Deputatul PSD Ion Ochi, salvat de colegii din Camera Deputatilor. Cererea DNA de arestare preventiva a fost respinsa
Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de retinere si arestare preventiva a deputatului Ion Ochi, fiind inregistrate 108 voturi "pentru" si 152 "impotriva".
Alte patru voturi au fost anulate. Deputatii s-au exprimat asupra solicitarii DNA prin vot secret cu bile, potrivit Mediafax.
Deputatul PSD Ion Ochi a declarat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, unde se discuta cererea DNA privind arestarea sa preventiva, ca nu credea sa ajunga vreodata subiect de spectacol mediatic, ca in pofida dificultatilor a ramas un om onest si are toata deschiderea pentru justitie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu credeam vreodata sa ajung sa fiu subiect de spectacol mediatic. E trist sa ajungi in fata Paralamentului sa fii nevoit sa te dezvinovatesti cand esti nevinovat", a spus Ochi in fata deputatilor. El a explicat ca atunci cand era vicepresedinte Consiliu Judetean Brasov a sustinut reabilitarea unui drum judetean si au existat suspiciuni cu privire la atribuirea contractului de achizitie publica, dar DNA Brasov a dat in 2014 neinceperea urmaririi sale penale.
Ochi a relatat ca acelasi dosar a fost redeschis in 2015, cu acelasi fapte, iar DNA cere arestarea sa preventiva, avand in vedere calitatea sa de parlamentar si de membru al unui partid aflat la guvernare. "Calitatea de parlamentar nu reprezinta un argument serios si suficient pentru privarea de libertate a unui parlamentar. Aceasta ar insemna, prin reducerea la absurd, ca orice parlamentar, membru al unui partid aflat la guvernare si care este supus urmaririi penale, ar trebui arestat preventiv. Aceasta concluzie este discriminatorie si contrara principiului egalitatii cetatenilor in fata judecatii. O asemenea motivare nu poate justifica propunerea de arestare preventiva", a spus Ochi.
El a adaugat ca se intreba ce s-a schimbat fata de 2014 cand s-a dat neinceperea urmaririi sale penale, de acum este "bun de legat". "Pe tot parcursul mandatului meu de vicepresedinte de CJ am fost dominat de sentimentul bunei-credinte si al echitatii. Mi-am facut datoria, am respectat legile, institutiile, oamenii. Am considerat ca ce e bine pentru toti, e bine pentru oameni. In pofida dificultatilor pe care le-am avut ca om in viata mea, am ramas un om cinstit, om onest. Eu nu doresc nimanui dificultati chinuitoare si tulburari chinuitoare. Am toata deschiderea pentru justitie si fac tot ce pot pentru aflarea adevarului. Ca parlamentar, cand se pune problema restrangerii libertatii unui om, nu voi fi niciodata de acord ca in Romania, exceptia sa devina regula", a conchis Ochi.
Comisia juridica a dat aviz favorabil cererii DNA
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat luni aviz favorabil cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Ochi. Prezent la Comisia juridica, el a declarat ca faptele de care il acuza DNA s-au petrecut in 2011 si au constituit obiectul unui dosar pentru care procurorii au dat deja o rezolutie de neincepere a urmaririi penale.
"Dreptatea, din punctul meu de vedere si dupa tezele celor care s-au pronuntat asupra dreptatii, este un raport de convenienta intre lucruri care nu se schimba, indiferent de cei care stau in spatele lucrurilor, si cei care analizeaza lucrurile, indiferent de timpul la care le analizeaza. Este vorba de niste fapte pe care noi, din Consiliul Judetean, le-am facut in 2011, care au constituit obiectul unui dosar de cercetare penala, s-a pronuntat DNA. Nu au aparut elemente noi in acest dosar, nu sunt fapte pe care sa le fi facut dupa plecarea mea de la Consiliul Judetean care sa motiveze in vreun fel retinerea sau arestarea", a spus Ochi.
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Ochi, vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov la data faptelor, pentru luare de mita si abuz in serviciu in forma continuata. Cererea DNA a ajuns la Camera Deputatilor pe 21 aprilie.
Ion Ochi a declarat ca, in momentul in care la Camera Deputatilor se va pune pe ordinea de zi cererea trimisa de procurorul general ministrului Justitiei pentru incuviintarea retinerii si arestarii sale preventive, le va cere tuturor colegilor sa voteze in unanimitate aceasta cerere.
Potrivit DNA, in a doua jumatate a anului 2011, fara respectarea prevederilor OUG 34/2006 privind achizitiile publice, Ion Ochi, in calitate de vicepresedinte CJ Brasov, a convenit cu Nica Cristian Dorin ca firma acestuia sa execute lucrari de reparatii ale unui drum judetean, urmarind obtinerea de foloase materiale necuvenite, precum si de capital electoral pentru alegerile din toamna lui 2012, in urma carora a si devenit deputat. DNA a retinut ca, prin acest mecanism, firma beneficiara a contractului de lucrari publice a obtinut un folos necuvenit in valoare de peste 2,5 milioane lei, suma care reprezinta totodata prejudiciu pentru CJ Brasov.
Deputatul Ion Ochi prezinta pericol public, deoarece si-a construit in mediul politic si de afaceri imaginea de persoana de neatins, aflata deasupra legii, se sustine in referatul prin care procurorii DNA au solicitat incuviintarea pentru retinerea si arestarea preventiva a parlamentarului social-democrat.
Sursa: Agerpres
Etichete: justitie, PSD, dna, deputati, Parlament, Ion Ochi,
Dată publicare:
29-04-2015 09:09