Lupta pentru sefia PNL. Cine ar putea fi noul co-presedinte al partidului, impreuna cu Vasile Blaga
Succesiunea in PNL dupa alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei este mai mai mult un proces bazat pe cutuma si reguli informale decat pe reguli stricte ale unui statut.
Castigarea alegerilor prezidentiale a dus si la succesul fuziunii PNL-PDL, care a ramas definitiva prin decizia Tribunalului Bucuresti. In aceste conditii, atat vechiul PNL, cat si vechiul PDL, au fost radiate din Registrul partidelor politice, in locul celor doua formatiuni ramanand un nou partid cu numele de Partidul National Liberal, al carui Statut este singurul in vigoare in acest moment, scrie Mediafax.
Vechiul Statut al PNL, cel dinaintea fuziunii, a fost abrogat prin decizia instantei, astfel incat normele statutare pentru situatia in care functia de presedinte al partidului devine vacanta nu mai pot fi aplicate in mod formal.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Singura mentiune din Statut referitoare la vacantarea unei functii in noul PNL face o referire generala, la sectiunea privind dispozitiile tranzitorii: ”In toate situatiile, in cazul vacantarii unei pozitii de membru al unui organism de conducere, la orice nivel, pozitia respectiva va fi completata prin cooptare prin decizie a fostelor organisme corespunzatoare ale partidului din care a provenit membrul care ocupa pozitia respectiva”.
In acest context, unul dintre liderii de filiala ai PNL au declarat pentru MEDIAFAX ca se va opta pentru respectarea prevederilor vechiului Statut al PNL, dar la nivel cutumiar si informal, astfel incat unul dintre vechii vicepresedinti ai partidului sa preia interimatul functiei detinuta in prezent de Klaus Iohannis.
”Vom avea o sedinta informala, bazata pe regulile din Statutul vechiului PNL pe care convenim in mod informal sa le respectam ca pe niste cutume, dar nu este vorba de o decizie formala”, a mentionat unul dintre vicepresedintii PNL.
Favorit pentru a deveni succesorul lui Iohannis in fruntea PNL, din calitatea de co-presedinte alaturi de Vasile Blaga, este Ludovic Orban.
El este vicepresedintele ales la ultimul congres cu cel mai mare numar de voturi, dupa ce s-a retras din cursa pentru sefia partidului in favoarea lui Klaus Iohannis.
Gestul sau l-a facut, de altfel, pe fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu sa exclame: ”Ludovic Orban – minune dumnezeiasca! – a anuntat renuntarea domniei sale la candidatura anuntata in prealabil pentru presedintia PNL”.
De asemenea, Orban a fost subiectul acuzatiilor lui Antonescu, alaturi de Teodor Atanasiu, in ceea ce priveste candidatura lui Iohannis la prezidentiale. Crin Antonescu spunea, dupa ce si-a anuntat retragerea din cursa pentru prezidentiale, ca gestul sau a venit pe fondul faptului ca cei doi ”umblau prin oras” pentru a explica de ce trebuie sa candideze Iohannis la prezidentiale si nu Antonescu.
”Orban a fost dintre cei care au promovat in cel mai hotarat mod candidatura lui Klaus Iohannis si are sustinere la baza partidului. Dintre toti vicepresedintii este singurul care are calitatile minime pentru aceasta pozitie. Ar fi mai bine ca Iohannis sa-l propuna ca succesor, nu e musai, dar ar clarifica lucrurile”, sustine unul dintre vicepresedintii PNL, lider de filiala.
Un alt vicepresedinte PNL sustine ca recomandarea lui Iohannis ar fi singurul element decisiv in hotararea succesiunii.
”Oricare ar fi optiunea celor din conducere, daca Iohannis vine si spune ca il recomanda pe X, atunci acela va fi. Pe de alta parte, Orban isi doreste de multa vreme sa ajunga presedinte al PNL. A fost cel care l-a contracandidat pe Antonescu si motivul pentru care s-a reintrodus sistemul de alegere pe baza de motiune, ca sa-i reduca sansele lui. In afara de Orban, alte variante de lider nu prea sunt. Daca ar fi propus altcineva se va ajunge din nou la un conflict in partid”, a mai sustinut un vicepresedinte PNL.
In acelasi timp, liderii din partid sustin ideea ca Iohannis sa ramana pentru cat mai multa vreme in fruntea PNL pentru a transfera din capitalul politic detinut in urma alegerii sale catre partid.
”Teoretic, ar putea ramane in functie ca presedinte al PNL pana cu o zi inainte de a depune juramantul in Parlament. Astfel, ar putea transfera cat mai mult din capitalul alegerilor catre partid, de asta nu trebuie sa ne grabim sa-i gasim inlocuitor”, a declarat unul dintre liderii PNL, facand referire la data de 22 decembrie, cand Iohannis va trebui sa depuna juramantul in Parlament ca presedinte al Romaniei.
In acelasi timp, Klaus Iohannis se afla in aceste zile intr-un proces de selectie a viitorilor consilieri prezidentiali.
Potrivit unor surse din PNL, intre cei care ar fi fost deja agreati de presedintele ales al Romaniei, s-ar afla Dan Mihalache pentru zona de analiza si strategie politica, Cosmin Marinescu pentru zona economica si Andrei Muraru, istoric si fost presedinte al IICCMER.
In ceea ce priveste politica externa, Iohannis ar astepta ”o recomandare” din partea senatorului Mihai Razvan Ungureanu. O alta ”recomandare” de consilier prezidential ar putea veni din partea europarlamentarului Eduard Hellvig.
De asemenea, numele Alinei Mungiu Pippidi a fost vehiculat pentru deveni consilier prezidential al noului presedinte ales.
O alta varianta luata in calcul pentru a deveni consilier prezidential este cea a lui Emil Hurezeanu, cel care a organizat prezentarea programului de candidat al lui Iohannis.
Potrivit surselor citate, ar mai fi avuti in vedere pentru pozitiile de consilieri prezidentiali profesorul universitar Gabriel Popescu si avocatul Gheorghe Piperea.
Sursa: Mediafax
Etichete: klaus iohannis, PNL, ludovic orban, Vasile Blaga, Emil Hurezeanu, gheorghe piperea, consilier prezidential,
Dată publicare:
23-11-2014 16:05