Barna afirmă că PSD și PNL fac o ”șmecherie” cu pensiile parlamentarilor

Ultima actualizare: 18-06-2020 14:35
Dan Barna
Pro TV

Președintele USR Dan Barna i-a acuzat, joi, în plenul parlamentului pe cei de la PSD și PNL că apelează la o ”șmecherie” pentru a face în așa fel încât legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale să fie declarată neconstituțională.

 

Aflat în plenul celor două Camere ale Parlamentului, Barna a subliiat faptul că, potrivit Constituției, Parlamentul adoptă legi, hotărâri sau moțiuni, dar nu poate adopta prevederi.

Ori, joi, parlamentarii s-au întrunit pentru a vota prevederile din Legea pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 396/2019, L489/2019) referitoare la indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor”.

Barna afirmă că, prin această metodă, parlamentarii PSD și PNL se asigură că legea va fi declarată neconstituțioală și, în același timp, va aduce voturi în campania electorală din acest an.

”Acest Parlament are deja precedentul, legea anterioară de tăiere a pensiilor, adoptată în așa fel încât să fie foarte clar că va cădea la Curtea Constituțională, lucru care s-a și întâmplat. Ce facem astăzi? Punem din nou niște cârlige de care să se agațe Curtea Constituțională. Și vreau să-i întreb pe antevorbitorii noștri, ce adoptăm noi astăzi?

Pentru că conform Constituției, Parlamentul adoptă legi, hotărâri sau moțiuni. Ce șmecherie este aceasta? Adoptăm prevederile articolului. Unde, în Constituție, scrie că Parlamentul în plen comun adoptă prevederi? Aceasta este o șmecherie, pentru că dacă spunem că e lege, cum pare că ați sugerat, tocmai facem un paralelism cu legea adoptată ieri și devine cert neconstituțională” - a spus liderul USR.

Baarna a mai spus că, dacă parlamentarii ar dori cu adevărat să elimine pensiile mari pe care le primesc, ar trebui să adopte o lege în acest sens.

”Deci, practic, prin demersul de astăzi, dumneavoastră vă asigurați că proiectul de lege de ieri, legea de ieri de impozitare a pensiilor speciale, devine neconstituțională. Aceasta este adevărata miză. Sunt 6 luni electorale, și atunci ce v-ați gândit? Hai să facem o combinație, să dăm posibilitatea că am rezolvat-o, trec alegerile, după care rămânem noi, parlamentarii, cu pensiile. Asta e o găselniță. Idee că USR nu susține pensiile speciale nu o crede nimeni în România. Deci ideea este foarte clară. Vrem eliminarea acestora și, dacă nu se poate, putem să o impozităm. Colegii mei au explicat foarte clar care este procedura. Dar această șmecherie, găsită astăzi prin comisia de statut, prin care dumneavoastră vreți să faceți proiectul de ieri neconstituțional este un lucru pe care noi îl semnalăm și nu vom susține așa ceva.” - a mai spus el.

În schimb, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a susținut din răsputeri ca parlamentarii să voteze adoptarea unor prevederi privind impozitarea pensiilor senatorilor și deputaților.

"Astăzi facem ultimul pas în ceea ce privește impozitarea tuturor pensiilor speciale! Era nevoie de un plen comun al Parlamentului pentru a confirma impozitarea și în cazul pensiilor parlamentarilor. Practic, toate prevederile legii pe care am votat-o ieri în ceea ce privește pensiile speciale se vor aplica tuturor categoriilor, inclusiv parlamentarilor.

Și avertizez că orice încercare populistă de a propune altceva decât impozitare drastică cu 85% înseamnă în fapt o susținere ascunsă pentru pensiile speciale!" 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO