Votul motiunii simple prin care se cere demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, a fost amanat

deputati

Sedinta plenului Camerei Deputatilor a fost suspendata marti din lipsa de cvorum.

"In sala sunt prezenti 141 de deputati, deci nu suntem in cvorum. In acest caz sedinta de vot final nu poate avea loc", a declarat presedintele de sedinta, Gabriel Vlase.

In plenul de marti urmau sa fie supuse votului motiunea simpla pe justitie si o serie de proiecte de lege precum cel privind conversia creditelor in franci elvetieni.

Deputatii PNL au anuntat marti dimineata ca nu vor participa la dezbaterile si la votul pe motiunea simpla depusa de PSD.

"Vreau sa fac o informare plenului din partea grupului PNL. Astazi, dupa opinia noastra, prin abuzarea procedurilor parlamentare, a fost programata dezbaterea motiunii simple pe justitie. Grupul nostru parlamentar considera ca nu poate participa la o asemenea dezbatere strict electorala, la o asemenea dezbatere care nu are niciun fel de legatura cu justitia.

Citește și
Dacian Ciolos, Liviu Dragnea - AGERPRES
PSD si ALDE amana motiunea de cenzura. Dragnea: "Asteptam ca vorbele premierului sa se transforme in fapte"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

PSD-ALDE doresc prin aceasta dezbatere, de fapt, sa aiba discursuri populiste de campanie, doresc sa schimbe atentia asupra modului in care liderii PSD si ALDE, cu mari probleme de integritate, vor fi pe listele parlamentare si, in consecinta, lupta impotriva justitiei. Nu putem fi de acord cu un asemenea demers demagogic, populist, nu putem fi de acord cu faptul ca se incearca ca o problema a Romaniei sa fie transferata in afara Romaniei, ceea ce este un gest cu totul si cu totul inacceptabil", a sustinut Eugen Nicolaescu, conform Agerpres.

El a adaugat insa ca nu considera normale declaratiile ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

"As dori sa va spun ca nu este normal ceea ce a spus doamna ministru Pruna. Dar declaratiile nefericite ale doamnei Pruna nu inseamna sa facem rau Romaniei, nu inseamna sa anuntam ca luptam pentru justitie cand de fapt luptam impotriva justitiei. In consecinta, grupul parlamentar PNL nu va participa nici la dezbaterea motiunii, nici la votul final de astazi", a subliniat Eugen Nicolaescu.

In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a afirmat ca prin acest demers liberalii demonstreaza ca au inceput campania electorala gresit.

"Daca citeati Regulamentul, spune foarte clar ca in momentul in care presedintele Camerei primeste o solicitare de motiune simpla, in termen de sase zile stabileste data dezbaterii motiunii. Ieri am primit solicitarea si in termen de 24 de ore, din punctul nostru de vedere, trebuia dezbatuta. Dumneavoastra demonstrati inca o data ca nu va intereseaza problemele reale, demonstrati inca o data ca justitia nu e o prioritate pentru partidul dvs. Noi consideram ca intr-adevar problemele reale care au fost identificate in justitie in ultima perioada intereseaza romanii. (...) Cu sau fara dumneavoastra, dezbaterea pe motiunea simpla va avea loc incepand cu ora 14,30", a precizat Iordache.

Liderul grupului UDMR, Mate Andras, a aratat ca atunci cand este primita o motiune simpla exista obligatia de a fixa, conform Regulamentului, termenul pentru dezbatere si vot.

"Rolul Parlamentului e tocmai de a dezbate o motiune simpla. (...) Ministrul este in acel scaun datorita votului dat de Parlament. (...) Eu va rog respectuos, nu plecati astazi din plen. Votati Legea conversiei, nu plecati ca dati in oamenii care asteapta aceasta lege", le-a transmis Mate Andras liberalilor.

Liderul grupului PSD Florin Paslaru a declarat, la randul sau, ca parlamentarii vin la serviciu pentru a vota legi si motiuni.

"Atunci cand Guvernul greseste, noi apelam la acest instrument parlamentar si amendam Guvernul in totalitatea lui printr-o motiune simpla sau un ministru printr-o motiune simpla. Ceea ce a spus doamna ministru Pruna a umplut cana prin greselile pe care le face", a sustinut Paslaru.

"Daca astazi nu se vor vota anumite legi, nu se voteaza pentru ca PSD ne obliga sa avem o asemenea atitudine in sensul in care sa nu fim partasi la denigrarea Romaniei, sa nu fim partasi la lupta impotriva justitiei", a declarat, in replica, Eugen Nicolaescu.

Motiunea simpla pe Justitie, depusa de PSD la Camera Deputatilor

Intitulata "Si minciuna poate sa ucida", motiunea semnata de 80 de deputati cere demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, pentru o serie de afirmatii facute de aceasta in plenul CSM din data de 6 octombrie, cand a sustinut "ca a mintit la CEDO" despre situatia fondurilor alocate pentru penitenciare.

"La data de 14.06.2016, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, se prezinta in fata CEDO, unde sustine si depune un act privind masurile care au fost luate si cele care urmau a fi luate in vederea imbunatatirii conditiilor din penitenciare. Dupa aceasta prezentare, ministrul Justitiei face afirmatii in plenul CSM din data de 06.10.2016. sustinand ca 'eu m-am dus si am mintit la CEDO - si spun bine mintit la CEDO - ca eu am crezut ca, daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman... deci eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca, in realitate, in buget noi nu avem acesti bani'. Declaratia doamnei Pruna este mincinoasa sub doua aspecte: unul priveste 'minciuna cu hartia sub semnatura cuiva din statul roman', cel de-al doilea ca un inalt demnitar al statului roman a mintit in fata unui organism international", se arata in textul motiunii.

Documentul se refera, totodata, la reprosurile asociatiilor profesionale ale magistratilor cu referire la conditiile concrete in care isi desfasoara acestia activitatea.

Potrivit motiunii, prin bugetul de stat aprobat de Parlament pentru anul 2016 pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor a fost alocata suma de 1.157.669.000 lei, iar suma de 71.855.000 lei reprezenta venituri proprii. De la aprobarea bugetului si pana in luna iunie, adauga documentul, au mai fost adoptate alte acte normative care sa suplimenteze fondurile alocate.

"Cum puteau sa aloce intr-un an peste un miliard de lei pentru constructia a 7 penitenciare cand nu existau studii de fezabilitate? Cine a autorizat-o pe Raluca Pruna sa se prezinte la CEDO cu un act ce cuprindea informatii false? Ce masuri a luat prim-ministrul atunci cand a luat la cunostinta de sustinerile false ale ministrului Justitiei din 14 iunie 2016? Nu poate sa pretinda ca nu a stiut, fiind vorba despre un act ce se inainta un organism international, intr-o speta care afecta Romania. A fost obligat ministrul Justitiei sa revina la CEDO cu informatiile corecte?", intreaba semnatarii motiunii.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
PSD depune motiune simpla impotriva ministrului Justitiei Raluca Pruna. Documentul se numeste
PSD depune motiune simpla impotriva ministrului Justitiei Raluca Pruna. Documentul se numeste "Si minciuna poate sa ucida"

Motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, va fi depusa luni la Camera Deputatilor, a anuntat liderul PSD, Liviu Dragnea.

PSD si ALDE amana motiunea de cenzura. Dragnea:
PSD si ALDE amana motiunea de cenzura. Dragnea: "Asteptam ca vorbele premierului sa se transforme in fapte"

Liviu Dragnea a anuntat, joi, ca PSD si ALDE NU vor initia, deocamdata, o motiune de cenzura, intrucat Guvernul s-a angajat sa remedieze situatia veteranilor de razboi si vaduvelor acestora.

Liviu Dragnea: Tehnocratii sunt foarte rai la vorba si foarte obraznici
Liviu Dragnea: Tehnocratii sunt foarte rai la vorba si foarte obraznici

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat atitudinea Guvernului cu privire la Hotararea de Guvern (HG) privind Codul fiscal.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.