Situaţie fără precedent în Coaliţia de la putere. Majoritatea parlamentară favorabilă lui Dragnea s-a clătinat
Situaţie fără precedent în Coaliţia de la putere. Pentru prima dată după alegeri, majoritatea parlamentară favorabilă lui Liviu Dragnea s-a clătinat serios.
Totul a plecat de la legea offshore. Aleşii ALDE şi cei ai UDMR, aliaţi tradiţionali ai puterii, au anunţat că nu votează textul şi au cerut să fie rediscutat în comisii, peste o săptămână. Aceştia au reproşat PSD-ului că a motidicat peste noapte proiectul şi a introdus taxe mult mai mari pentru companiile care vor să exploateze gazul din Marea Neagră.
Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Cerem retrimiterea proiectului în comisie."
Anunţul UDMR i-a luat prin suprindere pe social-democraţi. Planul iniţial era că astăzi să dea votul final pe lege.
Daniel Vasile Suciu, lider grup PSD din Camera Deputaţilor: "Nu plecăm din aceasta sală fără să discutăm moţiunea simplă şi legea offsore."
Daniel Vasile Suciu, deputat PSD: "Cum aritmetica parlamentară e foarte simplă, PSD e de acord cu retrimiterea la comisie."
PSD-ul nu ar fi putut să strângă 165 de voturi ca să treacă o lege organică, în condiţiile în care nici cei de la ALDE, partenerii lor de guvernare, nu ar fi votat proiectul. Aceştia le-au reproşat încă din timpul dezbaterilor din comisie că au modificat textul peste noapte, fără să le ceară părerea.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: "Am fost luaţi prin surprindere de modificări făcute în ultimul moment. Aceste modificari ridică un semn de întrebare asupra solidităţii propunerii."
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Eu nu sunt comentatorul ALDE, v-am spus foarte clar ce-am avut de spus, este o lege de o importanţă uriaşă pentru România şi nu vreau să comentez ..."
Reporter: "Aţi înţeles de ce nu s-a adoptat astăzi?"
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Sincer nu prea, dar asta nu înseamnă că poate nu sunt motivele foarte bune."
Aleşii PSD au modificat dramatic regimul de taxare al companiilor offshore.
Faţă de varianta adoptată de Senat, textul nou prevede că petroliştii şi-ar fi putut amortiza investiţia prin deduceri de la plata impozitului pe veniturile suplimentare, doar că limita maximă a acestor deduceri fiscale a fost redusă de la 60% la 30%.
În plus, s-au majorat cotele de impozitare calculate pe profitul suplimentar în funcţie de preţul la care se vinde gazul. Toate aceste modificări ar plasa taxarea din România în topul statelor cu cele mai mari redevenţe.
Pavel Popescu, deputat PNL: "România ar avea undeva la 13% nivel de redevenţe, care este media europeană. O să ajungem singura ţară în care nivelul de impozitare offshore e mai mare decât onshore şi practic vor fugi investitorii."
În condiţiile în care PSD şi ALDE sunt în conflict deschis, aleşii din comisiile de industrii au stabilit să reia dezbaterea.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Liviu Dragnea, coalitie, camera deputatilor, legea offshore,
Dată publicare:
03-10-2018 18:41