Disputa pe tema casatoriilor gay. Iohannis este sustinut de ambasadorul SUA iar Biserica - de liderul PSD

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu a acuzat nici Biserica Ortodoxa si nici Biserica Penticostala, ci doar a atras atentia asupra unor pericole in ceea ce priveste modificarea Constitutiei pe tema familiei.

Ambasadorul SUA il sustine pe Iohannis

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm a declarat, vineri, la Oradea ca a fost foarte impresionat de declaratia presedintelui Iohannis privind casatoria persoanelor de acelasi sex.

Intrebat, intr-o scurta conferinta de presa, ce parere are despre casatoria dintre persoane de acelasi sex, ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat ca 'Este un subiect sensibil pentru toate societatile. In Statele Unite, in urma cu ceva timp, Curtea Suprema a hotarat ca acest lucru este permis in SUA. Am fost foarte impresionat de declaratia presedintelui Iohannis pe acest subiect si as vrea sa mentionez cuvintele spuse de el pentru ca sunt in intregime de acord cu ce a spus el. In cele din urma, insa, este o decizie pe care o ia poporul roman', a spus Hans Klemm.

Reactia liderului PSD

Citește și
Presedintele Klaus Iohannis
Presedintele, despre modificarea Constitutiei: "Nu suntem toti la fel, e gresit sa mergem pe calea fanatismului religios"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Joi liderul PSD, Liviu Dragnea s-a declarat un traditionalist, din punctul caruia de vedere, familia este formata dintre un barbat si o femeie. “Sunt un om traditionalist, daca pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt fanatic religios. Sunt crestin ortodox si eu vad familia formata dintr-un barbat si o femeie si cand vrea si Dumnezeu, si copii”, a spus Liviu Dragnea.


 

Declaratia lui Klaus Iohannis

"Cred ca deja felul in care unii au interpretat afirmatiile mele arata cu varf si indesat nevoia de conciliere, de pace sociala, in Romania. Eu nu am acuzat pe nimeni si nici nu am intentionat, nu am acuzat Biserica Ortodoxa, nici Biserica Penticostala, nici nu am avut de gand, eu am atras atentia asupra unor posibile pericole", a spus Iohannis, conform Agerpres.

El a aratat ca reprezentantii Coalitiei pentru Familie au dreptul la petitie, apreciind ca demersul acestora este legal.

"Au dreptul la petitie. Demersul lor este legal, constitutional, nu a fost niciun moment pus sub semnul intrebarii. Discutia s-a dus intr-o directie care, probabil, ar satisface ceva interese. Nu-mi insusesc aceste interpretari. Doresc o discutie calma, onesta", a afirmat seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, cu privire la modificarea Constitutiei pe tema familiei, ca este gresita calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative.

"In chestiunea modificarii Constitutiei inca nu este randul meu sa ma exprim, va veni putin mai incolo randul meu, insa in acest context cred ca este foarte important sa reiterez un lucru in care cred, fiindca eu apartin, provin dintr-o minoritate etnica si dintr-o minoritate religioasa.

Eu cred ca trebuie sa revenim la ceea ce se numeste toleranta si la acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune si rele. Nu suntem toti la fel, nu toate grupurile etnice si toate grupurile religioase sunt la fel. Este gresit sa dam ascultare sau sa mergem pe calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative, eu nu cred in ele si nu le sprijin, eu sunt adeptul tolerantei, increderii si deschiderii catre celalalt", a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, intrebat ce parere are despre demersul celor 3 milioane de romani cu privire la modificarea Constitutiei.

In iulie, CCR a constatat ca propunerea legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, referitoare la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei.

Pe 23 mai, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni. Dupa ce a fost inregistrata la Senat, ea a fost prezentata, pe 7 iunie, in Biroul permanent si transmisa la CCR pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.

Potrivit Coalitiei pentru Familie, aceasta propunere legislativa de revizuire a Constitutiei are ca scop protejarea explicita a familiei si a drepturilor parintilor.

Formularea propusa pentru art. 48 alin. 1 din Constitutie este: ''Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor''. Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.

Initiatorii propun ca referendumul national pentru modificarea Constitutiei in acest sens sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Reactia dura a Bisericii la declaratiile lui Iohannis si Ciolos despre casatoriile gay si schimbarea Constitutiei
Reactia dura a Bisericii la declaratiile lui Iohannis si Ciolos despre casatoriile gay si schimbarea Constitutiei

Presedintele Klaus Iohannis a indemnat la toleranta si acceptare. Reactia vine in contextul in care Coalitia pentru Familie cere sa fie scris in Constitutie ca familia este formata exclusiv dintr-un barbat si o femeie.

Presedintele, despre modificarea Constitutiei:
Presedintele, despre modificarea Constitutiei: "Nu suntem toti la fel, e gresit sa mergem pe calea fanatismului religios"

Revizuirea Constitutiei ceruta de Coalitia pentru Familie nu pare a fi apreciata de presedintele Iohannis.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.