Premierul Nicolae Ciucă i-a mulțumit lui Sorin Cîmpeanu ”pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui”
Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat luni, după ședința Biroului Permanent al PNL, că Ligia Deca este nominalizarea făcută de PNL pentru funcția de ministru al Educației.
Declarațiile premierului au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS!
Șeful Guvernului i-a mulțumit fostului ministru Sorin Cîmpeanu pentru ”efortul pe care l-a făcut în această perioadă” și ”pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui”.
Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației în urma scandalului provocat de acuzațiile de plagiat.
”Vreau încă o dată să folosesc acest prilej pentru a-i mulțumit domnului ministru Câmpeanu pentru întreg efortul pe care l-a făcut în această perioadă și, desigur, pentru sacrificiul prin care împreună cu echipa de la Ministerul Educației au reușit să finalizeze pachetul de legi pentru educație și, desigur, pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui, pentru ca un proiect să poată să meargă mai departe.” - a spus Ciucă.
Ligia Deca este consiliera președintelui Klaus Iohannis în Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale.
Ciucă a explicat că a ales-o pe Ligia Deca deoarece a dorit un om care să cunoască conținutul pachetului de legi ale educației și care să fie ”în măsură să preia din mers dinamica, calendarul lui, astfel încât pachetul de legi să intre la timp, așa cum ne-am asumat în Parlament”.
Premierul Nicolae Ciucă, vizat și el de acuzații de plagiat
Premierul Nicolae Ciucă, vizat și el de acuzații de plagiat, i-a luat apărarea fostului ministru Sorin Cîmpeanu, care a demisionat după ce a fost acuzat de plagiat, susținând că, deocamdată, acesta nu a fost declarat vinovat de o instituție a statului.
Premierul Nicolae Ciucă: ”Trebuie să facem diferența între ceea ce înseamnă o acuză și eticheta de vinovat. Sunt instituții ale statului care trebuie să fi finalizat tot ceea ce înseamnă acest proces, de a lua o decizie și a spune că cineva care a fost acuzat sau asupra căruia a existat o suspiciune se transformă din start în vinovat, motiv pentru care în acest moment, ținând cont de modul în care și-a desfășurat activitatea, modul în care a muncit, pentru că știu foarte bine că a muncit zi și noapte astfel încât acest pachet de lege să poată să fie elaborat, apreciez foarte mult activitatea ministrului Câmpeanu.”
Reporter: Când președintele a spus toleranță zero pentru plagiat, v-ați simțit vizat și dumneavoastră?
Premierul Nicolae Ciucă: ”Absolut nu am niciun fel de problemă și, așa cum am spus de la început, pun la dispoziție tot ceea ce este necesar astfel încât să se finalizeze și să se elucideze o dată acest subiect”.
Reporter: Există o copie a tezei dvs. de doctorat?
Premierul Nicolae Ciucă: ”În acest moment este o anchetă în desfășurare și în momentul în care se finalizează, își va urma cursul.”
Reporter: Adică dvs. nu aveți o copie a textului?
Premierul Nicolae Ciucă: ”Nu este la mine. Eu nu-l am.”
Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis pe probleme de învățământ
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca are 40 de ani și este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
În perioada 2010-2012, Ligia Deca a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).
În perioada 2012-2015, Ligia Deca a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
”Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România”. - se mai arată pe site-ul Administrației.
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.