Emil Boc si-a dat demisia din functia de premier si a iesit din Guvern in aplauzele ministrilor

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Emil Boc a anuntat astazi oficial, in cadrul sedintei de Guvern, ca a decis sa "depuna mandatul Executivului" pentru a "detensiona situatia politica si sociala din tara".

Emil Boc a depus luni mandatul executivului. Acesta a fost al 4-lea cabinet pe care l-a condus din decembrie 2008 de cand a primit cea mai inalta functie de la Palatul Victoria. "Nu ma agat de putere, am declarat de multe ori acest lucru. Pentru mine, conteaza mai putin ca mai raman pe acest scaun cateva luni in plus, pana la alegerile din noiembrie, dar pentru tara este extrem de important sa avem stabilitate economica'' a concluzionat Emil Boc, in sedinta de adio.

Catalin Predoiu a fost desemnat de Traian Basescu in functia de premier interimar al Romaniei

Reactiile opozitiei. Ponta: "Primul pas catre anticipate". Iliescu vrea guvern tehnocrat

Reactiile puterii la demisia lui Boc. UDMR: "Vom vedea cum vom merge mai departe"

Citește și
Ioan Oltean
Ioan Oltean, despre zvonul demisiei premierului Emil Boc: "Este o gluma buna"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

 

Sinteza declaratiilor premierului Emil Boc:

"Dragi colegi, cu asta am incheiat sedinta de Guven si vreau sa avem o discutie politica in acest moment. Dupa cum stiti, de saptamana trecuta, va precizam ca dupa incheierea vizitei FMI si a BM, Guvernul trebuie sa treaca intr-o alta faza a politicii sale. Din acest punct de vedere vreau sa va comunic CA AM LUAT DECIZIA DE A DEPUNE MANDATUL GUVERNULUI, PENTRU A DETENSIONA SITUATIA" - a declarat Emil Boc in sedinta de Guvern de astazi.

"Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine, conteaza mai putin daca mai raman în functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii"

"Vreau sa va multumesc pentru efortul depus la toate reformele care au marcat tara, in sensul de face curatenie si a aduce Romania pe traiectoria corecta."

"Vreau sa multumesc si presedintelui Romaniei, pentru parteneriatul corect in interes public pe care l-am avut."

"Ma uit cu sinceritate in ochii romanilor, pentru ca ei au fost cei care au salvat economia si tara de la colapsul economic. Stiu ca prin masurile pe care le-am luat am suparat pe multi dintre dumneavoastra. Stiu ca medicamentul pe care l-am administrat a fost de multe ori amar. Dar a meritat. Sper ca si gestul meu sa fie vazut de clasa politica drept un semnal, politicienii trebuie sa uneasca, nu sa dezbine. 

Cred ca acest Guvern si-a facut datoria, dar e timpul sa lasam locul pentru un alt Guvern. Noi am fost cei care am facut curatenie, am insanatosit economia. trebuie sa mergem mai departe. Pentru asta am propus incetarea mandatului, asa sa ne ajute Dumnezeu."

Sinteza declaratiilor lui Crin Antonescu:

"Este plecarea celui mai incompetent, mai corupt, mai mincinos Guvern din istoria Romaniei de dupa 1989. Plecarea dlui Boc este un prim pas pentru solutionarea criei politice si deschidrea drumului pentru alegeri anticipate, singura formula democratica. "

"Odata cu demisia lui Emil Boc se arata ca opozitia politica, unita, USL, a avut dreptate atunci cand a inaintat diverse motiuni de cenzura."

"Sigur, mai sunt doi pasi care ar trebui impliniti, pentru ca Romania sa aiba sansa unui inceput politic: demisia lui Traian Basescu."

"Este mesajul foarte ferm cu care vom merge astazi la Palatul Cotroceni."

Demisia lui Emil Boc nu este o surpriza foarte mare, in conditiile in care, pana acum, lideri ai PDL precum Elena Udrea sau Sulfina Barbu au admis ca partidul trebuie sa discute despre masuri importante care trebuie luate la nivelul Guvernului. De asemenea, parlamentari ai PDL au vorbit public, deschis si asumat despre necesitatea unor schimbari majore la nivel guvernamental, in contextul nemultumirilor populatiei si avand in vedere interesul partidului intr-un an electoral.

Cei mai multi democrat-liberali doreau plecarea urgenta a lui Emil Boc din postul de premier si sustin in prezent inclusiv inlaturarea acestuia din fruntea partidului, generand o presiune pentru acest lucru, au declarat recent surse din partid, citate de Mediafax. "Toata lumea spune ca trebuie sa plece (Emil Boc, de la Guvern – n.r.). L-am sustinut mai mult pentru presedintele Basescu. Trebuie sa plece inclusiv de la partid, nu poate sa ramana, daca pleaca de la Guvern", a precizat in urma cu cateva zile un lider PDL.

Initial, doar o parte dintre liderii PDL, cei grupati in jurul lui Vasile Blaga, au sustinut, fie vocal, fie indirect, inlocuirea lui Emil Boc. Aceasta miscare a luat insa amploare pe fondul nemultumirilor venite din teritoriu cu privire la fondurile alocate de Guvern primarilor partidului, generand o presiune in aceasta directie.

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase a declarat, duminica, ca este nevoie de o schimbare in interiorul Guvernului, pentru improspatarea acestuia, mentionand insa ca nu stie daca este cazul sa se ajunga la schimbarea premierului, dar ca acest subiect se va discuta in partid.

Practic, majoritatea liderilor PDL se pronunta pana acum pentru o schimbare importanta la Palatul Victoria, astfel incat imaginea partidului sa aiba de castigat. Mai multi parlamentari ai PDL au sustinut, recent, la o intalnire cu premierul Emil Boc, ca partidul nu este condus, iar Vasile Blaga a afirmat ca s-a saturat de "clisee" si ca este nevoie in partid de reguli clare si transparente.

Nu in ultimul rand, premierul Emil Boc a fost intrebat, recent, daca demisioneaza in perioada urmatoare, insa a refuzat sa dea un raspuns clar, precizand doar ca nu comenteaza "asemenea decizii sau speculatii" si ca stie ce are de facut.

DATE BIOGRAFICE - Emil Boc:

-►Data nasterii: 06.09.1966
-►Starea civila: casatorit

EXPERIENTA PROFESIONALA:

-►Prim-ministru al Guvernului Romaniei (din decembrie 2008)
-►Ministru interimar al muncii, familiei si protectiei sociale (aprilie 2011 - iunie 2011)
-►Ministru interimar al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (octombrie 2009 – decembrie 2009)
-►Conferentiar universitar doctor (din 2000): Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica, Universitatea „Babes - Bolyai”, Cluj - Napoca // Facultatea de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai", Cluj-Napoca
-►Avocat - Baroul Cluj, incepand din 1996

Posturi anterioare:

-► profesor, scoala Normala „Gheorghe Lazar" Cluj-Napoca (1991 - 1993)
-► preparator, catedra de Istorie contemporana si stiinte politice (1993 - 1994)
-► asistent - Facultatea de stiinte Politice si Administrative (1994-1997)
-► lector universitar dr. - Facultatea de stiinte Politice si Administrative (1997 - 2000)

Studii:

1. Doctor in stiinte politice si filosofie politica (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, 2000)
2. Facultatea de Istorie si Filosofie (1991)
3. Facultatea de Drept (1995)
4. Doctorand in drept constitutional si institutii politice

Membru al Asociatiei Americane de Stiinte Politice, din 1994, si al Societatii Romane de Stiinte Politice, din 1999.

CARIERA POLITICA:

-►Prim-ministru al Guvernului Romaniei (din 22 decembrie 2008)
-►Presedinte al Partidului Democrat Liberal (din decembrie 2007)
-►Presedinte al Partidului Democrat (decembrie 2004 - decembrie 2007)
-►Presedinte executiv al Partidului Democrat (2003 - 2004)
-►Primarul municipiului Cluj Napoca (2004 - 2009)
-►Vicepresedinte al Comisiei de Revizuire a Constitutiei (2003)
-►Lider al Grupului Parlamentar PD din Camera Deputatilor (2003 - 2004)
-►Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor (2001 - 2004)
-►Deputat (2000 - 2004)
-►Presedinte al BPJ Cluj (2000 - 2004)

Premierul Emil Boc a rezistat in fata a 10 MOTIUNI DE CENZURA

Emil Boc a fost prim-ministru din decembrie 2008, el supravietuind depunerii a zece motiuni de cenzura, inclusiv una adoptata de Parlament, inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2009. El a depus mandatul guvernului sau pe fondul nemultumirilor din partid si a protestelor de strada.

Primul Cabinet condus de Emil Boc s-a format dupa alegerile parlamentare din 2008, cand PDL si PSD au format alianta despre care presedintele Traian Basescu spunea ca o visase dintotdeauna. Boc nu a fost prima optiune pentru functia de premier, el fiind nominalizat abia dupa ce Theodor Stolojan a renuntat la functie, inainte de a fi investit de Parlament, motivele neoficiale vehiculate de presa fiind legate de faptul ca nu putea sa isi demita ministrii decat cu acordul liderilor PSD si PDL.

Denumit de presa si politicieni "Guvernul Boc I", Executivul PDL-PSD a functionat pana in septembrie 2009, cand PSD s-a retras de la guvernare, dupa ce premierul l-a revocat din functie pe Dan Nica, ministrul PSD al Internelor, ca urmare a unui scandal legat de posibile tentative de turism electoral.

Primul guvern condus de Boc s-a confruntat cu doua motiuni de cenzura depuse de PNL si UDMR, "Marea pacaleala PDL-PSD" (mai 2009) si "Guvernul PDL-PSD a hotarat decat munca fara rost, mai bine putin si prost" (septembrie 2009), ambele respinse de majoritatea confortabila asigura de parlamentarii PDL si PSD.

Retragerea PSD de la guvernare, in preajma alegerilor prezidentiale din 2009, a fost urmata de depunerea, in octombrie 2009, unei noi motiuni de cenzura, "11 impotriva Romaniei", aluzie la cei 11 ministri PDL care asigurau interimatele si la conducerea ministerelor ce revenisera PSD. Votul parlamentarilor PSD, PNL si UDMR a facut ca motiunea sa fie adoptata de Parlament, premiera in politica romaneasca de dupa 1989.

Demis in data de 13 octombrie 2009, Guvernul Boc I a continuat sa functioneze interimar pana dupa alegerile prezidentiale, variantele cu Lucian Croitoru si Liviu Negoita premieri fiind respinse de Parlament. Realegerea lui Traian Basescu in functia de presedinte, in 6 decembrie 2009, a dus la cooptarea UDMR si a minoritatilor nationale alaturi de PDL si formarea asa-zisului "Guvern Boc II".

Constituit in baza unei fragile majoritati parlamentare, al doilea Cabinet condus de Emil Boc a supravietuit in fata a sapte motiuni de cenzura, doua dintre acestea nemafiind votate in Parlament. Despre o posibila demisie a lui Emil Boc presa a mai scris in urma cu aproape un an, in martie 2011, vehiculandu-se atunci inclusiv presiuni in acest sens din partea lui Traian Basescu. PDL se pregatea de alegeri interne, iar presa a speculat faptul ca presedintele si-ar fi dorit un premier tehnocrat, Boc urmand sa se ocupe doar de partid.

Demis si reinvestit, remaniat in mai multe randuri, Guvernul condus de Emil Boc, in diversele formule, a avut doi ministri care au supravietuit din 22 decembrie 2008 pana in prezent: Catalin Predoiu la Justitie si Elena Udrea la Turism si apoi la Dezvoltare Regionala si Turism.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Va demisiona Emil Boc din fruntea Guvernului in zilele urmatoare? Raspunsul ambiguu al premierului
Va demisiona Emil Boc din fruntea Guvernului in zilele urmatoare? Raspunsul ambiguu al premierului

Premierul Emil Boc a fost intrebat sambata de jurnalisti cum comenteaza zvonul potrivit caruia ar urma sa demisioneze din functia de sef al Guvernului in zilele urmatoare.

Ioan Oltean, despre zvonul demisiei premierului Emil Boc:
Ioan Oltean, despre zvonul demisiei premierului Emil Boc: "Este o gluma buna"

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a comentat ironic zonul potrivit caruia, la PDL, s-ar fi discutat despre o posibila demisie a premierului Emil Boc.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.