CNSAS: Andrei Marga nu a fost colaborator al Securitatii, desi a dat informatii sub numele "Horia"

Andrei Marga

CNSAS a stabilit ca Andrei Marga, fost ministru de Externe si actual sef al ICR, nu a fost colaborator al Securitatii, desi acesta a furnizat informatii sub numele de cod Horia, fara a exista insa un angajament.

Decizia a fost luata de CNSAS in 6 noiembrie, dar a fost facuta publica abia vineri, conform Mediafax.

Adeverinta postata pe site-ul CNSAS consemneaza ca intr-unul dintre dosarele din fondul arhivistic s-a regasit un document fara titlu, datat 9.03.1977 si redactat de catre un ofiter din cadrul Inspectoratului Judetean Cluj serviciul III, conform caruia in luna august a fost recrutat ca informator "legatura lui WERNER", Andrei Marga, fost bursier Humboldt, care "urmeaza a primi sarcini concrete pe langa obiectiv".

Potrivit CNSAS, din documentele analizate rezulta ca, in perioada 1977 - 1978, Marga "a redactat olograf note informative pe care le-a semnat cu numele conspirativ Horia", dar "nu exista un angajament semnat de titluar".

Identificarea sursei Horia in persoana lui Andrei Marga, fost bursier in RFG, redactor-sef al publicatiei Napoca Universitara, mensual care in 1978 se tiparea la intreprinderea Poligrafica Cluj, rezulta din coroborarea mai multor note furnizate sub acest nume conspirativ, referitoare la vizita unui grup de persoane de la televiziunea ZDF din Mainz (RFG) si de la televiziunea din Viena, care urmau sa realizeze cadre privind editarea cotidianului de limba maghiara din oras.

Citește și
andrei marga
Andrei Marga neaga din nou colaborarea cu fosta Securitate
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Intr-un alt dosar au mai fost identificate documente "redactate olograf si semnate de autor cu numele conspirativ Horia", in care acesta relata despre prezenta unui lector din RFG la Universitate, precum si despre intalnirea unui alt lector cu un profesor de filosofie din Mainz. Un alt document semnat "Horia" se refera la un student de la sectia germana a Facultatii de Filosofie, care realiza pagina in limba germana a revistei Echinox si care nu parea sa reuseasca sa-si mobilizeze colegii de sectie, plangandu-se de "lipsa de materiale de literatura inedita germana".

De asemenea, acesta afirma ca plecarea cetatenilor de nationalitate germana in alte tari "atrage destramarea unei vechi culturi care s-a creat alaturi de cultura romana pe aceste meleaguri, cea saseasca".

O alta informare vizeaza un doctorand din Iordania care lucra la elaboarea unei teze de biologie marina. De asemenea, confom adeverintei CNSAS, Marga a furnizat informatii despre o cercetatoare americana venita la Cluj si despre intentia acesteia de a scrie o lucrare despre rolul intelectualitatii in formarea constiintei nationale a poporului roman, documentele pe acest subiect fiind inregistrate pe numele conspirative Muresan si M.A..

Despre aceasta cercetatoare a relatat si sotia lui Andrei Marga, prezentata sub initialele D.M.. Aceasta povestea ca cercetatoarea adusese "mici atentii", dar isi adusese ca rezerva si o canistra plina cu benzina, depozitata la familia Marga.

De asemenea, pe baza informatiilor furnizate de Andrei Marga, lt. col Ovidiu tinca, de la Serviciul III - IJ Cluj, a relatat la randul sau, intr-o nota, ca cercetatoarea era interesata sa-l cunoasca pe Constantin Noica, motiv pentru care urma sa mearga la Paltinis, unde acesta locuia.

CNSAS consemneaza si ca Andrei Marga a fost urmarit de organele de Securitate in perioadele 1978 - 1979, 1984, 1987 - 1989. "Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit.a si b din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii aprobata cu modificarile si completari prin Legea 293/2008, astfel domnului Marga Andrei, fiul lui Alexandru si Elisabeta, nascut la data de 22.05.1946 in Bucuresti, nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii", noteaza CNSAS.

Adeverinta poate fi contestata de orice persoana interesata, in termen de 30 de zile incepand din 21 decembrie, data publicarii pe pagina de internet a CNSAS.

Andrei Marga a fost numit ministru de Externe in Guvernul Ponta, in mai 2012. De altfel, in aceasta calitate, el a fost verificat de CNSAS. Ulterior, in 6 august, el a fost inlocuit de Titus Corlatean, Marga preluand in 11 septembrie conducerea Institutului Cultural Roman.

In 31 august, Marga spunea ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea si nu a semnat vreun angajament, el sustinand ca informatiile aparute la acel moment in presa, potrivit carora ar fi colaborat cu Securitatea din anii '70, au legatura cu posibila sa numire la sefia ICR. "In legatura cu alegatiile proferate de «analisti» instrumentati de cercuri obscure, precizez, inca o data, ca nu mi-a cerut nimeni, niciodata, sa colaborez si nu am colaborat cu Securitatea. Nu exista nici un text semnat de mine, caci nu am semnat vreun text sau angajament in acest sens", declara Marga.

De asemenea, el a aratat ca exista o legatura evidenta intre aparitia in presa a acestor informatii despre colaborarea sa cu Securitatea si anuntul PNL si PSD privind sustinerea candidaturii sale pentru presedintia Institutului Cultural Roman.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Andrei Marga a fost votat de Senat la sefia Institutului Cultural Roman FARA audiere in comisii
Andrei Marga a fost votat de Senat la sefia Institutului Cultural Roman FARA audiere in comisii

Fostul ministru de Externe Andrei Marga a fost votat, marti, la sefia Institutului Cultural Roman (ICR), la propunerea PNL. Liberalii au solicitat un vot fara a mai fi nevoie de audierea acestuia in comisiile de specialitate. 

Andrei Marga neaga din nou colaborarea cu fosta Securitate
Andrei Marga neaga din nou colaborarea cu fosta Securitate

Fostul ministru de Externe Andrei Marga afirma din nou ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea si nu a semnat vreun angajament.

Victor Ponta: Il demit pe Marga daca a colaborat cu Securitatea
Victor Ponta: Il demit pe Marga daca a colaborat cu Securitatea

Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, ca il va demite pe Andrei Marga din postul de ministru al Afacerilor Externe daca se dovedeste ca acesta ar fi colaborat cu Securitatea.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.