Diana Șoșoacă: „Mi-a anulat candidatura la preşedinţia României pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie”
În plin scandal politic, Curtea Constituțională a publicat motivarea oficială pentru respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidențiale.
Judecătorii vorbesc despre ”comportament anticonstituțional”, discursuri care incită la scoaterea României din Uniunea Europeană și NATO, cu ”derapaje anarhice”.
„Vă voi da în judecată, voi cere condamnarea voastră și a statului”, le-a răspuns Diana Șoșoacă, numindu-i pe magistraţi: staliniști, naziști, și trădători.
Magistrații Curții au descris în 12 pagini comportamentul și acțiunile Dianei Șoșoacă din ultimii ani. Agresarea și lipsirea de libertate a unor jurnaliști Rai Uno, participarea la recepția organizată de ambasada Rusiei în România, blocarea unui centru de vaccinare anti-covid ori discursul din Parlamentul European toate aceste acţiuni au fost criticate în termeni duri.
Motivarea Curții Constituționale în dosarul Dianei Șoșoacă: „Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă (...) pune la îndoială și desconsideră obligația de respectare a Constituției prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanții esențiale ale valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE și al NATO. Prin urmare, este evident că respectarea Constituției și apărarea democrației – condiții pentru a candida la funcția de Președinte al României – sunt aspecte străine discursului public promovat de aceasta.” - Comunicatul CCR, opinia judecătorilor PSD și UDMR
Sursa Comunicatul CCR, opinia judecătorilor PSD și UDMR
De asemenea, judecătorii au analizat și discursuri ale Dianei Șoșoacă și au arătat că aceasta a lansat mesaje proruse și antieuropene. În plus, ar fi negat apartența euroatlantică a țării, citată fiind și de presa din Rusia,
Motivarea Curții Constituționale în dosarul Dianei Șoșoacă: „Este de notorietate faptul că, doamna Diana Iovanovici Șoșoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale. Regulile democratice se aplică tuturor cetățenilor, indiferent de calitatea lor în stat și de opțiunile politice, neputând fi tolerate manifestările și derapajele anarhice în spațiul public.”
În documentul prin care justifică respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la funcția supremă, magistrații constituționali susțin că orice stat poate limita dreptul cuiva de a fi ales.
Punctul de vedere anti-Șoșoacă a fost asumat doar de judecătorii propuși de PSD și UDMR.
Doi dintre cei care au votat pentru menținerea președintelui S.O.S. în cursa electorală au arătat că magistrații nu își pot depăși atribuțiile și nu se pot pronunța asupra discursurilor și comportamentelor candidaților.
Motivarea Curții Constituționale în dosarul Dianei Șoșoacă: „INTERDICŢIA EXPRESĂ DE A CANDIDA ESTE PENTRU persoanele care au fost CONDAMNATE definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, interdicțiile constituționale și legale menționate mai sus nu sunt incidente în cazul persoanei.” - Comunicatul CCR, opinia judecătorilor propuși de PNL și de Administrația Prezidențială
Prezentă la Strasbourg, Diana Șoșoacă a ținut un discurs în plenul parlamentului european în care a reclamat nedrepatea care i se face.
Diana Șoșoacă, europarlamentar SOS: „Mi-a anulat candidatura la preşedinţia României, nu pe motive de constituţionalitate, pentru că erau îndeplinite toate formele, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii, pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie.”
Pe pagina sa de socializare a fost însă mult mai vehementă și i-a amenințat pe judecători că îi va acționa în instanță.
În această dimineață, zeci de susținători ai Dianei Șoșoacă au organizat un protest în fața sediului CCR.