Impozitarea pensiilor speciale. Cu cât ar mai rămâne cineva care acum ia 10.000 lei/lună
Parlamentarii au votat o nouă formă de impozitare a pensiilor speciale. Aleșii au scos de la sertar proiectul prin care se taxează acest tip de venituri și l-au votat într-un consens general.
Dacă va intra în vigoare, toți cei care au pensii speciale mai mari de 7.000 de lei ar putea plăti 85% taxe pentru suma care depășește acest prag.
Și în decembrie a mai fost adoptată o lege similară, doar că magistrații Curții Constituționale au considerat că încalcă legea fundamentală și au respins-o.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Ca legea să nu devină neconstituțională, parlamentarii au decis să nu impoziteze veniturile bazate pe contributivitate indiferent de cât de mari sunt pensiile obținute astfel.
În rest, tot ce înseamnă pensii speciale între 2.000 și 7.000 vor plăti un impozit de 10% și 85% pentru tot ce depășește această sumă.
Olguța Vasilescu, deputat PSD: ”Daca pensia magistratului, parlamentarului sau a cui o fi are o cota de contribuție de peste 7.000 de lei, până la acea cotă de contribuitie se aplică 10%. Nu poate nimeni să vina să spună acum că i s-a furat vreun drept.”
Sunt pensionari din sistemul de stat care nu au contribuit deloc, iar aceștia ar putea primi mai puțini bani.
De exemplu, dacă o persoană are o pensie specială de 10.000 de lei, primii 2.000 de lei sunt neimpozabili, iar pentru restul se aplică două taxe diferențiate: de la 2.000 la 7.000, 10% impozit, adică 500 de lei, iar din restul de 3.000 se scade 85%.
Claudiu Nasui, deputat: "Pensiile speciale sunt un furt. Cei care și le-au luat și le-au luat numai pentru că au avut influență prin PNL, PSD, prin partidele de la guvernare, care să-și atragă aceste privilegii.”
În schimb, social-democrații nu au ratat momentul să atace din nou Guvernul.
Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD: "Vreau să-l somez public pe domnul Orban, că din acest momet are resursa financiară pentru dublarea pensiilor și majorarea alocațiilor."
Vor fi afectați de aceasta măsură foști funcționari, parlamentari, aviatori, primari, polițișți, militari, diplomați și chiar și foștii șefi ai statului român.
Ca să intre în vigoare, legea trebuie să treacă și de controlul de constituționalitate. Cei nouă magistrați CCR, la rândul lor beneficiari ai unor pensii speciale, au respins până acum mai multe proiecte care au fost adoptate de Parlament și care desființau acest tip de venituri.