Filmul zilei în care Nicușor Dan a devenit, oficial, președintele României. Discursul din Parlament a fost primit cu aplauze
România are, de luni, 26 mai, un nou președinte. Nicușor Dan a depus jurământul de credință în Parlament, într-o ședință solemnă la care au participat foști șefi de stat, fețe bisericești și reprezentanți ai instituțiilor din țară și din străinătate.
Noul președinte și-a prezentat obiectivele mandatului, iar lista nu este scurtă. Nu au lipsit însă nici momentele neprevăzute și un protest al opoziției.
„Jur să îmi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”
Cu mâna dreaptă pe Biblie și pe Constituție, Nicușor Dan a rostit jurământul de credință care a marcat începutul mandatului de presedinte de cinci ani. Ca să fie oficial, mai lipsea semnătura - doar ca noul presedinte nu avea un instrument de scris. După ce a cerut din priviri un stilou sau un pix, l-a salvat președintele Curții Constituționale, Marian Enache.
Ședința solemnă, programată să dureze aproape o oră, a fost scurtată la 30 de minute. La ea au participat doi fosti șefi de stat - Emil Constantinescu și Traian Băsescu. Au lipsit ceilalți doi, Klaus Iohannis și Ion Iliescu. În semn de protest, câțiva parlamenari de la SOS România și POT s-au ridicat în picioare și au stat cu spatele la prezidiu în primele minute ale ceremoniei. Iar membrii AUR nu au participat.
La ceremonie a fost prezentă și Principesa Margareta, care a fost așezată lângă foștii președinți și reprezentanții cultelor, printre care și patriarhul Daniel, care a binecuvântat învestitura.
Fiica lui Nicușor Dan, Aheea a venit să îl susțină în această zi specială, direct de la școală. De altfel, chiar și în această zi Nicușor Dan a fost cel care a dus-o dimineața la cursuri.
Partenera președintelui Mirabela Grădinaru a lipsit, fiind nevoită să rămână acasă cu fiul lor, care este bolnav.
De altfel, deși este ziua în care preia cea mai înaltă funcție în stat și a mărturisit că este emoționat pentru responsabilitatea care i s-a încredințat, președintele a mărturisit că familia rămâne pentru el pe primul loc: ”Cred că zilele în care s-au născut copiii sunt, totuși, mai importante.”
Iar fetița l-a ascultat atentă în timpul ședinței si s-a ridicat pe vârfuri în repetate rânduri ca să-l vada mai bine din loja cu balustrada înaltă. Între timp, meticulos, Nicușor Dan a aruncat din când în când un ochi pe hartiile pregătite pentru discursul pe care și l-a scris singur. A anunțat apoi obiectivele pe termen scurt - rezolvarea deficitului bugetar și formarea unui Guvern.
Nicușor Dan: ”România cheltuiește prea mult, statul român cheltuiește prea mult față de ce își poate permite, și chestiunea asta poate să pună în discuție stabilitatea financiară la care am muncit cu toții în toți acești ani. Este în interesul național ca România să aibă un Guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este în interesul național ca această majoritate să-și asume reformele fiscale de care România are nevoie. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național care urmează.”
Noul președinte a vorbit si despre prioritățile țării pe termen lung.
Nicușor Dan: ”Pe termen lung, România are nevoie de o reformă temeinică. În ceea ce privește sistemul administrativ, e nevoie ca România să reducă birocrația și să digitalizeze, e nevoie ca România să reformeze procesul de acces și promovare în funcția publică, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială și e nevoie de o reformă a sistemului electoral. Avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și să eficientizăm cheltuielile statului”.
Președintele nu a uitat nici domeniul sănătății, care ar trebui digitalizat, educația - unde ar trebui să fie stimulate financiar cadrele didactice, dar și justiția. Pe plan extern, au prioritate consolidarea parteneriatul strategic cu Statele Unite, participarea noastră la NATO și UE și mărirea PIB-ului pentru apărare. Președintele nu a uitat nici românii din diaspora și relația cu Republica Moldova.
Discursul a fost primit cu aplauze.
Înainte să părăsească Parlamentul, Nicușor Dan a petrecut zeci de minute dând mâna cu invitații. Mulți au vrut să imortalizeze momentul, asa că a urmat un lung șir de fotografii, ca la finalul unui concert.