Deputatul PSD Ion Ochi, salvat de colegii din Camera Deputatilor. Cererea DNA de arestare preventiva a fost respinsa

×
Codul embed a fost copiat

Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de retinere si arestare preventiva a deputatului Ion Ochi, fiind inregistrate 108 voturi "pentru" si 152 "impotriva".

Alte patru voturi au fost anulate. Deputatii s-au exprimat asupra solicitarii DNA prin vot secret cu bile, potrivit Mediafax.

Deputatul PSD Ion Ochi a declarat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, unde se discuta cererea DNA privind arestarea sa preventiva, ca nu credea sa ajunga vreodata subiect de spectacol mediatic, ca in pofida dificultatilor a ramas un om onest si are toata deschiderea pentru justitie.

"Nu credeam vreodata sa ajung sa fiu subiect de spectacol mediatic. E trist sa ajungi in fata Paralamentului sa fii nevoit sa te dezvinovatesti cand esti nevinovat", a spus Ochi in fata deputatilor. El a explicat ca atunci cand era vicepresedinte Consiliu Judetean Brasov a sustinut reabilitarea unui drum judetean si au existat suspiciuni cu privire la atribuirea contractului de achizitie publica, dar DNA Brasov a dat in 2014 neinceperea urmaririi sale penale.

Ochi a relatat ca acelasi dosar a fost redeschis in 2015, cu acelasi fapte, iar DNA cere arestarea sa preventiva, avand in vedere calitatea sa de parlamentar si de membru al unui partid aflat la guvernare. "Calitatea de parlamentar nu reprezinta un argument serios si suficient pentru privarea de libertate a unui parlamentar. Aceasta ar insemna, prin reducerea la absurd, ca orice parlamentar, membru al unui partid aflat la guvernare si care este supus urmaririi penale, ar trebui arestat preventiv. Aceasta concluzie este discriminatorie si contrara principiului egalitatii cetatenilor in fata judecatii. O asemenea motivare nu poate justifica propunerea de arestare preventiva", a spus Ochi.

Citește și
sigla DNA - FOTO AGERPRES
DNA cere incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Ochi. Ce acuzatii i se aduc parlamentarului
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

El a adaugat ca se intreba ce s-a schimbat fata de 2014 cand s-a dat neinceperea urmaririi sale penale, de acum este "bun de legat". "Pe tot parcursul mandatului meu de vicepresedinte de CJ am fost dominat de sentimentul bunei-credinte si al echitatii. Mi-am facut datoria, am respectat legile, institutiile, oamenii. Am considerat ca ce e bine pentru toti, e bine pentru oameni. In pofida dificultatilor pe care le-am avut ca om in viata mea, am ramas un om cinstit, om onest. Eu nu doresc nimanui dificultati chinuitoare si tulburari chinuitoare. Am toata deschiderea pentru justitie si fac tot ce pot pentru aflarea adevarului. Ca parlamentar, cand se pune problema restrangerii libertatii unui om, nu voi fi niciodata de acord ca in Romania, exceptia sa devina regula", a conchis Ochi.

Comisia juridica a dat aviz favorabil cererii DNA

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat luni aviz favorabil cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Ochi. Prezent la Comisia juridica, el a declarat ca faptele de care il acuza DNA s-au petrecut in 2011 si au constituit obiectul unui dosar pentru care procurorii au dat deja o rezolutie de neincepere a urmaririi penale.

"Dreptatea, din punctul meu de vedere si dupa tezele celor care s-au pronuntat asupra dreptatii, este un raport de convenienta intre lucruri care nu se schimba, indiferent de cei care stau in spatele lucrurilor, si cei care analizeaza lucrurile, indiferent de timpul la care le analizeaza. Este vorba de niste fapte pe care noi, din Consiliul Judetean, le-am facut in 2011, care au constituit obiectul unui dosar de cercetare penala, s-a pronuntat DNA. Nu au aparut elemente noi in acest dosar, nu sunt fapte pe care sa le fi facut dupa plecarea mea de la Consiliul Judetean care sa motiveze in vreun fel retinerea sau arestarea", a spus Ochi.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Ochi, vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov la data faptelor, pentru luare de mita si abuz in serviciu in forma continuata. Cererea DNA a ajuns la Camera Deputatilor pe 21 aprilie.

Ion Ochi a declarat ca, in momentul in care la Camera Deputatilor se va pune pe ordinea de zi cererea trimisa de procurorul general ministrului Justitiei pentru incuviintarea retinerii si arestarii sale preventive, le va cere tuturor colegilor sa voteze in unanimitate aceasta cerere.

Potrivit DNA, in a doua jumatate a anului 2011, fara respectarea prevederilor OUG 34/2006 privind achizitiile publice, Ion Ochi, in calitate de vicepresedinte CJ Brasov, a convenit cu Nica Cristian Dorin ca firma acestuia sa execute lucrari de reparatii ale unui drum judetean, urmarind obtinerea de foloase materiale necuvenite, precum si de capital electoral pentru alegerile din toamna lui 2012, in urma carora a si devenit deputat. DNA a retinut ca, prin acest mecanism, firma beneficiara a contractului de lucrari publice a obtinut un folos necuvenit in valoare de peste 2,5 milioane lei, suma care reprezinta totodata prejudiciu pentru CJ Brasov.

Deputatul Ion Ochi prezinta pericol public, deoarece si-a construit in mediul politic si de afaceri imaginea de persoana de neatins, aflata deasupra legii, se sustine in referatul prin care procurorii DNA au solicitat incuviintarea pentru retinerea si arestarea preventiva a parlamentarului social-democrat.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Deputatii juristi au avizat favorabil cererea DNA de arestare preventiva a deputatului PSD Ion Ochi:
Deputatii juristi au avizat favorabil cererea DNA de arestare preventiva a deputatului PSD Ion Ochi: "Sunt nevinovat"

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz favorabil cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Ochi.

DNA cere incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Ochi. Ce acuzatii i se aduc parlamentarului
DNA cere incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Ochi. Ce acuzatii i se aduc parlamentarului

DNA cere Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Ochi, el fiind suspectat ca in perioada in care a fost vicepresedinte al CJ Brasov a aprobat contracte cu dedicatie.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.