Parlamentarii au votat cu scandal impozitarea propriilor pensii: ”Vă tremură genunchii?”

Ultima actualizare: 18-06-2020 16:03
deputati, Camera Deputatilor
Pro TV

Scandal între USR, pe de-o parte, şi PNL şi PSD pe de altă parte, în plenul Parlamentului. Aleşii s-au acuzat reciproc, joi, de faptul că doresc menţinerea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Astfel, pensiile senatorilor şi deputaţilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă, după ce s-au votat prevederile din Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Potrivit Agerpres, s-au înregistrat 354 de voturi "pentru", o abţinere şi 43 de parlamentari nu şi-au exercitat votul. 

Parlamentarii USR au intrat în conflict cu cei de la PSD şi PNL, fiecare acuzându-i pe ceilalţi de faptul că doresc menţinerea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

USR a anunțat că doreşte adoptarea proiectului depus de parlamentarii Uniunii privind eliminarea pensiilor speciale, nu impozitarea acestora, în timp ce PNL şi PSD susţin că impozitarea cu 85% este soluţia şi îi acuză pe cei de la USR că le ”tremură genunchii”.

În debutul şedinţei de plen, reprezentanţii USR au propus ca parlamentarii să nu voteze joi impozitarea cu 85% a sută a pensiilor speciale de care beneficiază aleşii locali, susţinând că ar trebui aprobat un proiect de lege mai vechi, proiectul 282 din 2017, depus de USR, care prevede eliminarea acestor beneficii.

În replică, PSD şi PNL au acuzat că USR doreşte păstrarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Ce face USR-ul astăzi, după ce ieri a votat şi astăzi în Comisia de statut a votat acest proiect? Vine şi ne cere retragerea de pe ordinea de zi a proiectului prin care încercăm impozitarea pensiilor parlamentarilor. V-aţi răzgândit? Vă tremură genunchii?”, a afirmat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, potrivit News.ro.

Simonis a făcut apel către parlamentari să voteze impozitarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor. ”Nu poţi să impozitezi ceva ce elimini, e un nonsens”, a mai precizat Alfred Simonis.

El a arătat că impozitarea ar fi varianta constituţională.

”Aţi început să păstraţi pensiile parlamentarilor, asta faceţi, stimaţi colegi de la USR”, a afirmat Simonis.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman, a susţinut aceeaşi variantă, a impozitării pensiilor speciale ale parlamentarilor.

De unde vine supărarea colegilor de la USR? Ei vin şi spun - dar de ce să nu le abrogăm? Numai că ei sunt foarte supăraţi că de ce nu luăm jucăria lor. Nu luăm jucăria lor pentru că vorbim de lucruri serioase. Pentru prima dată în ultimii ani am ajuns la un consens prin care printr-un amendament al PNL şi PSD impozităm toate pensiile speciale cu 85%. Colegii de la USR ar vrea ca magistraţii, parlamentarii, să nu fie incluşi aici, vorbim despre ipocrizie şi despre populism, despre dezinformare”, a afirmat Florin Roman.

El le-a spus celor de la USR: „Dvs, de fapt, vreţi ca pensiile speciale să rămână”.

În schimb, președintele USR Dan Barna i-a acuzat pe cei de la PSD și PNL că, de fapt, scopul lor final este ca legea privind impozitarea pensiilor speciale să fie declarată neconstituțională, subliniind că totul este o ”șmecherie”.

Acesta i-a acuzat pe ceilalţi parlamentari că vor ca, după alegeri, parlamentarii să îşi păstreze aceste beneficii.

Ședință în Parlament

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota rectificarea bugetară aprobată de Guvern în luna aprilie, în perioada stării de urgenţă.

Totodată, pe ordinea de zi s-a aflat şi proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale a fost deja adoptat miercuri de Camera Deputaţilor.

Motivul pentru care acest proiect a fost supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului este acela că el se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor, se arată în raportul Comisiei permanente Senatului și Camerei Deputaților.

"Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor speciale - n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine, în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România", a spus și liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO