Cum poate fi anulata Ordonanta de Urgenta privind referendumul. Ponta: "E vacanta parlamentara"
Guvernul nu poate modifica Ordonanta de Urgenta privind referendumul, deoarece nu are dreptul sa emita noi ordonante de urgenta in perioada vacantei parlamentare, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.
"Nu pot anula ordonanta, pentru ca in vacanta parlamentara nu am voie sa dau ordonante de urgenta. Sper insa ca, poate chiar luni, Parlamentul sa se reuneasca si sa puna legislatia in acord cu decizia Curtii Constitutionale", a spus Ponta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Conform procedurii, o ordonanta de urgenta poate fi anulata cu un act normativ de putere juridica cel putin egala.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca face un apel la Guvern "sa fie cinstit", mentionand totodata ca a vazut cum premierul Victor Ponta "a mutat necinstea pana la Bruxelles" si explica faptul ca "trebuie sa cheme Parlamentul ca sa puna in claritate conditiile impuse de CC".
"Fac apel la Guvern sa fie cinstit pentru ca romanii nu-i vor accepta pe cei necinstiti", a spus Basescu.
"Am vazut azi cum domnul Ponta a mutat necinstea pana la Bruxelles. El crede ca acolo sunt oameni cu care discuti cum discuta el in PSD, necinstit adica, le explica ca trebuie sa cheme Parlamentul ca sa puna in claritate conditiile impuse de CC", a mai spus el.
Premierul Ponta a declarat anterior, dupa discutia de la Bruxelles, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca referendumul va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, procedura urmand sa fie reglementata de catre Parlament.
El a explicat totodata ca nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea, motiv pentru care a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere, cu propunerea ca, saptamana viitoare, sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara si sa puna legea in acord cu decizia Curtii Constitutionale.
Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Potrivit premierului Ponta, primele estimari ale Institutului National de Statistica releva ca numarul cetatenilor cu drept de vot se ridica in prezent la 15 milioane persoane.