Grindeanu, despre datele Eurostat: Nefacand absolut nimic, guvernarea tehnocrata a depasit deficitul bugetar de 3%

Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca este inadmisibil ca a fost depasit limita de 3% a deficitului bugetar pentru anul 2016, in conditiile in care guvernarea tehnocrata nu a facut "absolut nimic".

Grindeanu s-a referit la datele prezentate de Eurostat, potrivit carora deficitul Romaniei a fost de 3%, la egalitate cu Marea Britanie, dupa Spania (4,5%) si Franta (3,4%).

"In 2016, nefacand nimic, neluand niciun fel de masuri, absolut nimic, nefacand investitii majore pe care sa le vedem, nemarind salarii, nemarind pensii, neatragand fonduri europene, nefacand nimic, deficitul de 3% a fost depasit in anul 2016. Este o chestiune extrem de grava, a propos de ceea ce au facut acesti domni anul trecut nefacand nimic in Romania", a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3, referindu-se la guvernul precedent.

Premierul Grindeanu sustine ca aceasta situatie pune cabinetul sau in postura in care trebuie sa cumpaneasca si mai atent orice masura cu impact financiar.

"Este inadmisibil, absolut inadmisibil ceea ce s-a intamplat", a mai spus Grindeanu.

Citește și
Liviu Dragnea
De ce s-a enervat Liviu Dragnea, din cauza ministrului Justitiei: "Nu poti sa beneficiezi de sustinere la nesfarsit"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Romania a inregistrat in 2016 un deficit bugetar de 3% din PIB, la egalitate cu Marea Britanie, un nivel mai ridicat in Uniunea Europeana fiind atins in Spania, de 4,5%, si Franta, de 3,4%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistica Eurostat. Datele referitoare la deficitul bugetar publicate de Eurostat, in baza sistemului ESA 2010, sunt in functie de datele publicate de statele membre. In zona euro, deficitul bugetar a scazut de la 2,1% in 2015 la 1,5% din PIB, iar la nivelul UE de la 2,4% la 1,7% din PIB.

Un numar de 10 state membre au inregistrat surplusuri bugetare in 2016, respectiv Luxemburg (1,6%), Malta (1%), Suedia (0,9%), Germania (0,8%), Grecia (0,7%), Cehia (0,6%), Cipru si Olanda (0,4%), Estonia si Lituania (0,3%). Bulgaria si Letonia au inregistrat un buget echilibrat. Cele mai reduse deficite bugetare au fost consemnate de Irlanda (-0,6%), Croatia (-0,8%) si Danemarca (-0,9%). In privinta ponderii datoriei publice in PIB, cele mai scazute valori au fost anul trecut in Estonia (9,5%), Luxemburg (20%), Bulgaria (29,5%), Cehia (37,2%), Romania (37,6%) si Danemarca (37,8%). La nivelul UE, 16 state au o pondere a datoriei publice in PIB de peste 60%, cele mai ridicate nivele fiind in Grecia (179%), Italia (132,6%), Portugalia (130,4%), Cipru (107,8%), Belgia (105,9%). I

n zona euro, ponderea datoriei publice in PIB a scazut de la 90,3% la 89,2%, iar in UE de la 84,9% la 83,5%. In 2016, cheltuielile guvernamentale din zona euro au fost echivalente cu 47,7% din PIB, iar veniturile guvernamentale de 46,2%. La nivelul UE valorile sunt de 46,6% si de 44,9%.

Grindeanu: Sunt multumit de mare parte din ministri; au facut ceea ce trebuiau sa faca. Remanierile nu le facem la televizor

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni seara, la aceeasi televiziune, ca ii monitorizeaza in permanenta pe ministrii sai, urmand sa traga concluziile in ceea ce ii priveste alaturi de seful sau pe linie de partid, Liviu Dragnea, pe care ulterior le va prezenta coalitiei care sustine Guvernul.

Prim-ministrul a subliniat ca remanierile nu se fac la televizor, adaugand ca este multumit de ”mare parte din ministri, care au facut ceea ce trebuiau sa faca”.

”Eu ii monitorizez pe toti ministrii si nu sunt singurul, sunt convins. Inclusiv domnul presedinte Liviu Dragnea monitorizeaza nu doar Guvernul ci si celelalte institutii. Datoria mea este sa monitorizez toti ministrii, toti membrii echipei guvernamentale. Sunt lucruri absolut normale, sunt termene, masuri pe care trebuie sa le adoptam si pe care trebuie sa le facem intr-un mod cat se poate de clar si de transparent, fara patima personala sau chestiuni care tin de chimie personala (...) Remanierile nu le facem la televizor”, a declarat prim-ministrul.

Grindeanu a aratat ca este multumit de ”mare parte dintre membrii Executivului” si dupa o analiza in ceea ce priveste activitatea acestora urmeaza sa traga o concluzie pe care o va prezenta colitiei de guvernare.

”Analizam, tragem linie, discutam cu presedintele Liviu Dragnea, trag o concluzie ca si prim-ministru vizavi de modul in care membrii echipei guvernamentale si-au facut treaba, prezint concluzia pe care o am si o discutam asa cum am facut toate celelalte lucruri cu partidul din care fac parte impreuna cu presedintele partidului si in coalitia care sustine acest Guvern. (...) Sunt multumit de mare parte din ministrii. Au facut ceea ce trebuiau sa faca – ca si masuri – in primele trei luni”, a sustinut seful Executivului.

Intrebat daca a discutat cu liderul PSD despre nemultumirile pe care acesta le are legat de ministri, Grindeanu a afirmat ca vorbeste ”de foarte multe ori pe zi” cu acesta.

”Eu vorbesc cu domnul presedinte Liviu Dragnea de foarte multe ori pe zi, contrar a ceea ce se incearca a se spune din interior si din exterior.Suntem doi oameni politici extrem de responsabili care ne intelegem fiecare dintre noi rolul pe care il avem si unde suntem fiecare dintre noi si care ne dorim un singur lucru: ca tot ceea ce noi am spus si cu ceea ce ne-am angajat sa facem, sa facem”, a spus Grindeanu.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica, ca este nemultumit de cum a gestionat Tudorel Toader problema legii privind modificarea Codurilor penale, si nu poate spune ca este "foarte multumit" ca l-a sustinut ca ministru, adaugand ca sunt si alti membri ai Cabinetului fata de care are rezerve.

Intrebat daca este vorba despre mai mult de doi, cu referire la Tudorel Toader si Viorel Stefan, pe care Dragnea l-a criticat recent, social-democratul a confirmat.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Grindeanu:
Grindeanu: "Imi face placere sa anunt ca azi e o zi proasta pentru toti acei apostoli ai austeritatii"

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, joi, in debutul sedintei Executivului, ca potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finantelor, in primele trei luni ale acestui an a fost inregistrat un excedent bugetar de peste 1,64 miliarde lei.

De ce s-a enervat Liviu Dragnea, din cauza ministrului Justitiei:
De ce s-a enervat Liviu Dragnea, din cauza ministrului Justitiei: "Nu poti sa beneficiezi de sustinere la nesfarsit"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, ca va cere o audienta la ministrul Justitiei, deoarece Tudorel Toader intarzie „nepermis” cu legea de modificare a Codurilor penale.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene s-a intalnit la Bucuresti cu Grindeanu si Toader. Ce mesaj anticoruptie a transmis
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene s-a intalnit la Bucuresti cu Grindeanu si Toader. Ce mesaj anticoruptie a transmis

Intalnire la nivel inalt la Palatul Victoria. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a avut o intrevedere cu premierul Sorin Grindeanu si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.