Crin, Ludovic si Viorel: cei trei muschetari PNL care vor sa fie sefi

candidati PNL

Liberalii trebuie sa decida daca actualul lider, Crin Antonescu, mai este bun sa conduca partidul. In caz contrar, ei au la dispozitie doua variante: un afacerist care promite guvernarea sau un fost prieten de-al lui Crin.

 

Asa cum era de asteptat, favorit in aceasta cursa este Crin Antonescu, avantajat de ultimele sale rezultate la prezidentiale, unde a obtinut un scor chiar mai bun decat al partidului. Dupa cum singur a recunoscut, el vrea in urmatorul mandat mai multa autoritate, care va fi garantata de echipa pe care o va decide singur, fara restrictii din partea partidului.

Drept pentru care … a propus schimbarea statutului, care sa-i permita acest lucru. Deocamdata, prima batalie a fost castigata, cu ajutorul Delegatiei Permanente, care a votat in majoritate “pentru” aceasta schimbare. Cu toate acestea, modificarea finala a statutului nu o poate face decat Congresul, aceasta prevedere importanta urmand a fi votata chiar in in prima zi a evenimentului.

Crin Antonescu a promis ca, in cazul in care motiunea sa nu va fi acceptata, se va retrage din cursa pentru sefia Partidului National Liberal. Documentul pe care il va prezenta in fata delegatilor PNL se numeste "PNL - Prin noi insine, ACUM" si vizeaza un mandat de 1.000 de zile la conducerea partidului. De asemenea, actualul presedinte isi propune ca pana la alegerile parlamentare din 2012 sa duca partidul la 30% si sa acceada la guvernare din postura de partid principal.

Citește și
Ludovic Orban
Ludovic Orban si-a anuntat candidatura la presedintia PNL
„Urâm România!”. Ce pedeapsa a primit sportiva maghiară care a înjurat un arbitru român și care a spus că urăște România

Un alt candidat, cotat si el cu destule sanse sa castige functia de presedinte al Partidului National Liberal este Ludovic Orban. In prezent prim-vicepresedinte al partidului, el a fost un apropiat al lui Crin Antonescu si a contribuit la campania electorala a acestuia de la alegerile prezidentiale. “Lantul de iubire” dintre cei doi s-a rupt fara ca opinia publica sa cunoasca un motiv concret. Cel care a anuntat aceasta ruptura a fost chiar Crin Antonescu, dupa ce a spus ca nu il mai doreste in viitoarea echipa a sa.

Dupa ce initial a declarat ca nu vrea sa candideze impotriva lui Crin, Orban s-a razgandit cu doar cateva zile inainte de congresul extraordinar. El a spus ca democratia din PNL “este in pericol” din cauza listelor cerute de Antonescu, asa ca s-a decis sa devina adversar. Orban a mai spus pentru stirileprotv.ro ca beneficiaza de sustinerea multor filiale PNL din toata tara, chiar daca unele dintre acestea spun ca sunt de partea lui Antonescu.

Al treilea candidat la functia de presedinte al Partidului National Liberal este omul de afaceri Viorel Catarama. Fara o activitate politica deosebita in partid in ultima perioada, el s-a aruncat in cursa cu o singura promisiune: aceea ca va duce PNL-ul la guvernare, alaturi de Partidul Democrat Liberal.

Dupa cum a declarat si pentru stirileprotv.ro el se bazeaza pe faptul ca peste 60 % dintre liberali isi doresc sa ajunga la putere. De asemenea, a anuntat ca nu se va retrage din lupta pentru sefia partidului decat cu o singura conditie: doar daca va exista un candidat care sa sustina intrarea PNL-ului la guvernare, alaturi de partidul lui Emil Boc.

Prima zi a congresului va fi si cea mai importanta, deoarece se va decide daca statutul partidului se modifica sau nu. De asemenea, sambata, 5 martie va fi votat noul presedinte al Partidului National Liberal.

Durata lucrarilor Congresului ordinar de sambata depinde de adoptarea noului Statut, vineri, in Congresul extraordinar. Astfel, delegatii vor sta in sedinta doar o zi daca adopta proiectul lui Antonescu, iar daca se mentine alegerea conducerii prin vot uninominal liberalii vor fi convocati in congres doua zile.

In formula propusa de Antonescu sunt prevazute candidaturile pe motiuni si echipe, vot pe liste, un Birou Politic Central compus din 32 de membri si doi presedinti: fondator si de onoare. De asemenea, modificarea Statutului PNL prevede si desfiintarea functiei de prim-vicepresedinte, ocupata in prezent de Ludovic Orban.

In cazul in care delegatii nu accepta aceste modificari, atunci noua conducere va fi aleasa uninominal pentru fiecare functie in parte, astfel ca timpul dedicat Congresului se va prelungi la doua zile, din cauza numarului mare de voturi pe care liberalii trebuie sa le exercite pe rand pentru functia de presedinte, membrii BPC si vicepresedinti.

Conform prevederilor statutare, noul Statut poate fi adoptat cu majoritate simpla, care presupune voturile a jumatate plus unul dintre delegatii prezenti in sala.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
Citește și...
Crin Antonescu a castigat prima runda din lupta pentru sefia PNL!
Crin Antonescu a castigat prima runda din lupta pentru sefia PNL!

UPDATE: Doi la zero. Este scorul cu care Crin Antonescu il conduce pe Ludovic Orban, cu o zi inaintea Congresului PNL. Delegatia Permanenta a validat propunerea lui Antonescu de alegere a conducerii formatiunii pe lista si nu uninominal.

Ludovic Orban si-a anuntat candidatura la presedintia PNL
Ludovic Orban si-a anuntat candidatura la presedintia PNL

UPDATE - Dupa doua saptamani in care a discutat cu majoritatea liderilor din filiale, cautand sustinere, Ludovic Orban si-a anuntat astazi candidatura la sefia PNL.

Totul sau nimic! C. Antonescu vrea mai multa putere in viitorul mandat PNL
Totul sau nimic! C. Antonescu vrea mai multa putere in viitorul mandat PNL

Liderul PNL le va cere liberalilor, la Congres, sa fie de acord ca viitorul presedinte sa aiba dreptul sa-si alcatuiasca singur echipa. In cazul in care va fi refuzat, Antonescu se va retrage din cursa pentru sefia partidului!

Recomandări
Ludovic Orban, față în față cu Andreea Esca. ”Dacă îl voi înfrunta pe Ciolacu în turul 2, garantez 100% că voi câștiga”
Ludovic Orban, față în față cu Andreea Esca. ”Dacă îl voi înfrunta pe Ciolacu în turul 2, garantez 100% că voi câștiga”

Știrile PRO TV continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima funcție în stat, iar invitatul de miercuri seara este Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei.  

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a ajuns o mașină într-o groapă surpată cu tot cu un copil, în București. Mama îl ducea la grădiniță
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a ajuns o mașină într-o groapă surpată cu tot cu un copil, în București. Mama îl ducea la grădiniță

Întâmplare de infarct în sectorul 6 al capitalei! O mașină a căzut într-o groapă imensă, căscată în asfalt. Proprietara autoturismului și băiețelul ei de 5 ani erau lângă vehicul, iar cel mic a alunecat în craterul format instantaneu.

După scandalul privind respingerea Dianei Șoșoacă, PSD vrea să modifice legea. Contestațiile se mută de la CCR
După scandalul privind respingerea Dianei Șoșoacă, PSD vrea să modifice legea. Contestațiile se mută de la CCR

După scandalul respingerii candidaturii europarlamentarei Dianei Șoșoacă la prezidențiale de către Curtea Constituțională, social-democrații au inițiat un proiect de modificare a legislației.