Deutsche Welle: Guvernul federal german este ingrijorat cu privire la evenimentele din Romania
Deutsche Welle scrie in pagina online de duminica despre evenimentele politice din Romania din ultimele zile.
Presedintele Traian Basescu a influentat politicile de austeritate din Romania prin relatia sa stransa cu PDL, iar premierul Victor Ponta a incercat constant sa isi extinda puterile, scrie Deutsche Welle, intrebandu-se daca presedintele nu a fost cumva prea activ.
Basescu "a spus inca de la inceputul (mandatelor sale) ca vrea sa fie un presedinte activ", a declarat pentru postul de radio Anneli Ute Gabanyi, un politolog de la Berlin. "Nu a vrut sa se limiteze la un rol ceremonial, ci sa se angajeze in politica si sa faca politici", un lucru care s-a intors impotriva sa in urma schimbarii balantei puterii, adauga politologul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In schimb, Ponta a incercat in mod constant sa isi extinda puterile, iar in acest sens i-a debarcat pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, membri PDL, continua politologul, subliniind ca "lupta pentru putere intre presedinte si premier este in plina desfasurare". Acum, Parlamentul este in masura sa revina asupra a numeroase legi si numiri facute in regimul Basescu, adauga Gabanyi.
Guvernul federal german este ingrijorat cu privire la evenimentele din Romania, in special cu privire la diminuare drepturilor Curtii Constitutionale romane in legatura cu procedurile de destituire impotriva lui Basescu, precizeaza DW, referindu-se ordonanta de urgenta a lui Ponta prin care Curtii Constitutionale nu i se mai permite sa blocheze decizii ale Parlamentului ca cea prin care l-a suspendat vineri seara pe presedinte din functie. "Un asemenea lucru submineaza statul de drept", il citeaza DW pe Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel.
"Acest lucru este deosebit de grav, pentru ca este o pervertire a statului de drept", a declarat pentru DW Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii Est si Sud-Est Europene de la Regensburg. "Exista o Constitutie si aceasta stipuleaza felul in care trebuie sa fie facute lucrurile atunci cand, spre exemplu, este suspendat un presedinte. Acum, acest lucru a fost drastic simplificat - ocolind reglementarile oficiale", a adaugat Kreuter.
Postul german de radio citeaza totodata luarile de pozitie ale principalilor actori internationali cu privire la evenimentele din Romania, si anume declaratiile ministrului german de Externe Guido Westerwelle - care a pus la indoiala, intr-un interviu recent, progresele Romaniei in continuarea procesului sau de integrare UE - criticile exprimate de purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american Victoria Nuland cu privire la amenintarea separarii puterilor in stat in acest conflict Basescu-Ponta si anuntul Consiliului Europei ca va examina legitimarea suspendarii presedintelui.
Insa au existat si voci care l-au criticat pe Basescu, scrie DW, citandu-l pe europarlamentarul austriac Hannes Swoboda, care a declarat pentru postul national german de radio ca este impotriva "declaratiilor politice unilaterale". De ani de zile, Basescu a abuzat de puterile sale, fara ca toata lumea sa pastreze tacerea asupra acestui lucru, a spus Swoboda, scrie DW.
De asemenea, Gabanyi a declarat pentru DW ca presedintele roman si-a pierdut sustinerea atat in randul politicienilor, cat si a populatiei, din cauza politicii sale stricte de taieri bugetare. Alti critici, continua postul de radio, l-au acuzat pe Basescu ca are opinii discriminatorii fata de minoritati. in opinia lui Gabanyi, Basescu este tratat in prezent asa cum obisnuia el sa faca in trecut.
"Basecu este orice altceva, dar nu un bun democrat", a declarat Kreuter pentru DW, adaugand ca "el este cel putin la fel de corupt ca cei cu care afirma ca se lupta". Insa, in opinia lui Kreuter, suspendarea lui Basescu reprezinta o alta amenintare la adresa statului de drept in Romania. "Chiar nu imi pare rau pentru persoana - dar felul in care se face acest lucru este cu adevarat ingrijorator", a subliniat analistul.
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, referendum, suspendare, demitere, Deutsche Welle,
Dată publicare:
08-07-2012 13:33