A început „marea restructurare” la Senat. Numărul de posturi va fi redus de la 796 la 610

Senat
Agerpres

Conducerea Senatului a adoptat, marţi, două memorandumuri prin care schema de funcţionare a instituţiei se reduce de la 796 de posturi, din care aproximativ 30 sunt libere, la 610 posturi.

Cheltuielile privind întreţinerea autoturismelor vor fi diminuate, a informat vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc.

"Cu siguranţă sunt măsuri care sunt binevenite. Schema actuală de funcţionare a Senatului este din 2013. Pandemia ne-a arătat că Senatul poate funcţiona cu număr mult mai mic de oameni şi în acea perioadă foarte multe din activităţi au trecut în online. De atunci, în mod constant, Senatul face şedinţe online. Deci, trecerea în online a unor activităţi este unul dintre motivele pentru care se face această reducere. Sigur, plecăm de la nevoia unei instituţii flexibile, care să răspundă funcţiei fundamentale a Senatului, aceea de a avea legi bune în acord cu votul politic dat de cetăţeni. (...) Mare parte din acest proiect este legat de rămânerea unei structuri fixe la nivelul Senatului care să ţină memoria instituţiei, dar pe de altă parte, cel puţin la nivelul conducerii Biroului permanent, mare parte dintre angajaţi trebuie să vină şi să plece cu demnitarii, pentru a reflecta la un moment dat voinţa politică. Sunt grupuri parlamentare astăzi care au găsit o structură a Senatului şi nu îşi pot aduce, spre exemplu, oameni. Este o schimbare de filosofie, dacă vreţi", a afirmat Cazanciuc, marţi, după Biroul permanent.

El a explicat că excepţie fac "puţini angajaţi ai Senatului, iar alţi oameni vin şi pleacă cu demnitarul pentru a reflecta decizia politică", iar angajaţii vor da concurs.

"Reducerea, pe ansamblu, este în jur de 24%. (...) Toate structurile Senatului vor fi reorganizate: se vor desfiinţa direcţii, se vor aşeza pe nişte principii de funcţionare mai eficiente. Nu a fost o reducere propunere discreţionară. S-a plecat de la volumul de activitate. Spre exemplu, plecând de la statistică, cel mai mare volum de activitate este la Comisia juridică. De la Comisia juridică în jos, s-a mers la celelalte comisii, de la şase oameni cât vor fi la Comisia juridică până la un singur om la Comisia de regulament. Se va face concurs. Sunt 60 de zile în care aceste măsuri trebuie puse în aplicare", a adăugat Cazanciuc.

Citește și
robert cazanciuc
Robert Cazanciuc, noi detalii despre măsurile împotriva şoferilor drogaţi: ”Dotarea poliției cu scannere mobile”

Referitor la reducerea costurilor legate de funcţionarea autoturismelor, acestea vor intra în vigoare imediat.

Decizia de reorganizare a structurii Senatului are nevoie de decizia plenului.

Cazanciuc a mai spus că din patru secretari generali adjuncţi vor rămâne doi.

"Acolo unde într-o comisie erau cinci consilieri şi prin decizie vor rămâne trei, toată lumea va da concurs. Acolo vor fi reduceri, oamenii vor da concurs, dar vor rămâne mai puţini", a transmis Cazanciuc.

Sindicatul Şoferilor din Senatul României - dezacord ferm faţă de măsurile de reorganizare 

Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual şi Sindicatul Şoferilor din Senatul României au transmis, marţi, dezacordul "ferm" faţă de măsurile de reorganizare a instituţiei şi de reducere a numărului de angajaţi, propuse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, şi secretarul general, Mario Ovidiu Oprea.

Într-un comunicat transmis marţi, sindicatele susţin că, "fără o consultare aplicată" şi "fără o analiză amplă a complexităţii activităţii instituţionale", preşedintele şi secretarul general al Senatului intenţionează să reducă aproximativ 200 de posturi.

"O reorganizare făcută în grabă care să aibă în vedere strict factorul economic (scăderea cheltuielilor salariale) este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei, cât şi pentru angajaţi şi familiile lor. O astfel de acţiune în forţă ridică serioase semne de întrebare şi îngrijorări la nivelul întregului aparat tehnic al Senatului", menţionează sursa citată.

Cele trei sindicate au invocat lipsa transparenţei acestor măsuri, arătând că "reducerea personalului fără criterii clare poate duce la discriminare şi la decizii arbitrare".

De asemenea, sindicatele susţin că proiectul de hotărâre contravine Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, Codului Administrativ şi Codului Muncii şi va avea un impact negativ asupra eficienţei, reducerea personalului riscând să "supraîncarce angajaţii rămaşi" şi să diminueze calitatea procesului legislativ.

"Nu a fost realizată o evaluare detaliată a necesarului de personal, ceea ce poate duce la dezechilibre majore în structura instituţională", mai susţin sindicatele.

Potrivit acestora, "este necesară respectarea legilor în vigoare în materie de dialog social".

"Consultarea sindicatelor în astfel de situaţii este imperios necesară. Astfel, cele 3 sindicate din Senat precizează că cer public preşedintelui Senatului şi secretarului general să fie consultaţi în toate etapele procesului decizional", se mai arată în comunicat.

În acest sens, sindicatele solicită "implementarea unei reorganizări bazate pe criterii transparente şi echitabile, respectarea drepturilor angajaţilor, inclusiv protejarea categoriilor vulnerabile, cum ar fi familiile monoparentale şi persoanele cu dizabilităţi, precum şi organizarea unei consultări pentru analizarea impactului măsurilor asupra funcţionării Senatului".

"Angajaţii Senatului sunt esenţiali pentru funcţionarea eficientă a procesului legislativ. Orice proces de reorganizare trebuie să fie realizat cu respectarea drepturilor acestora şi fără a afecta stabilitatea instituţiei. Facem apel la toţi senatorii să sprijine o reformă bazată pe echitate şi raţionalitate", au mai transmis cele trei sindicate.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
Citește și...
„Cuiburile de traficanți de droguri”, noua țintă a autorităților. Sunt „case care, la prima vedere, par abandonate”
„Cuiburile de traficanți de droguri”, noua țintă a autorităților. Sunt „case care, la prima vedere, par abandonate”

Fostul ministru al Justiției, senatorul Robert Cazanciuc, spune că o măsură care va fi inclusă în pachetul de 12 prevederi pentru combaterea consumului de droguri îi vizează pe cei care își transformă casa într-un ”cuib” de traficanți.

Robert Cazanciuc, noi detalii despre măsurile împotriva şoferilor drogaţi: ”Dotarea poliției cu scannere mobile”
Robert Cazanciuc, noi detalii despre măsurile împotriva şoferilor drogaţi: ”Dotarea poliției cu scannere mobile”

Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, în prezent vicepreședinte al Senatului, a dat, sâmbătă, noi detalii despre măsurile care se vor aplica în România împotriva şoferilor drogaţi.

 

Ce se va întâmpla cu Vlad Pascu. Fost ministru al Justiției: „Nu va scăpa de închisoare”
Ce se va întâmpla cu Vlad Pascu. Fost ministru al Justiției: „Nu va scăpa de închisoare”

Legea Anastasia este în vigoare de o lună, iar cei care urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor vor ajunge la închisoare, a transmis, joi, senatorul PSD Robert Cazanciuc, după tragedia din stațiunea 2 Mai.  

Recomandări
Europa arată simptome de sevraj după 75 de ani de dependență de trupele americane. Scenariile unei posibile retrageri totale
Europa arată simptome de sevraj după 75 de ani de dependență de trupele americane. Scenariile unei posibile retrageri totale

POLITICO scrie că Europa resimte din plin primele semne ale sevrajului după decenii de dependență militară față de SUA, iar capitalele europene se împart între speranța că alianța va rezista și teama că vor trebui, în final, să se apere singure.

Mărturiile românilor din Spania prinși în haosul cauzat de pana masivă de curent: „Lumea a început să intre în panică”
Mărturiile românilor din Spania prinși în haosul cauzat de pana masivă de curent: „Lumea a început să intre în panică”

Pene de curent, de o amploare fără precedent, au paralizat Spania și capitala Portugaliei, Lisabona. Au urmat momente de haos. Au fost perturbate transporturile, telecomunicațiile, activitatea din magazine, spitale, fabrici și companii.

Americanii investesc în energia nucleară din România. Ce prevede acordul semnat la Summitul celor Trei Mări
Americanii investesc în energia nucleară din România. Ce prevede acordul semnat la Summitul celor Trei Mări

Americanii sunt interesați să dezvolte proiectele de energie nucleară de la noi, atât la viitoarele unități 3 și 4 de la Cernavodă, cât și reactoarele modulare de la Doicești.