Noul Guvern al României. Viorica Dăncilă a prezentat lista cu miniștrii propuși

×
Codul embed a fost copiat

Avem Guvern nou! Sau, mai bine spus, un premier nou cu o echipă în care se regăsesc și miniștri vechi. Viorica Dancila și-a anunțat echipa, care are 25 de miniștri și 4 vicepremieri, în loc de 3 ca până acum.

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT
-► LISTA OFICIALĂ a miniștrilor desemnați în ședința PSD
-► Lista cu propunerile de miniştri din partea ALDE
-► Călin Popescu-Tăriceanu: Ministrul Energiei, Toma Petcu, şi-a anunţat retragerea din Guvern
-► Viorica Dăncilă: ”Sunt şi nume noi, dar sunt şi miniştri din vechiul Guvern"
-► Ministrul Sănătății Florian Bodog a anunțat că a decis să NU mai candideze pentru încă un mandat
-► Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat că nu va mai rămâne în viitorul Guvern
-► Liviu
 Dragnea"Dar Rovana Plumb ce probleme are? (...) Din moment ce a fost respinsă (cererea DNA - n.r.), înseamnă că nu are nicio calitate” 
-► Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a anunţat că nu va face parte din viitoarea echipă guvernamentală
-► Din Cabinetul Dăncilă ar putea face parte persoane considerate cu "probleme penale" 

Ca fapt divers, este Guvernul cu cele mai multe femei în funcție - 9 - plus Sevil Shhaideh care, potrivit unor surse politice, ar fi fost deja acceptată pentru funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Luni, miniștrii desemnați vor fi audiați în comisiile de specialitate, apoi vor fi votați în plenul Parlamentului. Ultimul pas este depunerea jurământului la Palatul Cotroceni.

Citește și
viorica dancila
Dăncilă, despre noul Cabinet: "Sunt şi nume noi, dar sunt şi miniştri din vechiul Guvern"

Toți miniștrii fostului prim-ministru Mihai Tudose dispar din listă. Marea surpriză este la Finanțe, unde vine Eugen Teodorovici, în locul lui Ionuț Mișa. 

Criteriul integrității nu a fost luat în calcul.

Viorica Dancila, prim-ministrul desemnat: ”Permiteți-mi că toate întrebările pe care aveți să mi le adresați, precum și miniștrilor din cabinetul meu să le puteți adresa luni, după ÎNVESTIRE"

Liviu Dragnea a refuzat să vorbească despre componența guvernului, deși el a negociat fiecare funcție de ministru în parte. La parlament, colegul sau de coaliție de la ALDE părea mulțumit că a reușit să mențină cele patru posturi în Guvern pentru partidul sau.

Dar să vedem lista miniștrilor din noul Guvern, condus în premieră de o femeie, Vasilica Viorica Dancila.

Paul Stănescu de la Olt rămâne neclintit după plecarea lui Mihai Tudose și va conduce Ministerul Fondurilor Europene, în același timp și vicepremier. Din partea ALDE, Grațiela Gavrilescu rămâne la Ministerul Mediului, dar și vice prim-ministru.

Alte două posturi de vicepremier vor fi ocupate de Viorel Ștefan și Ana Birchall. Apare așadar un post de vice-prenmier în plus față de Cabinetul Tudose. Despre Viorel Ștefan putem spune că nu a fost în cele mai bune relații cu liderul PSD Liviu Dragnea, după ce a părăsit ministerul Finanțelor înainte să fie demis Sorin Grindeanu.

Iar Ana Birchall a fost și ea în echipa Grindeanu, la ministerul pentru afaceri europene.

Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu și Tudorel Toader sunt pe lista Vioricăi Dancila și vor rămâne la ministerele pe care le-au condus și în Cabinetul Mihai Tudose.

Același lucru se întâmplă și cu Petre Daea, Teodor Meleșcanu și Mihai Fifor, la Agricultură, Externe și, respectiv, Apărare.

Revenirea surprinzătoare în Guvern este cea a lui Eugen Orlando Teodorovici. Acesta preia conducerea Finanțelor de la Ionuț Mișa, pe care l-a criticat vehement pentru activitatea să.

De altfel, Todorovici a intrat în conflict chiar și cu Liviu Dragnea, după ce a criticat măsurile fiscale ale Cabinetului Tudose. În plus, în PSD, viitorul șef de la Finanțe este considerat un apropiat al lui Victor Ponta.

O revenire controversată este și cea a Rovanei Plumb, la Ministerul Fonduri Europene. Plecase de aici în urmă cu doar 3 luni, forțată de premierul de atunci, Mihai Tudose. Acesta i-a cerut să demisioneze, când numele ei a apărut în Dosarul Belina. Între timp, deputații au votat împotriva ridicării imunității, așa că procurorii DNA nu o mai pot cerceta.

La prima experiență guvernamentală, dar într-un post-cheie, vine rectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, Valentin Popa. Acesta preia conducerea Ministerului Educației de la Liviu Marian Pop.

Iar Sănătatea ajunge pe mâna unui economist, manager de spital județean. Sorina Pintea de la Baia Mare îl va înlocui pe Florian Bodog.

În 2016, a fost aleasă senator pe listele PSD, însă a demisionat în scurt timp pentru a se intorce la conducerea Spitalului. Pe de altă parte, fiul acesteia i-a creat mari probleme de imagine. Ionuț Pintea a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare, după ce a fost găsit vinovat de trafic cu droguri de mare risc.

Dacă și câți kilometri de autostrada vom construi în România - iată răspunderile lui Lucian Şova. El va schimba scaunul de ministru al Comunicațiilor, post deținut în Cabinetul Tudose, cu cel de la Transporturi.

În premieră, ministru va și Ştefan Radu Oprea. Senatorul PSD de Prahova va conduce Ministerul pentru Mediul de Afaceri. În 2016, acesta a fost trimit în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Și astăzi... dosarul este în lucru la Parchetul General.

Mezina Cabinetului Dancila va fi Ioana Bran. Deputata la primul mandat, ea are 31 de ani și un frate condamnat la închisoare pentru că ar fi cerut mită jumătate de milion de euro.

Daniel Bran, fratele celei propuse pentru șefia Ministerului Tineretului și Sportului, ar fi comis infracțiunea în 2014, când era consilier al lui Daniel Constantin, la Agricultură.

Actorul George Ivașcu se va instala la Ministerul Culturii, direct din scaunul de director al Teatrului Metropolis. A fost propus de PSD București și susținut puternic de Gabriela Firea și edilul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Complicatul minister al Economiei ajunge la un reprezentant al PSD Neamț. Deputatul Dănuţ Andruşca este la primul mandat și este puternic susținut de liderul de filiala Ionel Arsene, cel reținut 24 de ore de procurorii DNA care îl acuză de trafic de influență.

ALDE își menține portofoliile de la Energie, unde schimbă însă titularul, dar și de la ministerul pentru Relația cu Parlamentul, prin același Viorel Ilie. Deputatul Anton Anton este un apropiat al liderului ALDE și a fost ministru al Educației și Carcetarii în Cabinetul Tăriceanu.

Nume noi apar și la ministrul Apelor şi Pădurilor, unde vine Ioan Deneş, la Comunicații - Bogdan Cojocaru, un tânăr pesedist de la Iași - și la Cercetare - Nicolae Burnete.

Bogdan Gheorghe Trif, la Turism, deputata Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de pretutindeni și Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene completează cel mai stufost cabinet PSD de după alegerile din 2016, cu 27 de titulari, plus premierul.

VIDEO: După ședința CEX, Viorica Dăncilă a făcut declarații de presă, care au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Stirilor ProTV.

Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT

ora 14.40 Premierul desemnat Viorica Dăncilă face declarații:

- Ministerul Fondurilor Europene devine minister de sine stătător și am înființat un post de vicepremier.

LISTA MINIȘTRILOR și VICEPREMIERILOR

- Vicepremier  Paul Stănescu
- Vicepremier  Grațiela Gavrilescu
- Vicepremier  Viorel Ștefan
- Vicepremier Ana Birchall, responsabil cu implementarea parteneriatelor strategice, in special cel cu SUA

Ministerul Dezvoltării Regionale - Paul Stanescu

Ministerul Mediului - Grațiela Gavrilescu

Ministerul Afacerilor Interne - Carmen Dan

Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Meleșcanu

Ministerul Apărării Naţionale - Mihai Fifor

Ministerul Finanţelor Publice - Eugen Orlando Teodorovici

Ministerul Justiţiei - Tudorel Toader

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Petre Daea

Ministerul Educaţiei Naţionale - Valentin Popa

Ministerul Muncii și Justiției Sociale - Lia Olguța Vasilescu

Ministerul Economiei - Dănuț Andrușca

Ministerul Energiei - Anton Anton

Ministerul Transporturilor - Lucian Șova

Ministerul Fondurilor Europene - Rovana Plumb

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat - Ștefan Radu Oprea

Ministerul Sănătăţii - Sorina Pintea

Ministerul Culturii și Identității Naționale - George Ivașcu

Ministerul Apelor și Pădurilor - Ioan Deneș

Ministerul Cercetării și Inovării - Nicolae Burnete

Ministerul Comunicațiilor și Societații Informaţionale - Petru Cojocaru

Ministerul Tineretului și Sportului - Ioana Bran

Ministerul Turismului - Bogdan Gheorghe Trif

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni - Natalia Intotero

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul - Viorel Ilie

ora 14.00 Surse Agerpres: Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis ca actualul vicepremier Paul Stănescu să-şi păstreze această demnitate şi în Cabinetul Dăncilă, ceilalţi doi viceprim-miniştri urmând să fie fostul ministru de Finanţe Viorel Ştefan, fără portofoliu, şi Ana Birchall.

Potrivit surselor citate, Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a mai votat pe deputatul Ioana Bran pentru portofoliul Tineretului şi Sportului, deputatul Natalia Intotero - Românii de Pretutindeni, Mihai Fifor - Apărare şi pe Carmen Dan - Interne.

ora 13.15 Iată numele care sunt vehiculate la această oră pentru ministerele viitorului cabinet al Vioricăi Dăncilă:

-► Vor fi 3 posturi de vicepremier, care vor fi ocupate de: Paul Stănescu, Grațiela Gavrilescu și Viorel Ștefan
-► Ministerul Transporturilor: Lucian Șova îl va înlocui pe Felix Stroe
-► Ministerul Fondurilor Europene ar putea fi preluat de Rovana Plumb
-► Ministerul Dezvoltării ar putea fi condus de Paul Stănescu, propus și pentru funcția de vicepremier
-► Ministerul Educației: Liviu Pop va fi înlocuit probabil de Ecaterina Andronescu sau Valentin Popa, rector al Universității din Suceava
-► Ministerul Sănătății: Florian Bodog va fi înlocuit fie de Rodica Nassar (șefa organizației PSD Sector 2), fie de Sorina Pintea, care este manager al Spitalului Județean din Baia Mare
-► Ministerul Energiei: Toma Petcu a anunțat că se retrage, iar în locul său va fi numit deputatul ALDE Anton Anton
-► Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu va fi înlocuit de actorul George Ivașcu

ora 12.45 Biroul Politic Central al ALDE a validat, prin vot, în unanimitate, lista cu propunerile de miniştri din partea acestei formaţiuni politice pentru Cabinetul Dăncilă, potrivit Agerpres.

Dintre cei 4 membri ai Guvernului Tudose urmează să fie înlocuit doar ministrul Energiei, Toma Petcu, cu deputatul Anton Anton.

Cele 4 propuneri ale ALDE sunt: Graţiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului, aceasta urmând să fie în continuare şi vicepremier, Teodor Meleşcanu pentru Ministerul Afacerilor Externe, Viorel Ilie la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Anton Anton pentru Ministerul Energiei.

Tăriceanu a precizat, totodată, că taxa de solidaritate a fost eliminată din programul de guvernare

ora 12.41 Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a informat că ministrul Energiei, Toma Petcu, şi-a anunţat retragerea din Guvern din motive medicale, locul său urmând să fie luat de deputatul Anton Anton.

"Toma Petcu a anunţat că se retrage din motive de sănătate. (...) Doreşte să-şi consolideze sănătatea", a spus Tăriceanu, după şedinţa conducerii ALDE, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în locul lui Petcu, ALDE îl propune pe Anton Anton, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării.

ora 12.10 Potrivit unor surse politice, ministrul Energiei Toma Petcu (ALDE) și-a anunțat retragerea din Guvern, invocând motive personale.

În locul său ar putea fi propus deputatul ALDE Anton Anton.

FOTO: Ministrul Toma Petcu

ora 11.55 Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat că va face parte şi din Cabinetul Dăncilă în cazul în care va fi propus şi validat în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

El a mai spus încă o dată că va demisiona imediat dacă va fi inculpat în dosarul care are ca obiect deturnarea de fonduri de la Consiliul Judeţean Olt.

"Vorbim de redeschiderea unui dosar. (...) Dacă voi fi inculpat în acest dosar, îmi voi depune demisia pe masa prim-ministrului imediat. E opinia mea", a susţinut Stănescu, potrivit Agerpres.

ora 11.35 Biroul Politic Central al ALDE a validat lista cu propunerile de miniştri din partea acestei formaţiuni pentru Cabinetul Dăncilă, cei patru miniştri din Guvernul Tudose urmând să îşi păstreze portofoliile, au informat surse din partid, citate de Agerpres.

Cele patru propuneri ale ALDE sunt: Graţiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului, aceasta urmând să fie în continuare şi vicepremier, Teodor Meleşcanu pentru Ministerul Afacerilor Externe, Viorel Ilie la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Toma Petcu pentru Ministerul Energiei.

ora 11.00 Premierul desemnat Viorica Dăncilă a anunţat că în noul Guvern vor fi şi nume noi, dar şi miniştri din vechiul Cabinet.

"Împreună cu liderii PSD-ALDE am evaluat propunerile făcute pentru viitorii miniştri (...) Sunt şi nume noi, dar sunt şi miniştri din vechiul Guvern", a declarat Viorica Dăncilă înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, potrivit Agerpres.

Ea a spus că urmează să meargă şi la reuniunea ALDE.

"O să merg la reuniunea ALDE. Este foarte strâns timpul şi cred că trebuie să le acord timp mult mai mult de discuţii colegilor noştri din coaliţia de guvernare", a adăugat premierul desemnat.

Întrebată ce îi transmite preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu miniştrii care au probleme de integritate, Dăncilă a răspuns: "În acest moment, eu sunt propunerea coaliţiei majoritare pentru funcţia de premier, făcută către domnul preşedinte Iohannis. Domnul preşedinte Iohannis a făcut desemnarea către Parlament. Nu pot să vă dau în acest moment declaraţii ca şi prim-ministru, în condiţiile în care încă nu sunt prim-ministru"

ora 10.55 Ministrul Sănătății Florian Bodog a anunțat înainte de începerea ședinței PSD că a decis să nu mai candideze pentru încă un mandat.

ora 10.53 Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat că nu va mai rămâne în viitorul Guvern.

"Am şi anunţat că nu mai rămân. Nu mi-am dat demisia, dar am anunţat că nu doresc să mai continui", a spus Petrea, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, potrivit Agerpres. Detalii aici.

ora 10.40 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la începutul şedinţei CEx al PSD că a avut o relaţie bună cu actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, dar organizaţia Bucureşti o susţine pentru acest portofoliu pe Rodica Nassar, iar pentru Educaţie pe Ecaterina Andronescu, în timp ce pentru Cultură îl propune pe actorul George Ivaşcu.

Ea a mai spus că organizaţia Bucureşti o susţine, de asemenea, pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier.

"Am avut o relaţie profesională bună şi constructivă cu domnul Bodog, nu am ce să îi reproşez, dar noi ne-am dori să ocupe această poziţie Rodica Nasar, preşedinta PSD Sector 2. La fel cum propunerea noastră pentru Ministerul Educaţiei este Ecaterina Andronescu, iar pentru postul de ministru al Culturii îl susţinem pe actorul George Ivaşcu. Ne-am dori ca şi organizaţia PSD Bucureşti să aibă reprezentanţi în guvern", a declarat Firea, potrivit News.ro.

De asemenea, PSD Bucureşti o susţine pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier, a mai spus Gabriela Firea. "Eu cred că experienţa o va ajuta să aibă rezultate foarte bune în acest post", a adăugat Gabriela Firea.

ora 10.30 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că au avut loc consultări privind lista noului Guvern, precizând că unele propuneri n-au fost acceptate de premierul desemnat Viorica Dăncilă.

"Au fost consultări cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, au fost propuneri, unele n-au fost acceptate de doamna Dăncilă. S-ar putea să fie două-trei domenii unde să fie mai multe opţiuni şi se va tranşa prin vot, dar la fiecare propunere va fi vot nominal", a declarat Dragnea, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă vicepremierul Paul Stănescu va rămâne în viitorul Guvern, Dragnea a răspuns: "Domnul Paul Stănescu a anunţat ce va face, în cazul în care instanţa va decide (...) redeschiderea dosarului, nu ştiu exact foarte bine. A zis că îşi prezintă demisia".

De asemenea, chestionat dacă va avea grijă ca pe lista miniştrilor din noul Cabinet să nu fie vreun ministru cu probleme de integritate, Dragnea a spus: "Nu cred că va fi niciun ministru cu astfel de probleme".

În ceea ce priveşte o eventuală prezenţă a Rovanei Plumb în viitorul Guvern, liderul PSD a făcut referire la faptul că cererea DNA care o viza pe aceasta a fost respinsă în Parlament.

"Dar Rovana Plumb ce probleme are? (...) Din moment ce a fost respinsă (cererea DNA - n.r.), înseamnă că nu are nicio calitate (în dosar, n.r.)", a arătat Dragnea.

Totodată, liderul PSD a precizat că nu i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o listă cu opţiuni de miniştri ale PSD. "Nu pot să-i trimit preşedintelui o listă cu opţiuni", a mai afirmat Dragnea.

ora 09:30 Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a anunţat că nu va face parte din viitoarea echipă guvernamentală condusă de Viorica Dăncilă, potrivit news.ro.

"Vă anunţ că o să mă retrag, dar o să rămân un partener al sportului şi al organizaţiilor de tineret", a declarat Dunca.

Mai multe detalii cițiti aici.

FOTO: Marius Dunca

Din Cabinetul Dăncilă ar putea face parte persoane considerate cu "probleme penale"

Din Cabinetul Dăncilă ar putea face parte şi persoane considerate cu "probleme penale", precum fostul ministru Rovana Plumb şi fostul vicepremier Sevil Shhaideh, ambele demisionând în urma deschiderii de către DNA a dosarului Belina.

Întrebat despre posibilitatea ca membri ai PSD cu probleme în justiţie să se regăsească în viitorul guvern, Liviu Dragnea a răspuns: "Da”.

De asemenea, chestionat de ce nu se vor respecta criteriile de integritate dorite de fostul premier Tudose în privinţa miniştrilor care au demisionat - Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh - Dragnea a răspuns: "Am hotărât să ne facem noi Guvernul, şi nu alte instituţii”.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a răspuns şi el la întrebarea de ce miniştrii cu probleme penale vor face parte din Cabinetul Dăncilă:Pentru că putem. Da, putem. PSD este ţinta predilectă a personajelor toxice care, împreună, unit, formează statul paralel. Aceste persoane care folosesc autoritatea în care sunt numiţi - ilegal şi neconstituţional - bugetul, subalternii şi informaţiile pentru a face politică, pentru a stabili cine trăieşte şi cine moare, cine e arestat şi cine e liber”.

Şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a vorbit, marţi, despre posibilitatea ca în Guvern să fie persoane cu probleme penale: "Sunt europarlamentar şi am votat o Directivă europeană care spunea că există prezumţia de nevinovăţie".

Care ar putea fi schimbările din Guvern

Noul guvern va avea aceeaşi structură, respectiv 28 de portofolii - 26 de miniştri, doi miniştri delegaţi şi trei vicepremieri -, iar potrivit deputatului PSD Cătălin Rădulescu un sfert dintre actualii miniştri ar urma să plece, în timp ce, în opinia Gabrielei Firea, o treime dintre ei vor pleca.

Rovana Plumb ar urma să se regăsească în viitorul cabinet pe postul de vicepremier fără portofoliu deţinut de Marcel Ciolacu, iar Sevil Shhaideh ar putea prelua Secretariatul General al Guvernului. Un alt vicepremier va fi ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu.

În cazul celui de-al treilea post de vicepremier, deţinut de Paul Stănescu, au apărut probleme, acesta fiind chemat joi de Direcţia Naţională Anticorupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru a i se redeschide un dosar care fusese închis în urmă cu opt ani. Stănescu a declarat la ICCJ, unde a fost amânată judecarea acestei solicitări, că în cazul în care va fi inculpat, va demisiona imediat.

Dintre miniştri, vor fi înlocuiţi în primul rând cei care şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de fostul premier Mihai Tudose sau consideraţi apropiaţi lui şi vicepremierului Marcel Ciolacu, astfel că discuţiile vor viza în principal ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii şi pe cel al Fondurilor Europene, al cărui titular, Marius Nica, a demisionat deja în 19 ianuarie.

Postul de ministru al Transporturilor ocupat de Felix Stroe i-ar putea reveni lui Răzvan Cuc, care a mai deţinut această funcţie, sau lui Sorin Bota, fost secretar de stat în minister în mandatul lui Miron Mitrea, iar pentru Ministerul Culturii a fost vehiculat numele actorului George Ivaşcu, în locul actualului ministru Lucian Romaşcanu, însă nu este exclusă nici nominalizarea lui Ionuţ Vulpescu.

La Ministerul Fondurilor Europene este menţionat constant în spaţiul public numele lui Orlando Teodorovici, fost deţinător al acestui post. Pentru Ministerul Turismului, este dat ca potenţial înlocuitor al lui Mircea Titus Dobre, Bogdan Gheorghe Trif, în prezent comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Alte nume care ar putea pleca din Guvern sunt ministrul Educaţiei, Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social Gabriel Petrea şi ministrul Tineretului şi Sportului Marius Dunca. Dunca urmează să susţină vineri dimineaţă o conferinţă de presă la sediul MTS.

Ministerul Educaţiei ar putea reveni Ecaterinei Andronescu, care a mai ocupat acest post, în timp ce pentru portofoliul de la Dialog Social este vehiculat numele lui Adrian Dobre, purtător de cuvânt al PSD.

În cazul Ministerului Tineretului şi Sportului, surse politice au declarat pentru News.ro că postul ar putea reveni fostei atlete Gabriela Szabo, care a mai deţinut această funcţie. Presa locală susţine însă că pe acest post ar putea fi numită deputatul Ioana Bran, fiica cea mică patronului Distileriilor Bran. Tot în presa locală a apărut informaţia conform căreia Ioana Bran ar putea prelua Turismul.

Pe lista miniştrilor care vor pleca din Guvern s-a aflat şi Florian Bodog, iar ca înlocuitor a fost vehiculat numele Rodicăi Nassar. Surse din partid afirmă că şi deputatul Elena Cristina Dinu ar putea fi propusă în CEx pentru acest post, dar nu este exclus ca Florian Bodog, cunoscut drept apropiat al primarului Gabriela Firea, să-şi păstreze portofoliul de la Sănătate.

La Ministerul Apelor, de unde ministrul Doina Pană a demisionat înainte de plecarea lui Mihai Tudose, a fost deja confirmat prin votul CEx Ioan Deneş.

Dintre miniştrii social-democraţi este certă menţinerea în Guvern a următorilor miniştri: Lucian Georgescu (ministrul Cercetării), Carmen Dan (ministru de Interne), Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii), Mihai Fifor (ministrul Apărării), Petre Daea (ministrul Agriculturii), Tudorel Toader (ministrul Justiţiei), Victor Negrescu (ministru pentru Afaceri Europene), Andreea Păstârnac (ministru pentru Românii de pretutindeni), Gheorghe Şimon (ministrul Economiei), Ilan Laufer (ministru pentru Mediul de Afaceri), Lucian Şova (ministrul Comunicaţiilor).

ALDE îşi va păstra portofoliile, respectiv Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, precum şi pe actualii lor deţinători: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea, după ce preşedintele Klaus Iohannis a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier, că în noul guvern va primi votul în Parlament în 29 ianuarie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Nu cred că va fi niciun ministru cu probleme. Rovana Plumb ce problemă are?"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat vineri că au avut loc consultări privind lista noului Guvern, precizând că unele propuneri n-au fost acceptate de premierul desemnat Viorica Dăncilă.

Dăncilă, despre noul Cabinet:
Dăncilă, despre noul Cabinet: "Sunt şi nume noi, dar sunt şi miniştri din vechiul Guvern"

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că în noul Guvern vor fi şi nume noi, dar şi miniştri din vechiul Cabinet.

Lista miniștrilor care au anunțat oficial că se retrag din Guvern
Lista miniștrilor care au anunțat oficial că se retrag din Guvern

Mai mulți miniștri au anunțat că se retrag din Guvern, chiar în timpul ședinței Partidului Social Democrat, în care se stabilește componența viitorului Guvern Dăncilă.

Klaus Iohannis, avertisment pentru viitorul Guvern: ”Fără politici imprudente și măsuri hazardate”
Klaus Iohannis, avertisment pentru viitorul Guvern: ”Fără politici imprudente și măsuri hazardate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că va atrage atenţia viitorului Executiv să nu pericliteze sustenabilitatea fiscală prin "politici imprudente şi măsuri hazardate".

Vineri se decide componența Guvernului Dăncilă. Persoane cu probleme penale pe listă
Vineri se decide componența Guvernului Dăncilă. Persoane cu probleme penale pe listă

Conducerea Parlamentului se reuneşte, vineri, pentru a scurta vacanţa senatorilor şi deputaţilor. Aceştia vor fi chemaţi la Bucureşti, lunea viitoare, într-o sesiune extraordinară, pentru a vota Cabinetul Vioricăi Dancilă.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.