Efectul protestelor si al scaderii popularitatii. Ce scrie presa straina despre demisia lui Emil Boc
Presa internationala relateaza, luni, despre demisia premierului roman Emil Boc, pe fondul protestelor fata de masurile de austeritate decise de Guvern in 2010 si al scaderii popularitatii PDL inaintea alegerilor parlamentare de la sfarsitul lui 2012.
AFP:
Premierul roman Emil Boc a anuntat luni demisia sa si a Guvernului de centru-dreapta pe care il conduce si a carui cota de incredere s-a prabusit, in timp ce opozitia cere alegeri anticipate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mai multe voci din cadrul propriului sau partid (PDL) au cerut plecarea lui Boc in ultimele saptamani, pe fondul protestelor organizate timp de aproximativ 15 zile in toata tara, continua agentia franceza.
Le Monde:
Din 13 ianuarie, 1.000 de romani se reunesc in fiecare seara in Piata Universitatii din centrul Bucurestiului pentru a manifesta impotriva politicii de austeritate pusa in aplicare de Guvernul de centru-dreapta.
Pensionari furiosi, studenti dezamagiti de un sistem de invatamant precar, infirmiere exasperate de lipsa mijloacelor de lucru vin sa isi strige nemultumirea in piata.
"Nu mai putem!", afirma infirmiera Adriana Vintila, citata de cotidianul francez. "Patru milioane de romani au plecat sa lucreze in strainatate pentru ca nu mai pot supravietui in propria lor tara. Eu nu vreau sa plec, Guvernul trebuie sa plece", adauga ea.
Radio Vocea Americii:
Desi au fost in majoritate pasnice, protestele au generat si unele confruntari violente intre demonstranti si politi.
Agentia chineza Xinhua:
Manifestantii au cerut demisia Guvernului si a presedintelui.
The Guardian:
Cotidianul britanic scrie despre demisia unui premier european inaintea alegerilor si dupa mai multe saptamani de proteste la nivel national fata de masurile de austeritate, adaugand: "Nu este Lucas Papademos al Greciei (inca). De fapt este Emil Boc al Romaniei", precizeaza acesta.
Cotidianul bulgar Sofia Echo anunta demisia premierului Boc, citand motivatia acestuia, respectiv ca renunta la mandat pentru ca "este momentul pentru decizii politice importante".
RIA Novosti:
"Este momentul unor decizii politice importante. De aceea am luat decizia de a depune mandatul Guvernului", scrie si agentia rusa, citandu-l pe premierul roman.
Reuters:
Guvernul Boc a implementat taieri de salarii si cresteri de taxe pentru a se conforma conditiilor de imprumut ale Fondului Monetar International si pentru a revigora economia dupa o recesiune grea.
"Este foarte probabil ca viitorul premier sa fie un tehnocrat, probabil de la banca centrala sau cineva din cadrul serviciilor de informatii centrale", sustine comentatorul politic Mircea Marian, citat de Reuters.
Associated Press, preluata in special de Washington Post si Wall Street Journal, il citeaza pe Emil Boc afirmand ca demisioneaza pentru a "detensiona situatia sociala", referindu-se la saptamanile de protest din Romania fata de masurile de austeritate introduse in 2010.
Agentia germana DPA citeaza analisti care sustin ca demisia lui Boc are ca scop sa recapete increderea alegatorilor inaintea alegerilor parlamentare, ce urmeaza sa aiba loc in 2012.
BBC News Online relateaza, de asemenea, ca premierul roman si-a dat demisia dupa o serie de proteste fata de masurile de austeritate, organizate in pofida cresterii economice inregistrate de Romania anul trecut, in timp ce postul de radio RFE/RL sustine ca inca nu este clar cine va forma viitorul Cabinet.
Televiziunea araba Al-Jazeera aminteste ca popularitatea PDL a scazut sub 20% inaintea alegerilor parlamentare, in timp ce alianta formata de opozitie are peste 50% in sondajele de opinie.