Guvernul anunță OUG cu privire la Codurile penale. Mesajul premierului Dăncilă. VIDEO
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, s-a discutat şi decis oportunitatea aprobării unei ordonanţe de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală.
Este vorba despre adoptărea acelor articole din coduri care au fost declarate constituţionale.
Întrebată dacă a existat o discuţie despre adoptarea unei ordonanţe de modificare a codurilor, premierul a spus:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Da, a existat o astfel de discuţie în cadrul CExN. În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă. Mai multe detalii în acest sens, pentru că ţine de aspecte de natură juridică, va da ministrul Justiţiei".
Premierul a explicat apoi care este motivaţia pentru adoptarea unei ordonanţe şi nu a unui proiect de lege.
"Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, trimise la CCR, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte aplicarea acestor legi termenul a fost cu mult depăşit. Am vorbit despre această oportunitate", a spus Dăncilă.
Şeful Executivului a precizat că este vorba despre o ordonanţă privind modificarea Codurilor penal şi de procedură penală.
"Nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că trebuie să vedem cum ne încadrăm în normele legale pentru a putea face acest lucru. Dar în cadrul CExN am hotărât ca ceea ce s-a declarat constituţional să avem şi această posibilitate de a da ordonanţă de urgenţă. Ştim foarte bine că atunci când CCR declară un articol, o lege constituţională ea este obligatorie pentru toată lumea. Deci, pornind de la acest considerent, am avut această discuţie", a explicat premierul.
În ceea ce priveşte articolele declarate neconstituţionale, Viorica Dăncilă a arătat că acestea "vor veni din nou în Parlament".
Declarațiile făcute de Viorica Dăncilă după ședință:
Discuția la ședință
- ”Printre cele discutate... a fost despre reorganizare în acele organizații în care președinții au plecat sau au demisionat”
- ”În ce privește Guvernul, am discutat despre programul de guvernare”
Codurile penale
- ”A fost o astfel de discuție, în unanimitate s-a hotarât ca articolele declarate constituționale, să vedem oportunitatea de a fi promovate printr-o ordonanță de urgență. Mai multe detalii veți avea de la ministrul Justiției”
- ”S-a legiferat mult, dar termenul a fost cu mult depășit. Nu pot să dau mai multe detalii, pentru că trebuie să vedem cum ne încadrăm în normele legale”
- ”Când CCR dă o decizie, este obligatorie pentru toată lumea.
Articolele declarate neconstituționale vor veni din nou în Parlament”
- ”Vom avea cu ministrul Justiției, să luăm în calcul toate aceste aspecte. Acum, în cadrul CEx s-a decis ca articolele declarate neconstituționale să poată face obiectul unei ordonanțe de urgență. Nu am vorbit de termen”
Scandalul cu Iohannis și remanierile
- Dacă domnul președinte (n.r. al României) va avea disponibilitatea să discutăm despre aceste două numiri, atunci vom discuta. Dacă nu, atunci așteptăm decizia CCR. M-a uimit foarte mult și cred că nu trebuie să se mai întâmple, declarațiile domnului președinte, care a venit cu acele acuzații și jigniri, care nu trebuie făcute nu numai de președinte, ci de nimeni împotriva oricărei femei
- ”Aceste lucruri nu fac decât să adâncească falia dintre insituția prezidențială și prim-ministru”
- ”Am discutat cu domnul președinte la telefon, cum am mai spus, și am spus că aștept o motivație pentru refuz. Trebuie să spui ”nu accept această nominalizare pentru că”. Dacă spunea că sunt motive temeinice să nu accepte propunerile noastre, atunci poate că luam măsuri.”
- ”În momentul în care spui că ”femeia aceasta” sau că ”nu cunoaște buna funcționare a statului”, nu îi face cinste. Cred că nu președintele trebuie să facă o evaluare, nici a prim-ministrului, și nici despre Guvern. Lucruri care s-au dovedit că nu sunt conforme cu realitatea”
- ”Noi deja am început să preluluăm președinția UE. Cât să mai așteptăm? Noi plecăm cu 2 miniștri care vor fi schimbați după preluarea președinției. Fiecare dintre acești miniștri au în mapă câte dosare în lucru, care este poziția fiecărui stat membru. Deci toate negocierile care trebuie să le avem, trebuie să le avem înainte să preluăm președinția. Deci acest lucru nu este firesc. Cât să mai stăm?”
- ”Din respect pentru cetățeni am făcut acest lucru. Am spus că rezultatele au fost bune, dar pornind de la considerentul că trebuie să preluăm președinția UE și că este loc de mai bine am făcut aceste nominalizări. Este un act de normalitate. Unde vezi că lucrurile pot merge mai bine faci aceste schimbări.”
Despre înființarea unui fond de investiții
- ”O să-l avem în bugetul pe 2019. Este legat de apă, canal, școală, toate aceste lucruri. Chiar dacă ne propunem să facem mai multe lucruri, dacă nu avem o proiecție finaciară nu putem să facem toate aceste lucruri”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, discutii, comitet, Comitetul Executiv Naţional al PSD,
Dată publicare:
10-12-2018 07:35