Grindeanu, despre datele Eurostat: Nefacand absolut nimic, guvernarea tehnocrata a depasit deficitul bugetar de 3%

24-04-2017 22:49


Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca este inadmisibil ca a fost depasit limita de 3% a deficitului bugetar pentru anul 2016, in conditiile in care guvernarea tehnocrata nu a facut "absolut nimic".

Grindeanu s-a referit la datele prezentate de Eurostat, potrivit carora deficitul Romaniei a fost de 3%, la egalitate cu Marea Britanie, dupa Spania (4,5%) si Franta (3,4%).

"In 2016, nefacand nimic, neluand niciun fel de masuri, absolut nimic, nefacand investitii majore pe care sa le vedem, nemarind salarii, nemarind pensii, neatragand fonduri europene, nefacand nimic, deficitul de 3% a fost depasit in anul 2016. Este o chestiune extrem de grava, a propos de ceea ce au facut acesti domni anul trecut nefacand nimic in Romania", a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3, referindu-se la guvernul precedent.

Premierul Grindeanu sustine ca aceasta situatie pune cabinetul sau in postura in care trebuie sa cumpaneasca si mai atent orice masura cu impact financiar.

"Este inadmisibil, absolut inadmisibil ceea ce s-a intamplat", a mai spus Grindeanu.

Romania a inregistrat in 2016 un deficit bugetar de 3% din PIB, la egalitate cu Marea Britanie, un nivel mai ridicat in Uniunea Europeana fiind atins in Spania, de 4,5%, si Franta, de 3,4%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistica Eurostat. Datele referitoare la deficitul bugetar publicate de Eurostat, in baza sistemului ESA 2010, sunt in functie de datele publicate de statele membre. In zona euro, deficitul bugetar a scazut de la 2,1% in 2015 la 1,5% din PIB, iar la nivelul UE de la 2,4% la 1,7% din PIB.

Un numar de 10 state membre au inregistrat surplusuri bugetare in 2016, respectiv Luxemburg (1,6%), Malta (1%), Suedia (0,9%), Germania (0,8%), Grecia (0,7%), Cehia (0,6%), Cipru si Olanda (0,4%), Estonia si Lituania (0,3%). Bulgaria si Letonia au inregistrat un buget echilibrat. Cele mai reduse deficite bugetare au fost consemnate de Irlanda (-0,6%), Croatia (-0,8%) si Danemarca (-0,9%). In privinta ponderii datoriei publice in PIB, cele mai scazute valori au fost anul trecut in Estonia (9,5%), Luxemburg (20%), Bulgaria (29,5%), Cehia (37,2%), Romania (37,6%) si Danemarca (37,8%). La nivelul UE, 16 state au o pondere a datoriei publice in PIB de peste 60%, cele mai ridicate nivele fiind in Grecia (179%), Italia (132,6%), Portugalia (130,4%), Cipru (107,8%), Belgia (105,9%). I

n zona euro, ponderea datoriei publice in PIB a scazut de la 90,3% la 89,2%, iar in UE de la 84,9% la 83,5%. In 2016, cheltuielile guvernamentale din zona euro au fost echivalente cu 47,7% din PIB, iar veniturile guvernamentale de 46,2%. La nivelul UE valorile sunt de 46,6% si de 44,9%.

Grindeanu: Sunt multumit de mare parte din ministri; au facut ceea ce trebuiau sa faca. Remanierile nu le facem la televizor

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni seara, la aceeasi televiziune, ca ii monitorizeaza in permanenta pe ministrii sai, urmand sa traga concluziile in ceea ce ii priveste alaturi de seful sau pe linie de partid, Liviu Dragnea, pe care ulterior le va prezenta coalitiei care sustine Guvernul.

Prim-ministrul a subliniat ca remanierile nu se fac la televizor, adaugand ca este multumit de ”mare parte din ministri, care au facut ceea ce trebuiau sa faca”.

”Eu ii monitorizez pe toti ministrii si nu sunt singurul, sunt convins. Inclusiv domnul presedinte Liviu Dragnea monitorizeaza nu doar Guvernul ci si celelalte institutii. Datoria mea este sa monitorizez toti ministrii, toti membrii echipei guvernamentale. Sunt lucruri absolut normale, sunt termene, masuri pe care trebuie sa le adoptam si pe care trebuie sa le facem intr-un mod cat se poate de clar si de transparent, fara patima personala sau chestiuni care tin de chimie personala (...) Remanierile nu le facem la televizor”, a declarat prim-ministrul.

Grindeanu a aratat ca este multumit de ”mare parte dintre membrii Executivului” si dupa o analiza in ceea ce priveste activitatea acestora urmeaza sa traga o concluzie pe care o va prezenta colitiei de guvernare.

”Analizam, tragem linie, discutam cu presedintele Liviu Dragnea, trag o concluzie ca si prim-ministru vizavi de modul in care membrii echipei guvernamentale si-au facut treaba, prezint concluzia pe care o am si o discutam asa cum am facut toate celelalte lucruri cu partidul din care fac parte impreuna cu presedintele partidului si in coalitia care sustine acest Guvern. (...) Sunt multumit de mare parte din ministrii. Au facut ceea ce trebuiau sa faca – ca si masuri – in primele trei luni”, a sustinut seful Executivului.

Intrebat daca a discutat cu liderul PSD despre nemultumirile pe care acesta le are legat de ministri, Grindeanu a afirmat ca vorbeste ”de foarte multe ori pe zi” cu acesta.

”Eu vorbesc cu domnul presedinte Liviu Dragnea de foarte multe ori pe zi, contrar a ceea ce se incearca a se spune din interior si din exterior.Suntem doi oameni politici extrem de responsabili care ne intelegem fiecare dintre noi rolul pe care il avem si unde suntem fiecare dintre noi si care ne dorim un singur lucru: ca tot ceea ce noi am spus si cu ceea ce ne-am angajat sa facem, sa facem”, a spus Grindeanu.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica, ca este nemultumit de cum a gestionat Tudorel Toader problema legii privind modificarea Codurilor penale, si nu poate spune ca este "foarte multumit" ca l-a sustinut ca ministru, adaugand ca sunt si alti membri ai Cabinetului fata de care are rezerve.

Intrebat daca este vorba despre mai mult de doi, cu referire la Tudorel Toader si Viorel Stefan, pe care Dragnea l-a criticat recent, social-democratul a confirmat.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO