Companiile controlate de entități din Rusia își vor putea continua activitatea în România sub supravegherea statului

Ultima actualizare: 09-06-2022 18:45
Ședință de guvern

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de act normativ privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, care va permite companiilor controlate de entități ruse să își poată continua activitatea în România, în anumite condiții.

Proiectul include o serie de măsuri de natură să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România şi, implicit, locurile de muncă din aceste companii, potrivit News.ro.

Astfel, este introdusă posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanţii că persoana juridică asupra căreia se aplică sancţiunile nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entităţii deţinute sau controlate, arată Executivul, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în baza acestui mecanism de control, se pot face unele derogări în sensul de a fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activităţii economice, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare etc.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, spune că impactul sancţiunilor impuse companiilor ruseşti asupra economiei naţionale nu trebuie neglijat. În plus, protecţia angajaţilor români din aceste companii este o prioritate pentru Guvernul României.

„Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din România, dar şi din multe alte state din Europa. În contextul impunerii unor sancţiuni la nivel UE asupra companiilor cu acţionariat rusesc, lanţul economic din România a fost impactat indirect, astfel că se pune problema protejării firmelor din acest lanţ care nu se supun sancţiunilor, dar mai ales se pune problema protejării a mii de locuri de muncă. Un exemplu este industria metalurgică unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul - industria auto unde se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, în prezent. Obiectivul nostru constă în reducerea riscului de pierdere a locurilor de muncă pentru aceşti salariaţi şi evitarea creşterii şomajului. Trebuie să ne adaptăm şi să luăm măsuri cât mai rapid posibil pentru a evita crize în lanţ”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO