Andrei Marga n-a mai asteptat sa vada daca va fi revocat: a demisionat din functia de presedinte ICR

×
Codul embed a fost copiat

Andrei Marga si-a inaintat, luni, demisia din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

In comunicat, Andrei Marga spune ca demisioneaza din functia de presedinte al ICR, "cu solicitarea ca demisia sa intre in vigoare imediat".

Totusi, pana la ora difuzarii acestei stiri, demisia lui Andrei Marga - facuta publica prin intermediul acestui comunicat de presa - nu a fost inregistrata oficial la Comisia de Cultura a Senatului.

Vicepresedintele Comisiei de Cultura din Senat, Emil Marius Pascan, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ca nu a fost inregistrat niciun document referitor la demisia lui Andrei Marga la Comisie.

In comunicatul remis MEDIAFAX, Andrei Marga spune ca, de cand a fost numit in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, in data de 11 septembrie 2012, a fost supus defaimarilor, "tipice intelegerii primitive a politicii".

Citește și
Andrei Marga
CNSAS: Andrei Marga nu a fost colaborator al Securitatii, desi a dat informatii sub numele "Horia"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"La data respectiva (11 septembrie 2012, n.r.) ma aflam in Germania, unde ma pregateam pentru a-mi onora contractul ca profesor invitat la Universitatea din Toronto (Canada). Am acceptat numirea si am trimis declaratia de intentii (...). Instantaneu, s-au lansat defaimari, tipice intelegerii primitive a politicii, mai ales dupa reteta deformarii celor spuse, pentru a putea fi «combatute». S-a folosit apoi orice alt pretext pentru atacuri, mergand pana la fabricatii biografice spre a influenta naivii. Nu am de rectificat sau de retractat nimic din ceea ce am spus pana acum. In plus, pentru ca in Romania se minte vartos si se deformeaza copios vorbele si faptele, mai precizez ca documentele actiunii mele la ICR - la fel ca si documentele actiunii mele la Ministerul Educatiei Nationale, la Universitatea din Cluj si la Ministerul Afacerilor Externe - sunt publicate in volume ce pot fi consultate. Se poate minti o vreme, dar, pana la urma, se poate verifica pe acte. Documentele actiunii la ICR constituie un nou volum (cu titlul «Alocutiuni, reactii, documente», 2013), in succesiunea celui evocat", spune Andrei Marga.

El precizeaza ca, de cand a fost numit presedinte al ICR, Institutul "s-a schimbat in bine".

"S-au recompus forurile de conducere ale ICR. Am inlocuit desemnarile discretionare in functii cu concursuri. Intre timp, directorii institutelor din New York, Paris, Chisinau, Lisabona, Budapesta si directorii adjuncti de la New York, Berlin, Viena, Roma, Venetia, Lisabona sunt noi. Alti directori si directori adjuncti noi se afla in procedura de numire. S-a elaborat un nou program, axat pe actiuni cu impact durabil. A inceput reconstructia bibliotecilor romanesti si a prezentei romanesti in mari biblioteci. S-a restabilit primatul valorii autorului si a operei in fata oricaror altor considerente (varsta, afinitati etc.). S-a instalat o noua intelegere, largita a culturii (incluzand, de asemenea, stiintele si reflectiile institutionale, filosofia si teologia). Un nou sistem de burse s-a pus in aplicare, iar o noua geografie a institutelor culturale romane in strainatate se afla in faza aprobarilor", a spus Marga.

El a mai spus ca, de cand conduce ICR, "s-a intrat intr-o noua interactiune cu mediul economic, cu personalitatile si institutele din tara" si "s-a revenit la folosirea chibzuita a resurselor".

"S-a participat la toate targurile majore de carte si a debutat revista romaneasca de recenzii destinata strainatatii. S-au facut multe alte lucruri, in premiera. Un buletin informativ periodic a informat asupra lor S-au lansat deja organizarea de librarii romanesti in strainatate, crearea accesului online la fondul bibliotecilor autohtone, a platformei de comunicare globala a celor care folosesc limba romana si altele. Nici o alta institutie publica a Romaniei nu s-a schimbat atat de mult, intr-un timp atat de scurt", spune Marga.

El precizeaza ca nu a raspuns decat sporadic denigrarilor, nici chiar atunci cand acestea semanau cu ceea ce un filosof spunea: "Eu le vorbeam de infinit, iar ei aminteau de lungimea pantalonilor".

"«Argumentum ad hominem» sau «straw man fallacy» sunt sofismele pe care s-au bazat detractorii. A trebuit sa le arat unor insi cu pretentii culturale ca nu au proprietatea cuvintelor. De asemenea, cateva lucruri ce tin de cultura au putut fi observate in legatura cu ICR-ul pe format vechi: cum s-a fraudat, cat de multe au fost «pilele» in reprezentarea externa, cum s-a incercat monopolizarea culturii, cum s-au etalat unii mituind in exterior, cat de profunda este degradarea unor pretinsi directori de constiinta. Asemenea situatii nu se pot generaliza, oamenii fiind diferiti, dar nu vor putea fi ocolite cand se va discuta lucid si serios realitatea anilor recenti", a spus Marga.

Andrei Marga mai spune ca nu este "interesat de evaluarile celor amintiti, chiar daca tinta lor vizibila este macularea altora". "Nu ma intereseaza nici parerea a tot felul de insi suficienti si imbufnati, lipsiti de realizari, care, nimeriti printre parlamentari demni de respect, recurg la orice delatiune ca sa iasa in fata. Nu ma intereseaza negociatorii din culise. Nu mi se pare ca prezinta interes nici opinia celor care una promit si alta fac, accentuand incadrarea Romaniei pe o directie gresita. Nu am de dat vreo proba cu nici unul dintre acestia", spune el.

De asemenea, Andrei Marga spune ca a fost confruntat continuu cu cel putin trei impedimente. "Primul provine dintr-o legislatie ce este atat de «originala» incat nu are seaman in tarile europene. De pilda, nu doar consiliul de conducere, ci si conducerea executiva este pluricolora la ICR, ceea ce ingreuneaza decizia, iar trecerile prin comisiile senatului a revocarilor din functie nu se face nici in cazul, evident mai important, al ambasadorilor. Al doilea impediment provine din restrictiile bugetare impuse in 2012-20013. Al treilea provine din birocratia sufocanta a aprobarilor. Spre exemplu, deschiderea ICR Nurnberg - Munchen, pentru care s-au primit acordul guvernului Bavariei in decembrie 2012 si, in zece zile, aprobarea Ministerului de Externe german, nu are nici acum, dupa mai mult de sapte luni, raspunsul Ministerului roman de Externe", a spus Marga.

"Sunt multe intrebari deschise. Este de platit acum costul unei amalgamari lipsite de legitimare, cata vreme, si in iunie si in decembrie 2012, oamenii au votat altceva? Sunt de platit eforturile de a schimba personal numit odinioara in exterior pe criterii obscure? Este lupta ascunsa a unor politicieni dezorientati? Este in joc o chestiune de imaturitate? Sunt toate acestea laolalta? in contextul evocat si cu considerentele amintite, demisionez din functia de presedinte al ICR, cu solicitarea ca demisia sa intre in vigoare imediat", mai spune Andrei Marga in comunicatul remis MEDIAFAX.

Comisiile reunite pentru cultura si politica externa din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), urmand ca propunerea sa fie inaintata Biroului permanent al Senatului.

"In conformitate cu solicitarea facuta in Biroul Permanent (al Senatului, n.r) de lunea trecuta, comisiile reunite de cultura si politica externa au analizat situatia documentelor prezentate de ICR, in conformitate cu legea, ne referim la raportul de activitate al ICR pe anul 2012 si pe contul financiar pe 2012. (...) Am constatat ca, pentru prima data, o institutie aflata in subordinea Senatului nu a respectat legea (...)

In consecinta, am supus votului comisiilor reunite aflate in cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situatii, conducerea operativa a Institutului Cultural Roman, respectiv presedintele ICR, Andrei Marga, si cei doi vicepresedinti (Horia Garbea si Vladimir Simon, n.r.) sa fie demisi. Aceasta propunere a fost votata cu o larga majoritate, 11 voturi «pentru», 4 «impotriva»", a declarat presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, Georgica Severin.

De asemenea, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat a declarat ca "propunerea va fi inaintata Biroului Permanent si acesta va decide daca propunerea va fi inaintata Senatului".

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Roman pe 11 septembrie 2012, prin vot in plenul Senatului.

Conducerea ICR s-a schimbat dupa ce, pe 2 august 2012, la cateva zile de la decizia Curtii Constitutionale de a declara drept constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Roman (ICR) trecea din subordinea Presedintiei in cea a Senatului, presedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, si fostii vicepresedintii Tania Radu si Mircea Mihaies si-au anuntat demisia.

Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanta de Urgenta (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membri ai consiliului de conducere. Conducerea operativa a ICR este asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, asistat de doi vicepresedinti, cu rang de subsecretari de stat, numiti si revocati din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.

Sedinta de luni a comisiilor reunite pentru cultura si pentru politica externa din Senat, in care s-a discutat despre raportul de activitate al ICR pe 2012, s-a desfasurat in absenta presei, la propunerea senatorului liberal Calin Popescu Tariceanu, adoptata cu 10 voturi "pentru" si cinci "impotriva". Printre parlamentarii care au votat impotriva acestei recomandari s-au numarat senatorii Mihai Razvan Ungureanu (FC), Sorin Rosca Stanescu (PNL), Gabriela Firea (PSD) si Gabriel Mutu (PSD).

Presedintele Comisiei pentru buget-finante din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a declarat, joi, 13 iunie, pentru MEDIAFAX ca Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman, a depus un raport de activitate pe 2012 al institutiei incomplet, calificand documentul drept "o fituica".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Baconschi cere participantilor la
Baconschi cere participantilor la "protestul papioanelor" sa faca petitie pentru demiterea lui Marga

ostul ministru de Externe Teodor Baconschi scrie, pe Facebook, ca, "in pofida deciziei ridicole a CNSAS", ar trebui ca macar participantii la "protestul papioanelor", din vara, sa initieze o petitie pentru demiterea lui Andrei Marga de la conducerea ICR.

CNSAS: Andrei Marga nu a fost colaborator al Securitatii, desi a dat informatii sub numele
CNSAS: Andrei Marga nu a fost colaborator al Securitatii, desi a dat informatii sub numele "Horia"

CNSAS a stabilit ca Andrei Marga, fost ministru de Externe si actual sef al ICR, nu a fost colaborator al Securitatii, desi acesta a furnizat informatii sub numele de cod Horia, fara a exista insa un angajament.

Andrei Marga a fost votat de Senat la sefia Institutului Cultural Roman FARA audiere in comisii
Andrei Marga a fost votat de Senat la sefia Institutului Cultural Roman FARA audiere in comisii

Fostul ministru de Externe Andrei Marga a fost votat, marti, la sefia Institutului Cultural Roman (ICR), la propunerea PNL. Liberalii au solicitat un vot fara a mai fi nevoie de audierea acestuia in comisiile de specialitate. 

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.