociala a muncii. Decalajul dintre cele mai mari si cele mai mici salarii care a crescut deopotriva saracia si nemunca pentru ca creat si fenomenul salariilor nedrepte mari a fost redus la o dimensiune rationala care masoara importanta sociala a muncii. In acelasi timp legea aduce o crestere substantiala a salariilor mici. Legea are cateva principii simple care vor fi aplicate de sus pana jos. La munca egala salarii egale, personalul de conducere are salarii mai mari decat cel de executie, cei cu studii superioare au salarii mai mari decat cei cu studii medii”, a spus presedintele Camerei Deputatilor.
El a negat asertiunile potrivit carora Legea salarizarii ar duce la scaderi ale veniturilor in mai multe domenii aratand ca aceste afirmatii se bazeaza pe calcule eronate.
”Legea salarizarii unitare este un pas insemnat spre modernizare, eficienta si demnitate. Este o lege responsabila, Parlamentul Romaniei infatuieste un act de civilizatie oferind romanilor aceasta lege”, a conchis Liviu Dragnea.
Dragnea, despre absenta ministrului de Finante: "O ofensa!"
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a declarat, miercuri, jurnalistilor ca absenta ministrului de Finante, Viorel Stefan, de la dezbaterea Legii salarizarii in Camera Deputatilor reprezinta ”o ofensa”. Liderul social-democratilor a facut aceasta declaratie dupa ce in plen si-a cerut scuze pentru absenta lui Viorel Stefan.
”Nu e in regula, este o ofensa”, a spus Liviu Dragnea despre absenta lui Viorel Stefan.
De altfel, liderul PSD a declarat ca ar fi trebuit sa fie prezent intregul Cabinet.
”M-as fi bucurat ca azi sa fie prezent tot Guvernul. Probabil ca au fost evenimente mai importante pe agenda”, a afirmat Dragnea.
Anterior, presedintele PSD, Liviu Dragnea, si-a cerut scuze, in plenul Camerei Deputatilor, pentru faptul ca ministrul de Finante, Viorel Stefan, nu a venit la dezbateri sa sustina proiectul de Lege a salarizarii, Dragnea adaugând ca ar fi fost de dorit si prezenta premierului Grindeanu.
Olguta Vasilescu: Salariile cele mai mari din sectorul public scad
"Legea este in conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul Romaniei si prevede o crestere etapizata a salariilor bugetarilor cu 56%, pe o anvelopa bugetara de 32 de miliarde de lei pana in 2020 si de 43 de miliarde de lei pana in 2022. La baza piramidei salariale, cresterile sunt de peste 100%, ajungand si la 300%, cum este cazul in aparare, dar scad in varf, acolo unde unele salarii erau atat de mari incat disproportia nu putea fi corectata nici macar la nivelul anului 2022" a declarat Lia Olguta Vasilescu.
Ea a contrazis afirmatiile facute in plen de catre opozitie care a criticat cresterile salariale pentru demnitari, ministrul aspunand ca, in realitate, salariile unora dintre demnitari vor fi reduse.
”Vreau sa va spun ca cei aflati in varful piramidei , de exemplu ministrii, presedintele Romaniei, conducerea Camerei Deputatilor si Senatului scad”, a spus ministrul Muncii.
Primele majorari salariale NU se mai aplica de la 1 iulie 2017
Marti, membrii Comisiei de munca a Camerei Deputatilor au adoptat raportul privind Legea salarizarii cu 15 voturi favorabile, doua impotriva si patru abtineri.Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat, marti, la Parlament, ca ultima varianta a Legii salarizarii agreata cu Ministerul Finantelor prevede ca abia de la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi in plus diferenta de bani promisa.
Initial, primele majorari salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.
”Am avut patru variante pe care le- am discutat de dimineata. Este vorba de varianta finala acum asupra careia am convenit cu secretarii de stat initial de la MFP si acum telefonic chiar si cu domnul ministru de Finante in care ar urma sa facem majorari salariale la absolut toti bugetarii cu 25% cresteri pe salariul brut incepand cu data de 1 ianuarie 2018, dupa care, incepand cu data de 1 martie, o majorare de inca 20% la salariile pentru educatie, care, cumulat cu cei 25% inseamna per total o crestere de 50% cum am promis si cu grila pana in 2022 pentru medici si asistente tot de la 1 martie. Aceasta ar fi varianta cu care noi intram in comisie”, a declarat ministrul Muncii, potrivit News.ro.
”Noi am avut o intelegere cu MFP inca de la inceput. Acum avem o anvelopa de 68 de miliarde care a fost crescuta anul acesta si chiar si luna trecuta au fost majorate cu 20% salariile de la OPC, de la IMM-uri, de la Garzile de mediu, in fine toate autoritatile de mediu, la fel soldele soldatilor s-au dublat pornind acum de la salariul minim pe economie, adica toate aceste lucruri au avut un impact bugetar deja pe anvelopa de anul acesta pe care noi o aveam prognozata.
La acestea s-au adaugat cele 80 de amendamente de la Senat si aproximativ 100 de amendamente de la Camera Deputatilor. (...) S-au mai facut majorari salariale, au mai fost cresteri de sporuri, coeficienti crescuti la anumite categorii de bugetari si normal ca a trebuit sa regandim tot ceea ce inseamna anvelopa ca sa ne incadram in 75 de miliarde, cat ne-au dat Finantele ca este posibil pentru anul viitor”, a explicat ministrul Muncii.
In cadrul dezbaterilor de marti, Comisia de munca a Camerei Deputatilor a decis sa modifice si articolul 25 al Legii salarizarii astfel incat angajatii din sistemele sanitare, de aparare, ordine publica si securitate sa primeasca sporuri in limita a maxim 30% din suma salariilor de baza si a soldelor ordonatorului principal de credite, spre deosebire de ceilalti bugetari la care cuantumul de 30% este calculat pentru fiecare ordonator de credite.
Initial, deputatii din Comisia de munca au modificat articolul 25 al Legii salarizarii prevazand ca procentajul de 30% se calculeaza la masa salariala a fiecarui ordonator de credite, nu pentru ordonatorii principali. Modificarea a generat proteste vehemente din partea lui Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului Politistilor si Personalului Contractual, care a afirmat ca modificarea va face ca sporurile din cele doua sectoare sa fie foarte mici, fara sa reflecte orele suplimentare si activitatile specifice ale salariatilor.
Coarna chiar a spus in timpul lucrarilor ca Legea salarizarii este una ”de rahat”.
In urma unei pauze de circa o ora, membrii comisiei au revenit la articolul 25 si au decis sa adauge un alineat 2 care excepta angajatii din cele doua domenii de activitate de la raportarea pragului de 30% la masa salariala de care dispun ordonatorii de credite, prevazand in schimb raportarea la masa salariala a ordonatorilor principali de credite.
Pe de alta parte, a fost eliminat sporul de 40% pentru personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor care trebuie sa asigure in afara orelor de program, de la domiciliu, interventia in mediul rural, la apelurile de urgenta, cercetari criminalistice, evadari, revolte sau cutremure.
Deputatii Comisiei de munca au adoptat si amendamentul care prevede un spor de 50% pentru functionarii care gestioneaza fonduri europene, indiferent de numarul proiectelor. in forma venita de la Senat, sporul era de 25%.
In schimb, primarii care se ocupa de fonduri europene raman cu sporul de 25%. ”Primarii nu pot face parte din unitatile de management ale fondurilor europene”, a explicat presedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).
Un alt amendament, adus articolului 26, prevede ca angajatii din sectorul public sa beneficieze de indemnizatii de vacanta, de la 1 decembrie 2018, in cuantumul unui salariu minim brut. Sunt exceptati cei care ocupa functii de demnitate publica, alese sau numite. Demnitarii vor fi exceptati si de la acordarea indemnizatiei de hrana.
De asemenea, din articolul 41 a fost eliminata raspunderea penala pentru cei care incalca prevederile articolului 25, cel referitor la sporuri. Astfel, cei vinovati vor fi sanctionati disciplinar si patrimonial riscand o amenda intre 5.000 si 20.000 de lei si sa plateasca prejudiciile create. Contestarea contraventiei si aplicarea amenzii se va face de catre Curtea de Conturi a Romaniei.
Sursa: News.ro
Etichete: salarii, lia olguța vasilescu, camera deputatilor, deputati, Parlament, legea salarizarii,
Dată publicare:
07-06-2017 11:19