Motiunea de cenzura initiata de PNL va fi citita joi. Dezbaterea are loc pe 26 mai, dupa alegerile europarlamentare
Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului au stabilit calendarul prezentarii si dezbaterii motiunii de cenzura depusa de PNL.
Initiatorii au solicitat ca citirea sa aiba loc luni, in timp ce puterea dorea amanarea pana dupa europarlamentare.
Astfel, Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au decis ca motiunea de cenzura depusa de opozitie sa fie citita in plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea sa aiba loc in 26 mai, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Sedinta de joi a Parlamentului, in care va fi citita motiunea de cenzura, urmeaza sa inceapa la ora 12.00, iar cea de luni, consacrata dezbaterii, de la ora 16.00.
Zgonea a precizat ca Birourile Permanente reunite au luat aceasta decizie, luni, cu 11 voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 2 abtineri. Presedintele Camerei Deputatilor a aratat ca la sedinta Birourilor Permanente reunite de luni, ca si la precedenta, membrii PSD, PC si UNPR au fost prezenti. El a aratat ca reprezentantii opozitiei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa fie prezenti la sedinta pentru a asigura cvorumul, in conditiile in care sedinta Birourilor Permanente functioneaza in baza cvorumului. "Rog membrii opozitiei sa inteleaga ca domniile lor trebuie sa vina sa fie prezenti, ca de aceea si sunt platiti, nu trebuie sa vina guvernarea, noi cand eram in opozitie veneam noi toti ca sa putem sa avem cvorum", a spus Zgonea.
Motiunea de cenzura a fost initiata de PNL, iar demersului liberalilor s-au alaturat si celelalte partide din opozitie.
Zgonea: Parlamentarii opozitiei sa vina joi la citirea motiunii de cenzura, pentru a avea cvorum
"Parlamentarii opozitiei sa fie prezenti pentru a putea citi motiunea opozitiei, ca doar nu este a guvernarii", a adaugat Zgonea. El a aratat ca parlamentarii puterii vor fi prezenti la sedinta de plen reunit de joi pentru a nu putea fi acuzati de absenteism. "Noi vom veni, in asa fel incat sa nu fim acuzati ca, daca ei sunt toti, noi nu suntem prezenti. Am fost prezenti intotdeauna", a mai spus Zgonea.
Tariceanu s-a abtinut la votul pe calendarul motiunii de cenzura: Nu am vrut sa inclin balanta
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite in care s-a stabilit calendarul dezbaterii motiunii de cenzura, ca s-a abtinut la vot pentru ca nu a vrut sa incline balanta intr-o directie sau alta, din calitatea sa de indepedent. El a explicat ca punctul principal la sedinta Birourilor reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului a fost stabilirea calendarului motiunii de cenzura depuse de PNL."Au fost doua puncte de vedere: al initiatorilor, care doreau o dezbatere cat mai rapida, in aceasta saptamana si al majoritatii, care a propus un calendar mai relaxat, in final stabilindu-se ca saptamana aceasta, joi, la ora 12,00, sa se citeasca motiunea in plenul reunit, iar luni, la ora 14.00, sa aiba loc dezbaterea motiunii de cenzura", a spus el.
Despre votul de abtinere din sedinta Birourilor reunite ale Parlamentului, Calin Popescu Tariceanu a spus ca acest lucru nu inseamna ca este sau nu de acord cu o astfel de propunere. "Am dreptul sa votez cum consider, intr-o astfel de dezbatere, tinand cont ca eu sunt independent, nu am vrut sa inclin balanta intr-o directie sau alta, asa incat am lasat majoritatea si initiatorii sa hotarasca", a mentionat el.
Intrebat daca Birourile reunite nu puteau da o decizie privind interpretarea Regulamentului, in privinta citirii si dezbaterii motiunii de cenzura, presedintele Senatului a spus ca exista doua prevederi in articolul 92, prima care spune ca prezentarea motiunii se face Birourilor permanente reunite, in ziua in care Birourile s-au putut reuni in cvorum. "Saptamana trecuta din pacate nu a existat cvorum de lucru in Birourile reunite. Una din interpretari a fost ca din acest moment decurg cele cinci zile mentionate in articolul 95, privind activitatile comune ale Camerei si Senatului si s-a votat in consecinta. Celalalt punct de vedere era ca termenele decurg de la data depunerii si inregistrarii motiunii. Pana la urma s-a transat prin vot", a mai spus Tariceanu.
Motiune de cenzura
Conform Regulamentului, motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. In baza acestei prevederi, initiatorii motiunii solicita ca plenul reunit sa fie convocat tot luni pentru citirea motiunii, iar dezbaterea si votul asupra acesteia sa fie dat joi.
PNL solicita public reprezentantilor majoritatii parlamentare in conducerea celor doua Camere, in principal celor ai PSD, sa puna pe ordinea de zi de luni citirea motiunii de cenzura initiate de liberali si sa respecte astfel Constitutia si legile, a declarat, vineri, presedintele PNL Crin Antonescu. "Cerem public reprezentantilor majoritatii parlamentare, PSD in principal, in conducerea celor doua Camere sa respecte Constitutia, legile si sa puna pe ordinea de zi de luni a Camerei si Senatului citirea motiunii de cenzura", a spus Antonescu, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca PNL a initiat o motiune de cenzura, care reprezinta un act elementar de democratie si care tine de procedurile parlamentare si a subliniat ca acest lucru s-a respectat in cei 25 de ani de democratie din Romania, indiferent de majoritatea parlamentara. Antonescu a precizat ca luni expira cele cinci zile in care legea obliga la citirea motiunii de cenzura si a spus ca liberalii sunt pregatiti ca acest lucru sa aiba loc.
Totusi, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu si, respectiv, Valeriu Zgonea, au sugerat ca acest lucru nu se va intampla, iar plenul reunit va fi convocat abia dupa ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, cel mai probabil in 26 mai.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului nu a avut cvorum, motiv pentru care nu a putut fi stabilita data dezbaterii motiunii de cenzura initiata de PNL, acest lucru urmand a fi transat luni. El a fost intrebat de la ce moment se calculeaza termenul obligatoriu de cinci zile pentru citirea motiunii de cenzura in plenul Parlamentului, de la momentul inregistrarii documentului sau de la momentul sedintei Birourilor Permanente reunite.
"Poate cineva sa puna pe ordinea de zi a plenului fara aprobarea Birourilor Permanente reunite? Nu exista nici la Senat, nici la Camera Deputatilor posibilitatea ca un deputat sa introduca pe ordinea de zi a plenului, fara aprobarea Biroului Permanent. Chiar si grupurile politice parlamentare depun prima data o cerere la BP, dupa ce este respinsa de Birou atunci are posibilitatea sa o depuna in plen. Altfel nu se poate completa ordinea de zi. Se poate respecta acea prevedere cu obligativitatea ca Birourile Permanente reunite sa fie in cvorum si sa ia o decizie, pana atunci nu putem decat sa incalcam legea", a raspuns Zgonea.
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, joi, raspunzand unei intrebari, ca nu stie daca motiunea de cenzura depusa de PNL va fi citita si dezbatuta in Parlament pana in 25 mai, data alegerilor europarlamentare, el aratand ca BP reunite vor stabili luni calendarul in acest sens.
Sursa: Mediafax
Etichete: PNL, motiune, Parlament, Călin Popescu Tăriceanu, valeriu zgonea, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
19-05-2014 09:29