Congresul extraordinar al PSD. Viorica Dăncilă a devenit numărul 2 în partid. Lista completă a vicepreședinților
Cel puţin până în 2019, Liviu Dragnea are locotenenţii pe care şi i-a dorit şi rămâne şef la PSD. Mandatul său de preşedinte a fost confirmat prin aplauze şi nu prin vot la congres.
Cei 4.000 de delegaţi prezenţi au avut de îndeplinit de altfel o formalitate, de a alege candidaţii agreaţi de la centru. Iar vocea contestărilor nu s-a mai auzit, câtă vreme, până la scrutin, de la tribună au vorbit doar liderul Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, de sâmbătă numărul doi din partid. "Jocurile au fost făcute" s-au plâns în zadar nemulţumiţii.
Citiți în articol:
► Lista completă a vicepreședinților PSD
► Discursul lui Liviu Dragnea
► Discursul Vioricăi Dăncilă
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Desfășurarea evenimentelor livetext:
ora 18.32: Președintele executiv al PSD este Viorica Dăncilă, aleasă cu 2980 de voturi.
Secretar general al PSD este Marian Neacșu - care l-a înlocuit pe Codrin Ștefănescu.
„Vreau să fiți alături de mine, alături de colegii noștri. De luni, la treabă”, a spus Liviu Dragnea la finalul Congresului extraordinar al PSD.
În cadrul Congresului extraordinar au fost validaţi vicepreşedinţii pe regiuni de dezvoltare.
Astfel, în regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava), vicepreședinți vor fi Doina Fedorovici (PSD Botoşani) şi Gabriel Vlase (PSD Bacău).
Vicepreședinții regiunii Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea) sunt Mirela Furtună (PSD Tulcea) şi Marian Oprişan (PSD Vrancea).
Vicepreședinți în regiunea Sud (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) sunt Carmen Dan - PSD Teleorman (pe locurile alocate femeilor) şi Adrian Ţuţuianu - PSD Dâmboviţa.
În regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea), vicepreședinți vor fi Lia Olguţa Vasilescu (PSD Dolj) şi Paul Stănescu (PSD Olt).
Vicepreședinții regiunii Vest (Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Timiş) sunt Natalia Intotero (PSD Hunedoara) şi Mihai Fifor (PSD Arad).
În regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj) au fost desemnați vicepreședinți Doina Pană (PSD Bistriţa-Năsăud) şi Gabriel Zetea (PSD Maramureş).
Pentru regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), au fost desemnați Roxana Mînzatu (PSD Braşov) şi Bogdan Trif (PSD Sibiu).
În regiunea Bucureşti - Ilfov, au fost votați ca vicepreședinți Gabriela Firea (pe locurile alocate femeilor) şi Robert Negoiţă - PSD Sector 3 (pe locul alocat bărbaţilor).
17.30: Votul pentru alegerea noii conduceri a PSD s-a terminat, conform Agerpres.
Cei peste 4.000 de delegaţi prezenţi la Congresul extraordinar al PSD au votat candidaţii pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi.
15:40 După ce au luat pauză, urmează acum votul.
Unii dintre candidați nu au mai fost lăsați să vorbească, spre nemulțumirea acestora.
14:10 Ia cuvântul premierul Viorica Dăncilă, care susţine modificarea legii achiziţiilor publice.
"Prima oară a fost Strategia de la Snagov, când toată clasa politică şi întreaga societate civilă şi-au dat mâna pentru interesul naţional. Astăzi avem o nouă viziune, o nouă direcţie care trebuie introdusă în dezbaterea publică astfel încât să ajungem la consens naţional, instituţional şi politic cu privire la pilonii de dezvoltare pe termen mediu sau lung. România avea mare nevoie de o astfel de viziune, premierul şi Guvernul trebuie să aibă în vedere o direcţie clară de dezvoltare a ţării, altfel riscăm să devenim prizonierii conjuncturii şi problemelor de zi cu zi, fără să mai vedem parcursul de ansamblu al acestei ţări. Vreau să vă prezint principalele 100 de măsuri pe care le vom lua în acest an când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Am vorbit cu mulţi primari şi toţi îmi solicitau modificarea legii achiziţiilor publice şi înfiinţarea tribunalelor de achiziţii publice. Ştim cu toţii că actuala legislaţie reprezintă o piedică pentru administraţia centrală şi locală. Vreau să adoptăm modelul german în domeniul achiziţiilor, vom reduce termenul de rezolvare a contestaţiilor", a spus premierul.
Printre cele 100 de măsuri despre care a vorbit Viorica Dăncilă s-au numărat adoptarea legii finanţelor publice locale, a legii turismului, a legii lobby-ului şi modificarea legii redevenţelor.
"Olguţa, sunt convinsă că vom adopta legea pentru combaterea violentei domestice. La fiecare 30 de secunde în România o femeie este victima unui abuz fizic, psihologic sau sexual. În ultimi cinci ani, în România, au murit peste 1.000 de femei din cauza violenţei domestice. Proiectul de lege privind combaterea violenţei domestice a fost înaintat de către Guvern Parlamentului spre adoptare. Această lege armonizează toate prevederile cu Convenţia de la Istanbul. Sunt convinsă, Dana, că vom introduce dispozitivele electronice de monitorizare pentru ca femeile să nu mai moară cu ordinul de protecţie în braţe. Se va da astfel posibilitatea poliţistului să intervină deîndată pentru protejarea victimei. Anul aceasta vrem să intre în vigoare noile legi ale justiţiei", a mai arătat premierul.
13:50 "Se vorbeşte despre Proiectul de ţară cu dezamăgire şi reproş. De fapt, se vorbeşte despre lipsa (proiectului – n.r.). Nu avem un Proiect de ţară, nu avem un scop naţional căruia să îi dedicăm un ideal, care să ne liniştească, un obiectiv spre care să privim şi pe care să ne dorim să-l atingem. Eu spun că îl căutăm bine. Proiectul de ţară (...) se găseşte acolo unde nici nu te gândeşti să îl cauţi”, a declarat Liviu Dragnea.
El susţine că România s-a integrat în comunitatea europeană şi în comunitate Nord-Atlantică, dar a uitat să se integreze în ea însăşi.
“România s-a integrat în comunitatea europeană, s-a intergrat şi în comunitate Nord-Atlantică şi a făcut-o cu succes, dar a uitat să se integreze în ea însăşi. România a uitat se pare cine este, pe cine reprezintă şi ce poate. Ceea ce cred eu că îi lipseşte astăzi României şi nouă tuturor nu este neapărat Proiectul de ţară, ci abordarea frontală,curajul de a ne privi în faţă şi de a spune «aşa nu mai merge». Trebuie să recunoaştem că ne mişcăm prea încet”, a continuat el.
De asemenea, el a spus că distanţa dintre România şi statele dezvoltate este foarte mare şi „nu poate fi recuperată cu paşi mici”.
„Distanţa faţă de statele dezvoltate este foarte mare şi nu poate fi recuperată cu paşi mici, cu şovăială sau cu răzgândit, aşa cum ne-am obişnuit. Dacă cumva este ascuns pe undeva un Proiect de ţară, trebuie să înţelegem că ălă nu este un slogan, un concept (...) înseamnă acţiune, mişcare accelerată, înseamnă dezvoltare în forţă (...)”, a conchis acesta.
13:40 „Dacă privim spre viitoarele generaţii, este vital ca statul român să încurajeze natalitatea într-o formă concretă şi programatică. Demografia are nevoie de politici clare, dedicate, mai mult ca niciodată România are nevoie de copii, are nevoie de mame şi de taţi, iar pentru asta statul român trebuie să ofere condiţii generoase de stimulare a natalităţii”, a spus Liviu Dragnea sâmbătă, în discursul său de la Congresul PSD.
Dragnea a afirmat că problema creşterii populaţiei este abordată prin măsuri concrete de către toate statele dezvoltate şi civilizate, astfel că şi România va lansa un program care „să dea curaj şi garanţie viitorilor părinţi”.
„Creşterea populaţiei este o problemă pe care toate statele dezvoltate, toate statele civilizate o abordează prin măsuri concrete, prin politici sociale şi economice. Vom lansa un program de încurajare a natalităţii, care să dea curaj şi garanţie viitorilor părinţi. Să nu uităm că România este ţara copiilor noştri şi trebuie să facem tot ce este nevoie”, a mai spus Dragnea.
13:20 ”Perspectiva noastră naţională asupra politicii externe - vom întări Parteneriatul strategic cu SUA, dezvoltând puternic şi componenta economică. Avem un parteneriat foarte bun pe partea de Apărare, dar eu cred că această ţară, România, are dreptul să beneficieze şi de o componentă economică. Noi ne-am respectat toate angajamentele militare, vrem să avem şi beneficii materiale”, a afirmat Dragnea.
El a spus că guvernarea actuală vrea să construiască relaţii speciale în domeniul economic şi în industria de Apărare cu Germania, Franţa şi Marea Britanie.
”Noi am realizat, şi nu altcineva, obiectivul de 2% pentru Apărare. Nu vrem ca acest 2% să plece din ţară, vrem ca cea mai mare parte a echipamentelor militare să se producă în România”, a subliniat Dragnea.
”O dată pentru totdeauna trebuie să abordăm cu curaj, pragmatism şi cu continuitate uriaşul potenţial de dezvoltare pe care îl avem într-o relaţie de colaborare cu China. Absolut toate ţările doresc să aibă relaţii comerciale, economice şi au început să aibă, şi la noi pentru că unii şi alţii interpretează ei într-un fel sau altul, în condiţiile în care există deschidere foarte mare pe acea parte, au fost tot felul de şovăieli şi ezitări. Vreau să nu mai avem aceste ezitări, dar nici coaliţia, nici Guvernul României”, a precizat liderul PSD.
