Dragnea, convins că s-au infiltrat securiști la congresul PSD de validare a candidaturilor

×
Codul embed a fost copiat

În ajunul congresului extraordinar al PSD, social-democrații au validat în Comitetul Executiv al partidului TOATE candidaturile pentru funcţiile de conducere din partid.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor din PSD, de astăzi
-► Liviu
 Dragnea a anunțat că toate candidaturile au fost validate. De asemenea, el îl va propune pe Bădălău, după congres, să ocupe funcția de preşedinte al Consiliului Naţional.
-► Cine sunt candidații la funcții în PSD
-► Gabriela Firea îl susţine pe Robert Negoiţă pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului din partea regiunii Bucureşti-Ilfov
-► Liviu Dragnea comentează informațiile publicate de Rise project: ”M-au prins când vindeam portocale”
-► Ecaterina Andronescu: "Nu cred că e importantă funcţia"
-► Nicolae Bănicioiu: Eu sunt un membru onest de partid
-► Codrin Ștefănescu face apel să fie găsită o ”soluție pașnică” în PSD, înaintea congresului
-► A început lupta pentru putere în PSD

Pentru postul de preşedinte executiv al Partidului Social Democrat sunt trei candidaţi - Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, iar pentru cel de secretar general candidează Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Decizia finală va fi luată prin vot la Congresul din 10 martie.

24 de lideri vizează poziții de președinte executiv, secretar general sau lideri zonali.

Spiritele s-au încins deja în așteptarea votului decisiv de sâmbătă. Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat înaintea ședinței de azi că își dorește să fie aprobate toate candidaturile, chiar dacă unii și-au depus dosarele fără să aibă susținerea vreunei organizații - așa cum s-a cerut de la București.

"O să încerc să conving pe toată lumea să-i lăsăm să candideze, pentru a nu lua şansa unor mari personalităţi să ajungă în conducerea PSD" , a fost mesajul ironic al lui Dragnea.

În spatele uşilor închise, şeful PSD nu a fost la fel de relaxat. Dragnea le-ar fi făcut reproşuri celor care, în ultimele zile, au criticat partidul şi s-a enervat şi mai tare atunci când la un post de televiziune a apărut o fotografie din timpul şedinţei cu câţiva social democraţi care fumau în sală. Potrivit unor surse din interior, ar fi fost convins că sunt securişti infiltraţi care dau informaţii presei.

Ca să găsească vinovatul, unii dintre cei nemulţumiţi şi-au pus de bunăvoie telefoanele în faţa lui Dragnea, iar alţii şi-au invitat colegii din jur să le verifice mesajele. Până la urmă, s-a dovedit că fotografia era făcută chiar din prezidiu, de cineva care stă alături de preşedinte.

Cine sunt candidații la funcții în PSD

Toate candidaturile au fost validate, deşi Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu şi Cătălin Rădulescu nu au dosarele complete, potrivit News.ro.

Toate candidaturile au fost validate cu unanimitate, cu excepţia celei a lui Rădulescu.

Totodată, Daniel Florea şi-a retras candidatura la funcţia de vicepreşedinte pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov.

Pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti - Ilfov sunt candidaţi Gabriela Firea şi Robert Negoiţă, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

În Regiunea de Sud - Est candidează Lucreţia Roşca şi Marian Oprişan, în timp ce în Nord - Est sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord - Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Transilvania - Centru sunt Roxana Mânzatu, Bogdan Trif.

Cronologia evenimentelor, vineri, 9 martie:

ora 13.20 Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze la Congresul PSD vor fi trecuţi pe buletinele de vot, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Avem 24 de candidaţi, aprobaţi. Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot", a declarat Dragnea după Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Liderul partidului a mai anunțat că îl va propune pe actualul preşedinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional.

"I-am spus domnului Bădălău, după Congres o să convocăm Consiliul Naţional şi eu să-l propun ca preşedinte al Consiliului Naţional al PSD".

ora 11.20 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că îl susţine pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului din partea regiunii Bucureşti-Ilfov.

"Are rezultate foarte bune şi ca om politic, şi ca primar şi cred că trebuie să îi dăm cezarului ce-i al cezarului. (...) Eu îl respect şi pe el (Daniel Florea, primarul Sectorului 5 - n.r.) suntem colegi, suntem prieteni, dar mi-am exprimat punctul de vedere. De asemenea, întreaga organizaţie regională a votat în acest sens, pentru susţinerea domnului Negoiţă", a spus ea.

Întrebată cum vede competiţia pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, ea a apreciat că aceasta este una "foarte sănătoasă" şi a menţionat că le urează tuturor succes.

"(O susţin - n.r.) pe doamna Viorica Dăncilă. Am şi propus-o, am şi dat o rezoluţie de la organizaţie", a mai precizat primarul general, potrivit Agerpres.

ora 11.05 Președintele PSD, Liviu Dragnea, face câteva declarații, înaintea ședinței Comitetului Executiv:

- Nu. Dar văd o disperare mare înainte de congres. Dar imi asum acest denunț, m-au prins când vindeam protocale pe plajă.

- Haideți să vorbim despre congres.

- Până acum erau importanți cei 4 candidați.

- E cu totul întâmplătoare, azi, înainte de congres.

- Nu știu (de Casa Grande, n.red.)

- Eu am încheiat discuția despre acest subiect. Am mai discutat despre aceste subiecte și în 2017. Înțeleg că au decis să reîncălzească această ciorbă, eu nu mănânc.

- N-am de unde să ştiu ce va face CEx, care e o structură democratică, dar o să încerc să-i conving pe colegii mei să le aprobe. Am înţeles că unul dintre candidaţi nu are nici măcar declaraţia de candidat, e doar un dosar. Dacă e cazul, aprobăm şi un dosar gol, ca să nu mai fie...

- Eu propun. Eu m-am abţinut când s-a votat această condiţie, care a fost considerată de toţi colegii noştri o condiţie minimală, dar pentru a nu fi discuţii o să încerc să-i conving ca toată lumea să candideze, să nu luăm şansa unor mari personalităţi să ajungă în conducerea PSD.

- Am citit acest editorial al domnului Oprea și nu am crezut că poate scrie așa ceva. Vorbim după congres, nu vreau să influențez. Îl pot influența pe camaradul lui.

- Niciodată (nu am fost camaradul lui).

- Sunteți în pană de idei. Veniți cu întrebări de acum 2 luni.

- Doamna Dăncilă împreună cu celelalte 9 doamne din Biroul Permanent Național sunt sigur că vor aduce mai multă armonie și echilibru. Zece doamne vor fi în BPN - dacă va fi aleasă doamna Dăncilă, pe care eu o susţin, preşedinte executiv, opt vicepreşedinţi şi preşedinta la Femei.

- Au lucrat mulți la aceste documente. Să stai pe margine și să comentezi.. Păi hai la muncă.

ora 10.50 Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, după ce a fost întrebată dacă i se va accepta candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv, că nu este importantă funcţia.

"Nu cred că e importantă funcţia", a spus Andronescu.

Ea a precizat că va constata în şedinţa CExN dacă va avea susţinerea unei organizaţii a partidului. În opinia sa, este un lucru bun ponderea mare de femei în conducerea PSD.

"Eu cred că acest lucru este foarte bun, pentru că eu cred că femeile au dovedit că pot, că au resursele şi intelectuale şi de toate", a afirmat senatorul PSD.

Întrebată dacă are susţinerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru candidatura sa, Andronescu a răspuns: "Nu cred".

ora 10.55 Nicolae Bănicioiu, care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat că este un membru "onest" de partid.

"Liviu Dragnea am înţeles că susţine toţi membrii oneşti de partid. Eu sunt un membru onest de partid. (...) Liviu Dragnea este tot un membru de partid ca şi mine, are aceleaşi drepturi ca şi mine şi are tot un vot", a spus Bănicioiu, înainte de Comitetul Executiv Naţional al PSD.

ora 10.45 Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu:

- După ce voi ieşi din CExN voi face o declaraţie absolut convingătoare şi totală legată de situaţia în care ne aflăm şi o să vă spunem exact ce avem de gând să facem la Congresul de mâine.

- ”Suntem îngrijorați de absolut tot în ultimele zile. Ați văzut declarația noastră vizavi de depunerea candidaturii. Nu credeam că o să se ajungă în această situație, după atâția ani de zile, în care am fost una dintre vocile importante ale partidului în bătăliile pe care le-am dus. Să nu reușesc să-mi depun candidatura pentru că regulamentul prevede niște norme, așa, noi. Comenzile și ordinele sunt luate într-un fel.

Eu sper ca astăzi, aici, toți să primim fie acceptul să candidăm, fie să găsim o soluție pașnică cu toții împreună. Nimeni nu vine cu gânduri războinice. Să le dea Dumnezeu mintea cea de pe urmă acum!”

A început lupta pentru putere în PSD

Potrivit listei oficiale, pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti - Ilfov sunt candidaţi Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

În Regiunea de Sud - Est candidează Lucreţia Roşca şi Marian Oprişan, în timp ce în Nord - Est sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord - Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Transilvania - Centru sunt Roxana Mânzatu, Bogdan Trif.

Probleme ar putea fi înregistrate în cazul validării candidaturilor lui Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu şi al Ecaterinei Andronescu, aceştia neavând susţinerea unor organizaţii pentru a candida. Ei au şi criticat modul de organizare a Congresului şi condiţiile impuse pentru a putea candida.

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că este o minciună ce spun unii referitor la faptul că acest Congres este organizat pentru a primi funcţii cei care îi sunt apropiaţi lui şi pentru "a scăpa" de cei care îl critică. De asemenea, referitor la afirmaţiile unor lideri PSD care critică actuala conducere, Liviu Dragnea spune că şi ei fac parte din ea şi că "toată lumea vorbeşte peste tot, este o întrecere foarte dură în declaraţii".

Liviu Dragnea a spus că este o minciună faptul că el ar organiza Congresul doar pentru a "scăpa" de membii PSD cu care este în conflict.

Nu, este o minciună, dar eu m-am hotărât să vorbesc mai multe după Congres, pentru că nu vreau să influenţez votul şi nu vreau să mă acuze cineva că am spus unele lucruri care ar putea afecta şansa la alegeri, dar partea principală la Congres va fi prima parte, când vor fi prezentate câteva documente şi supuse aprobării”, a declarat liderul PSD.

Întrebat dacă el va avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte candidaţii la Congres, acesta a spus: „Ultimul cuvând îl va avea CEx”.

Referitor la declaraţia vicepreşedintelui Ecaterina Andronescu, care a afirmat că la acest Congres nu era nevoie de alegeri, ci de discuţii despre proiectul de ţară, Dragnea a întrebat de ce mai candidează aceasta la funcţia de preşedinte executiv.

Da, văd că se concentrează foarte mult pe proiectul de ţară în ultimele săptămâni, dar startul proiectului va fi prezentat la Congres. Cele două argumente pentru alegeri au fost susţinute de o majoritate covârşitoare, 4-5 excepţii din tot CExN, şi anume o repartizare total echilibrată pe teritoriul ţării a conducerii centrale şi o paritate între bărbaţi şi femei. Dacă nu suntem de acord cu nişte alegeri, de ce candidăm? Şi atunci eu zic că e bine să candidăm”, a spus liderul social-democraţilor.

De asemenea, întrebat despre declaraţiile membrilor PSD care critică întreaga conducere, Liviu Dragnea a spus că aceştia fac parte din conducere.

„Întregii conduceri din care fac parte şi ei. Iertaţi-mă, toate deciziile au fost luate împreună, cine e epurat? În ceea ce priveşte punctele de vedere, toată lumea vorbeşte peste tot. Este o întrecere foarte dură în declaraţii”, a spus el.

Liderul PSD a spus că nu ştie cât de bine le face „acest scandal exagerat” celor din partid care critică deciziile luate de conducere, afirmând că ar trebui să se gândească la binele PSD de care zic tot ei că sunt “foarte preocupaţi"

"Dacă mi-aduc aminte, tot dumnealor susţineau şi susţin în continuare ideea de democraţie internă. Unul dintre principiile fundamentale este votul. În Comitetul Executiv s-a aprobat printr-un vot covârşitor această decizie. Eu le spun foarte simplu, neştiind ce au depus, dacă au depus şi pentru ce au depus, ce funcţii, că în Comitetul Executiv de mâine se aprobă orice dosar de candidatură sau se respinge, pentru că asta este procedura utilizată de acest partid. Nu ştiu cât de bine le face lor acest scandal exagerat, dar cred că ar fi bine să se gândească şi la partidul de care zic că sunt foarte preocupaţi", a afirmat Dragnea.

Conform Statutului PSD, Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Gabriel Oprea, replică pentru Liviu Dragnea.
Gabriel Oprea, replică pentru Liviu Dragnea. "Ajutorul meu i-a fost decisiv"

Fostul vicepremier a comentat pe Facebook înţepăturile lansate de Liviu Dragnea.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.