Reactii negative dupa ce deputatii au spus NU familiilor gay de Ziua Europei."Singura tara europeana care face un pas inapoi"
Deputatii si-au dat marti acceptul pentru organizarea unui referendum prin care va fi revizuita Constitutia. Familia ar putea fi definita ca uniunea dintre un barbat si o femeie si nu intre soti.
Este cererea Coalitiei pentru Familie care a depus anul trecut o initiativa cetateneasca, semnata de 3 milioane de romani. Iar deputatii sunt de acord cu aceasta cerere, in timp ce Europa militeaza pentru dreptul fiecarui om de a alege cu cine vrea sa-si petreaca viata.
232 de deputati au votat in favoarea organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei si redefinirea familiei ca fiind intemeiata intre un barbat si o femeie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mare parte din liberali au votat la fel ca cei din PSD. Raluca Turcan, presedintele interimar al PNL, a avut o alta abordare.
Raluca Turcan: "Familia este definita si ca relatia dintre mama si copil sau tata si copil ori in momentul in care prin Constitutia Romaniei restrangi familia doar la casatoria dintre barbat si femeie inseamna ca automat va trebui sa se opereze modificari si pe celelalte legi in vigoare."
Nota discordanta a facut social democratul Petre Florin Manole. A fost singurul PSD-ist care a votat impotriva referendumului si a scris pe o retea de socializare ca noua formulare restrange drepturile omului. Parlamentarul mai spune ca CEDO a explicat ca viata de familie nu se limiteaza numai la familii intemeiate pe casatorie, ci include si alte relatii de facto - familii monoparentale ori cupluri care traiesc in uniuni consensuale.
In timp ce proiectul de revizuire a Constitutiei va ajunge pe masa senatorilor, Curtea Consittutionala a amanat in repetate randuri sa ia o decizie in cazul Coman-Hamilton, primul cuplu gay care cere autoritatilor romane recunoasterea casatoriei oficiate in Belgia.
Suntem singura tara europeana, spun reprezentantii minoritatilor sexuale, care face un pas inapoi in privinta drepturilor fundamentale ale omului.
Florin Buhuceanu, presedintele asociatiei ACCEPT: "De ziua Europei semnalul politic si legislativ este unul periculos si de-a dreptul toxic. Ne indepartam mai ales de standardele europene de protectie a familiei, a diverstatii familiilor din societatile nostre europene."
CEDO a decis in Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ca toate persoanele, indiferent de orientarea sexuala au dreptul la o forma de uniune, fie casatorie, fie parteneriat civil. Cu alte cuvinte, CEDO spune ca interzicerea uniunilor intre persoanele de acealsi sex reprezinta o incalcare a drepturilor omului.
13 tari europene au legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex, printre care Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Olanda, Norvegia, Portugalia si Spania.
Si parteneriatul civil care reglementeaza uniunea consensuala inclusiv intre persoane de acelasi sex este prevazut in legislatiile majoritatii statelor UE.
Un exemplu bun vine din partea Greciei, cu un popor ortodox la fel de credincios ca al nostru, care insa recunoaste casatoriile intre persoanele de acelasi sexe. Singurele tari din Uniunea Europeana care nu recunosc niciun fel de relatie intre persoane de acelasi sex raman Romania, Bulgaria, Lituania, Letonia, Polonia si Slovacia.
Sursa: Pro TV
Etichete: casatorie, familie, deputati, Parlament, gay, coalitia pentru familie,
Dată publicare:
09-05-2017 12:54