Eugen Nicolaescu: Trecerea PC Sector 3 la PNL nu e traseism, e un gest absolut firesc

Ultima actualizare: 22-05-2014 07:02
Eugen Nicolaescu

Coordonatorul PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu, sustine ca trecerea filialei PC Sector 3 la formatiunea liberala nu inseamna traseism politic, ci ”un gest absolut firesc si normal".

Vicepresedintele PNL a prezentat duminica, intr-o conferinta de presa, situatia trecerii filialei din sectorul 3 a Partidului Conservator la PNL, in prezenta fostilor lideri ai organizatiei PC. Nicolaescu a explicat ca, „in spiritul transparentei” si al unei „relatii de respect fata de cetatean”, liberalii au ales sa spuna ei „exact despre ce este vorba” si sa nu-i lase „pe altii sa manipuleze si sa introduca virusi in opinia publica”.

Coordonatorul PNL Bucuresti a afirmat ca PNL Sector 3 a desfasurat o activitate „extraordinar de buna” cu PC Sector 3 pe parcursul ultimilor patru ani. „In majoritatea actiunilor de campanie cele doua filiale aproape se confundau. Nu stiai care sunt membrii PNL si care sunt membrii PC (...) Este un gest absolut firesc si normal, este un gest consolidat de actiuni comune, de crezuri comune si mai ales de relatii create intre oameni”, a apreciat Nicolaescu.

El a dat asigurari ca vor fi mentinuti in functii consilierii locali alesi din partea PC, invocand faptul ca pentru schimbarea acestora este necesara semnatura sa in calitate de copresedinte al USL in Bucuresti.

Intrebat daca liberalii mai sustin ideea luptei impotriva traseismului politic, vicepresedintele PNL a raspuns: „Evident ca da, si acest lucru il ducem zi de zi. Cand esti in situatia in care ai partener care lucreaza cu tine alaturi, eu cred ca nu vorbim de traseism politic (...) PC in cadrul Aliantei de Centru Dreapta a fost partenerul nostru, noi impreuna am mers si am construit mai departe, deci in consecinta ei sunt inauntru cu noi. Faptul ca aveau pe hartie anumite semne, nu cred ca este important in acest caz. Daca venea o filiala a PSD la noi, ne gandeam bine daca o primim, ca era vorba de traseism politic”.

Vicepresedintele PNL a afirmat ca in cazul celor de la PSD nu crede ca „un socialist isi poate schimba foarte repede modul de a gandi”, precizand ca PC s-a pozitionat in Alianta de Centru Dreapta, si nu in zona stangii politice.

La precizarea ca protocolul USL si cel al ACD interziceau transferul de membri de la un partid la altul, Nicolaescu a replicat: „Protocolul nu exista, dar nu exista sub nicio forma. Exista o bucata de hartie, atat. Ea a fost denuntata de toata lumea”. El a mai spus ca PSD „racoleaza” de luni de zile „ceva ce nu se poate povesti”.

„Nu putem invoca un protocol care nu mai exista, care a fost denuntat si in baza caruia noi am parasit guvernarea, pentru ca noi tocmai asta am invocat, ca nu se respecta acel protocol. Altfel, ramaneam la guvernare in continuare, pentru ca nu s-a respectat, deci, el nu mai exista”, a mai precizat vicepresedintele PNL.

Nicolaescu a fost intrebat cum se face ca protocolul USL nu mai exista, dar il invoca in cazul mentinerii in functie a consilierilor locali ai PC din sectorul 3. „Eu invoc o procedura de data aceasta, o procedura in care atunci cand desemnezi pe cineva, pe principiul juridic de simetrie: cine face, acela si desface (...) Exista procedura care isi produce efecte, vrem noi sau nu vrem, pana in 2016, si ea trebuie respectata de noi de toti”, a afirmat Nicolaescu.

Pe de alta parte, vicepresedintele PNL a afirmat ca nu ar fi vorba de traseism politic intrucat este o „fuziune intre filiale” PC si PNL. „Noi trebuie sa adunam dreapta. Ca dreapta se poate aduna intr-un singur partid sau ca se poate aduna prin colaborarea mai multor partide este cred o discutie importanta pe care va trebui sa o facem in perioada urmatoare, imediat dupa europarlamentare. Eu cred ca ar trebui sa avem in Romania un partid puternic de dreapta, asa cum avem un partid puternic de stanga”, a mai justificat Nicolaescu.

El a fost intrebat daca acest mecanism va fi aplicat pentru formarea unei noi majoritati parlamentare, prin preluarea si a unor parlamentari ai PC. „Cred ca o alta majoritate parlamentara se poate realiza prin constructie politica, si daca vom reusi sa facem acest lucru, o noua contructie politica, poate chiar inainte de alegerile prezidentiale, de ce nu la motiunea de cenzura, ca sa putem sa daramam acest guvern ar fi un mare avantaj pentru aceasta tara, ar scapa mai repede de o guvernare proasta”, a sustinut Nicolaescu.

Unul dintre fostii lideri ai filialei PC a afirmat ca in Partidul Conservator a fost membru circa 18 ani si spera ca in PNL sa stea o perioada dubla de timp, sa fie condus „pe ultimul drum” si sa aiba o „coroana” din partea PNL.

La randul sau, presedintele PNL Sector 3 Florin Alexe a sustinut ca „traseismul este de condamnat atunci cand are legatura directa cu un interes material”. „Cei care au venit alaturi de noi nu au venit pentru un interes material, ci pentru ca s-au simtit nereprezentati acolo (in PC, n.r.). Poate de multe ori partidele practica traseismele politice, si nu oamenii din interiorul lor (...) Oamenii astia pleaca totusi de la putere, cum putem sa vorbim de traseim politic cand ei sunt intr-o coalitie aflata la putere si vin intr-un partid aflat in opozitie si care va ramane in opozitie si dupa alegerile astea?”, a afirmat Alexe.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO