Procurorii au extins cercetarile in cazul lui Severin, acuzandu-l de declaratii false

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DNA au extins cercetarile in cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat si de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false.

Severin ar fi facut aceste lucruri pentru a inlesni unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au extins cercetarile fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, in dosarul in care se efectueaza acte de urmarile penala pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si au inceput, fata de acesta, urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume «folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata»", se arata intr-un comunicat de presa de luni al DNA.

Potrivit Ordonantei de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori, in perioada 2007 - 2010, Adrian Severin a folosit si a prezentat in Parlamentul European documente, declaratii false ori inexacte, contrar reglementarilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputatilor in Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 si 09 iulie 2008).

"Documentele prezentate se refera la o serie de contracte de consultanta incheiate cu sase societati comerciale romanesti, infiintate anume cu scopul de a justifica prestari de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanta. In felul acesta, invinuitul Severin Adrian a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", noteaza procurorii DNA in documentul citat.

Citește și
Adrian Severin
Adrian Severin a ramas fara imunitate. Parlamentul European a votat

In 16 iulie 2012, procurorii DNA i-au adus la cunostinta lui Adrian Sverin noile acuzatii.

In aceeasi cauza se efectueaza acte de urmarile penala si fata de alte persoane.

DNA precizeaza ca, avand in vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, in acest moment.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost, luni, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind citat de procurori in dosarul in care este cercetat pentru pentru luare de mita si trafic de influenta.

Adrian Severin a venit in jurul orei 9.00 la DNA si a stat aproape doua ore.

La iesirea din sediul DNA, europarlamentarul a spus ca nu doreste sa faca nicio declaratie, fiind vorba despre o procedura a procurorilor. Intrebat daca procurorii au finalizat ancheta in cazul sau, Adrian Severin a spus ca nu comenteaza, solicitand insistent presei sa fie lasat in pace.

In 18 iulie 2011, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mita si trafic de influenta.

In 22 iulie 2011, procurorii anticoruptie i-au adus la cunostinta acuzatiile, iar in 27 iulie 2011 anchetatorii au solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii cazului europarlamentarului Adrian Severin.

In primavara anului trecut, reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine.

Cei trei deputati au acceptat, relata atunci AFP.

Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp".

La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

In 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica The Sunday Times impotriva celor trei eurodeputati.

Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.

Adrian Severin si-a dat demisia insa din PSD.

El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior isi anuntase intentia de a se retrage.

Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate in pofida solicitarilor si criticilor primite.

In 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justitiei, DNA a solicitat presedintelui PE ridicarea imunitatii lui Severin, cat si o opinie juridica referitoare la incidenta unor dispozitii procedurale prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In plus, in 12 aprilie 2011, procurorul sef al DNA a solicitat presedintelui PE sa ia toate masurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor si a altor mijloace de proba aflate in birourile Parlamentului European, cat si datele stocate in serverele institutiei, necesare desfasurarii anchetei penale.

Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridica in legatura cu unele proceduri prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Adrian Severin, urmarit penal de catre DNA pentru luare de mita si trafic de influenta
Adrian Severin, urmarit penal de catre DNA pentru luare de mita si trafic de influenta

Procurorii anticoruptie i-au adus, vineri, la cunostinta invinuirile europarlamentarului Adrian Severin, in cazul acestuia fiind inceputa urmarirea penala, au declarat surse judiciare.

Adrian Severin a ramas fara imunitate. Parlamentul European a votat
Adrian Severin a ramas fara imunitate. Parlamentul European a votat

Parlamentul European a decis astazi sa ii ridice imunitatea parlamentara a eurodeputatului Adrian Severin. In raportul votat de plen se precizeaza ca decizia de ridicare a imunitatii exclude orice restrictionare a libertatii personale.

Adrian Severin, lasat fara imunitate in unanimitate de Comisia juridica a Parlamentului European
Adrian Severin, lasat fara imunitate in unanimitate de Comisia juridica a Parlamentului European

Implicat in scandalul "bani pentru amendamente", Severin este cercetat si de Directia Nationala Anticoruptie.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.