Financial Times: "Temeri pentru democratia din Romania"

09-07-2012 10:40

Financial Times

Prima a fost Ungaria, dar acum exista semne de ingrijorare ca ar putea avea loc derapaje de la statul de drept intr-o alta fosta tara comunista care a aderat la UE in 2007, Romania, vecinul mai mare al Ungariei, comenteaza Financial Times.

"Romania repeta oarecum, intr-o forma mai extrema, schimbari de Guvern ca cele care au avut loc intr-o serie de tari UE in care populatia a fost foarte nemultumita de taierea costurilor si stagnare", comenteaza Neil Buckley, editorul pentru Europa de Est al publicatiei, intr-o analiza ampla intitulata "Temeri pentru democratia din Romania".

Bucurestiul a impus "unele dintre cele mai dure masuri de austeritate", dupa ce a obtinut, in 2009, un credit in valoare de 20 de miliarde de euro de la UE si FMI, precizeaza publicatia, citand taierea salariilor bugetarilor cu 25%.

Insa, in opinia FT, actuala criza din Romania "evidentiaza mijloacele limitate de care dispun institutiile europene pentru a exercita presiune asupra tarilor care se indeparteaza de calea democratiei". UE poate, in baza articolului sapte din Tratatul UE, sa adopte sanctiuni, inclusiv suspendarea dreptului de vot al unui stat membru. "Dar aceasta este considerara o optiune «nucleara», iar Uniunea a ezitat sa o utilizeze impotriva Ungariei", scrie publicatia.

In schimb, oficiali de la Bruxelles afirma ca in cazul in care situatia Romaniei se deterioreaza, Uniunea poate continua sa ii blocheze accesul in Spatiul Schengen, "un obiectiv scump" la Bucuresti, sau sa suspende fondurile structurale din cauza progreselor insuficiente in reformele judiciare, potrivit FT.

Dar nu este clar daca USL-ul lui Ponta va merge atat de departe la Bucuresti pe cat a mers Fidesz-ul lui Orban in Ungaria, comenteaza publicatia. "Domnul Ponta nu are charisma domnului Orban. De asemenea, Ungaria a fost suficient de puternica financiar in 2010 ca Guvernul lui Orban sa intoarca sptele unui ajutor FMI si sa incerce masuri economice neortodoxe", conchide publicatia.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26