Raluca Pruna ramane Ministrul Justitiei, dupa ce Dacian Ciolos a decis sa nu o demita. Explicatia data de premier

×
Codul embed a fost copiat

Raluca Pruna ramane ministru al Justitiei. Asta dupa ce deputatii au votat in favoarea motiunii simple initiata de PSD la adresa sa.

Raluca Pruna a anuntat imediat ca se va retrage din Guvern doar la cererea premierului Ciolos.

Prim-ministrul Dacian Ciolos a decis sa nu o demita pe Raluca Pruna, sustinand ca votul din Parlament a vizat declaratiile si nu faptele ministrului Justitiei.

Social-democratii ii cerusera ministrului sa plece din Executiv pentru ca ar fi mintit la CEDO, ca are un buget de 850 de milioane de euro, pentru constructia a doua penitenciare, si amenajarea altor cladiri existente, chiar daca banii, nu erau prevazuti in buget. Ministrul a explicat marti in Parlament, ca afirmatia sa, a avut la baza intentii bune, si un plan de reforma, a sistemului penitenciar.

Raluca Pruna: "Plec daca imi cere Ciolos"

Citește și
deputati
Votul motiunii simple prin care se cere demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, a fost amanat
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat motiunea simpla initiata de PSD pentru demiterea ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

In replica, Raluca Pruna a afirmat ca motiunea simpla care a fost adoptata nu are repercusiuni directe si, daca premierul va permite, va ramane pana la sfarsitul mandatului.

"Repercusiuni in sensul de a fi automat demisa in urma acestei motiuni nu exista. Sigur ca acum eu fac parte dintr-o echipa guvernamentala, ramane de vazut ceea ce va decide premierul. Daca premierul va decide ca trebuie sa plec, voi pleca.

Daca premierul va decide ca trebuie sa raman pana la sfarsitul mandatului, voi ramane pana la sfarsitul mandatului", a declarat Raluca Pruna, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Ea a adaugat ca procedura motiunii simple este cuprinsa in cadrul legislativ iar intr-o societate pluralista nu toti oamenii pot fi de acord.

"Suntem o societate pluralista si nu putem fi cu totii de acord. Stiti ca motiunea a trecut cu 155 de voturi si cred ca au fost 60 de membri care nu au votat. Deci motiunea a trecut. (...) Da, vorbesc in metafore si imi permit sa vorbesc asa cum pot, folosind toata bogatia de cuvinte a limbii romane. imi asum asta", a adaugat ministrul Justitiei.

Motiunea simpla "Si minciuna poate sa ucida", initiata de PSD

Social-democratii au depus lunea trecuta, la Camera Deputatilor, o motiune simpla pe tema justitiei. Documentul, semnat de 80 de deputati PSD, este intitulat "Si minciuna poata sa ucida".

Motiunea simpla fost adoptata, marti, de plen cu 155 voturi "pentru". Un numar de 60 de deputati nu si-au exprimat votul.

Cei 80 de semnatari ai motiunii au solicitat demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, dupa ce aceasta a afirmat in plenul CSM din data de 6 octombrie "ca a mintit la CEDO" despre situatia fondurilor alocate pentru penitenciare.

"La data de 14.06.2016, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, se prezinta in fata CEDO, unde sustine si depune un act privind masurile care au fost luate si cele care urmau a fi luate in vederea imbunatatirii conditiilor din penitenciare. Dupa aceasta prezentare, ministrul Justitiei face afirmatii in plenul CSM din data de 06.10.2016 sustinand ca 'eu m-am dus si am mintit la CEDO - si spun bine mintit la CEDO - ca eu am crezut ca, daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman... deci eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca, in realitate, in buget noi nu avem acesti bani'.

Declaratia doamnei Pruna este mincinoasa sub doua aspecte: unul priveste 'minciuna cu hartia sub semnatura cuiva din statul roman', cel de-al doilea ca un inalt demnitar al statului roman a mintit in fata unui organism international", se arata in textul motiunii.

Potrivit motiunii, prin bugetul de stat aprobat de Parlament pentru anul 2016 pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor a fost alocata suma de 1.157.669.000 lei, iar suma de 71.855.000 lei reprezenta venituri proprii. De la aprobarea bugetului si pana in luna iunie au mai fost adoptate alte acte normative care sa suplimenteze fondurile alocate, au explicat semnatarii.

"Cum puteau sa aloce intr-un an peste un miliard de lei pentru constructia a sapte penitenciare cand nu existau studii de fezabilitate? Cine a autorizat-o pe Raluca Pruna sa se prezinte la CEDO cu un act ce cuprindea informatii false? Ce masuri a luat prim-ministrul atunci cand a luat la cunostinta de sustinerile false ale ministrului Justitiei din 14 iunie 2016? Nu poate sa pretinda ca nu a stiut, fiind vorba despre un act ce se inainta un organism international, intr-o speta care afecta Romania. A fost obligat ministrul Justitiei sa revina la CEDO cu informatiile corecte?", intreaba semnatarii motiunii.

Documentul s-a referit, totodata, la reprosurile asociatiilor profesionale ale magistratilor cu referire la conditiile concrete in care isi desfasoara acestia activitatea.

Liviu Dragnea a explicat intr-o emisiune televizata ca este "foarte grav ca un membru al Guvernului afirma public ca a mintit judecatorii CEDO".

Inca de la inceput, presedintele PSD s-a aratat optimist in privinta adoptarii motiunii simple pe Justitie in Camera Deputatilor, dar a subliniat ca din acest demers cel mai important este faptul ca subiectul a fost adus in fata opiniei publice.

"Eu sper sa da (sa treaca motiunea - n.r.). Cel mai important nu e daca va trece motiunea, pentru ca nu au cum liberalii sa voteze impotriva unui reprezentant al tehnocratilor ipocriti, ca doar sunt impreuna.

Cel mai important este ca am adus acest subiect in atentia opiniei publice si pe aceasta doamna sa ne explice cum, de fapt, spui adevarul cand minti. Si eu sunt foarte curios", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

El a adaugat ca, in timp ce Guvernul vorbeste de moralitate, exista membri ai Cabinetului care mint sau care inchiriaza site-uri unui offshore.

"Nu-mi aduc aminte fiecare cuvant din aceasta lista a iluziei, care de fapt este un document al ipocriziei (platforma lansata de premier - n.r). Sigur ca se vorbeste acolo despre grija pentru stat, cinste, moralitate. Pai avem un membru in Guvern care tocmai e chemat aici pentru ca a mintit si a recunoscut ca a mintit institutii europene. Tot vorbind de moralitate, vorbim de un membru al Guvernului care si-a inchiriat site-ul unui offshore, care este in continuare membru al Guvernului. Deci deja ceea ce se spune in acel document este plin de adevar", a mentionat liderul PSD.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Casa de Pensii o contrazice pe Raluca Pruna. Cea mai mare pensie din Justitie este de 41.000 de lei, nu 100.000, cat afirmase
Casa de Pensii o contrazice pe Raluca Pruna. Cea mai mare pensie din Justitie este de 41.000 de lei, nu 100.000, cat afirmase

Niciun magistrat din Romania - judecator sau procuror - nu primeste o pensie de serviciu de peste 100.000 lei, cum afirmase in urma cu cateva zile Ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Votul motiunii simple prin care se cere demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, a fost amanat
Votul motiunii simple prin care se cere demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, a fost amanat

Sedinta plenului Camerei Deputatilor a fost suspendata marti din lipsa de cvorum.

Asociatia Magistratilor din Romania ii cere premierului Ciolos demiterea ministrului Justitiei. Motivele invocate
Asociatia Magistratilor din Romania ii cere premierului Ciolos demiterea ministrului Justitiei. Motivele invocate

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) ii cere premierului Dacian Ciolos demiterea, "de indata", a ministrului Justitiei, Raluca Pruna deoarece temele propuse de ea in dezbatere nu ar avea legatura cu obiectivele sistemului judiciar.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.