Deputații din Comisia de Muncă au respins OUG privind majorarea alocațiilor copiilor
Deputații din Comisia de Muncă au respins, marți, proiectul de Ordonanță de Urgență privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii.
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a anunţat recent că votul în Camera Deputaţilor, care este for decizional, va fi pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii.
Senatul a respins, deja, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, această OUG. Votul final va fi dat în Camera Deputaților.
Potrivit raportului Comisiei de muncă din Senat, citat de Agerpres, Ordonanţa vizează modificarea articolului 3 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în sensul majorării graduale a cuantumului alocaţiei de stat începând cu 1 august 2020 - o majorare cu 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut în legea 14/2020 şi cuantumul alocaţiei aflat în plata la data transmiterii proiectului, şi cu acelaşi procent pentru perioada 2021-2022 de două ori pe an, respectiv la 1 ianuarie şi la 1 iulie a fiecărui an, iar din 2023 se preconizează continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.
Disputa politică pe această temă au început la finalul anului 2019, când parlamentarii au votat ca alocațiile să se dubleze, astfel încât părinții copiilor de până în doi ani să primească 600 de lei, iar ceilalți 300.
După ce Guvernul a amânat punerea în practică a măsurii, explicând că nu sunt bani și după o decizie a Curții Constituționale în favoare dublării alocațiilor, Executivul a anunțat că, din septembrie 2020, alocațiile vor crește cu 20% și tot așa până în 2022, când alocația ar urma să se dubleze.
Dacă legea va fi adoptată, actul va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, care poate să trimită legea înapoi în Parlament, poate să o conteste la CCR ori să o promulge, caz în care alocațiile se dublează în luna imediat următoare.
Premierul Ludovic Orban a declarat că, în situaţia în care PSD va susţine în continuare dublarea dintr-o dată a alocaţiilor pentru copii, liberalii vor ataca la Curtea Constituţională această prevedere.
În schimb, dacă votul final din Camera Deputaților va fi tot de respingere, atunci va rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile copiilor.