Liviu Dragnea a afirmat că a avut discuţii în ultimele luni şi vrea realizarea unui sistem de cooperare cu Bulgaria, Serbia, Ungaria şi R. Moldova.
Liderul PSD a susţinut şi necesitatea dezvoltării relaţiilor cu Israelul, transmiţându-i ministrului de Externe că este inadmisibil ca România să nu aibă de mai bine de un an ambasador în această ţară.
13:00 Dragnea a atacat statul paralel şi DNA: "Mecanismele de control ale instituţiilor de forţă trebui revizuite. Am aflat cu toţii că statul paralel a infiltrat nu numai clasa politică, dar şi media, societatea civilă. Trebuie să înţelegem că dezbaterea pe legile justiţiei a ajuns la acest nivel de adversitate pentru că în spate stau beneficiarii sistemului ilegal de putere.
Această dezbatere va fi dusă până la capăt, până la aprobare! Este un pas de modernizare a societăţii şi vom merge înainte.
În paralel PSD va demară procesull de reaşezare constituţională a instituţiilor. Legile de funcţionare ale serviciilor secrete vor fi actualizate după standardele de modernitate ale omoloagelor europene."
Trebuie să ne opunem că cetăţenii acestei ţări să nu mai fie arestaţi fără motiv! Rule of law asta înseamnă - domnia legii! Să nu mai fim luaţi în râs de un alt Portocală!
Nu mai vreau ca niciunul dintre ei să folosească aceste obiective într-un plan personal, trebuie duse la capăt nu folosite pentru a îşi creşte imaginea personală, mai ales câte unii care nici măcar nu vin să le voteze".
12:40 Vorbeşte Liviu Dragnea. Liderul PSD spune că partidul este "sub un asalt permanent". "Înainte de 1918, clasa politică din România au ştiut să treacă peste dezbinare, ură şi conflict. Acum 100 de ani au înţeles că o ţară nu are dreptul să rateze un moment de graţie. Astăzi ne aflăm într-un blocaj. Să redăm românilor pofta de istorie.
Haideţi să începem să spunem nişte adevăruri. România este un stat suveran, în schimb atunci când oameni politici, şefi de instituţii, voci cunoscute ale societăţii îşi sabotează cu bună ştiinţă tara, cu declaraţii antiromâneşti, pierdem independenţa, demnitate, respect şi nu câştigăm nimic în schimb. Defăimarea propriei ţări prin minciuna este o faptă foarte gravă.
Desenul suveranităţii noastre trebuie făcut în România, şi nu în afara ţării! Vom fi respectaţi dacă nu vom confunda bunele relaţii cu servilismul", a spus Dragnea.
12:10 A luat cuvântul vicepreşedintele partidului democrat din Moldova, Vladimir Cebotari.
12:00 Discurs al preşedinteluI UDMR; Kelemen Hunor, care a vorbit despre nevoia de dialog. "Vom susţine această coaliţie în Parlament până când simţim că acţiunile şi deciziile coaliţiei servesc binele comun şi că în centrul deciziilor noastre se află cetăţeanul", a spus el.
11:50 Discurs al liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care vorbeşte despre "lupta împotriva statului paralel". Şeful Senatului a spus că Klaus Iohannis "s-a făcut preş în faţa omologului său francez".
"Vă invit să vă amintiţi un moment care nu a trecut de multă vreme, decembrie 2016. Vreau să vă duc aminte de tot circul făcut atunci de preşedintele Iohannis la numirea premierului propus de PSD-ALDE şi de dosarele care au fost scoase din sertare atunci. Ştiam de atunci că pentru coaliţia PSD-ALDE şi Guvernul nostru nu vor urma zile simple şi, din ce am văzut de un an şi câteva luni, această impresie s-a confirmat, din păcate", a spus Tăriceanu.
11:40 Discurs al preşedintelui Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, care a lăudat "leadership-ul puternic al PSD"
11:20 Congresul PSD a început. pe acordurile piesei "Oda Bucuriei" varianta mixată, în timp ce Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Gabriela Firea, însoţiţi de membri din conducerea PSD i-au salutat pe cei prezenţi în sală. Ulterior, a fost intonat Imnul Naţional al României.
La sosirea la Sala Palatului, Liviu Dragnea nu a făcut nicio declaraţie. De altfel, el urmează să prezinte un document programatic, despre care nimeni nu ştie deocamdată nimic din ce va conţine.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: PSD, Gabriela Firea, alegeri, candidati, Liviu Dragnea, Codrin Stefanescu, viorica dancila, vot, partid, marian neacsu, Nicolae Bănicioiu, vicepresedinte, candidaturi, validare, ecaterina andronescu, congres extraordinar,
Dată publicare:
10-03-2018 13:43