Senatul a respins OUG privind creşterea etapizată a alocaţiilor. Ce se întâmplă mai departe

Ultima actualizare: 11-08-2020 19:50

Senatul a respins, marți, ordonanţa de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Au fost 87 de voturi pentru, 29 impotriva, 12 abțineri.

UPDATE 19.00 Senatul a respins marți ordonanța Guvernului prin care alocațiile copiilor se majorează în etape, din septembrie. Documentul trebuie dezbătut și de Camera Deputaților.

Miza votului din Parlament este și de această dată dublarea alocațiilor și nu creșterea lor în etape.

Acest ping-pong politic a început la finalul anului trecut, când parlamentarii au votat ca alocațiile să se dubleze astfel încât părinții copiilor de până în doi ani să primească 600 de lei, iar ceilalți 300.

După ce Guvernul a amânat punerea în practică a măsurii, explicând că nu sunt bani și după o decizie a Curții Constituționale în favoare dublării alocațiilor, Executivul a anunțat acum două săptămâni că din septembrie alocațiile vor crește cu 20% și tot așa până în 2022, când alocația ar urma să se dubleze.

 

Votul decisiv, la Camera Deputaților

 

Dar Senatul a respins această ordonanță și urmează ca deputații să dea un vot zilele următoare.

Dacă legea va fi adoptată, actul va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis care poate să trimită legea înapoi în Parlament, poate să o conteste la CCR ori să o promulge, caz în care alocațiile se dublează în luna imediat următoare.

Decizia vine după ce marți dimineață, Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat un raport de respingere pe proiectul de lege. Au fost cinci voturi „pentru” raportul de respingere, două abţineri şi două voturi „împotrivă”, ambele de la PNL.

Pe 30 iulie, preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a afirmat că ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede o creştere etapizată a alocaţiilor pentru copii este „o altă ipocrizie marca PNL”. Chestionat dacă va fi respinsă OUG atunci când ajunge în Parlament, Cazanciuc a spus că rămâne de văzut dacă va fi respingere sau depunerea unor amendamente prin care să fie respectat angajamentul iniţial şi anume dublarea alocaţiilor pentru copii, potrivit News.ro.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat că ordonanţa de urgenţă care prevede o creştere etapizată a alocaţiilor pentru copii înseamnă de fapt o tăiere cu 80% a alocaţiilor şi nu o majorare a acestor cu 20%. Liderul interimar al PSD a precizat că partidul pe care îl conduce vrea să respecte legile ţării, iar alocaţiile să fie dublate, aşa cum era prevăzut iniţial în lege.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern din 29 iulie, că, la 1 septembrie, copiii vor primi mărite alocaţiile aferente lunii august. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Senatul este prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO