Miniștrii lui Orban, audiați în Parlament. Două propuneri au primit avize negative

PNL, Ludovic Orban, ministri, Florin Citu, Raluca Turcan
Agerpres

Comisiile parlamentare au continuat, miercuri, audierile miniştrilor propuşi în Guvernul Orban. Două dintre propunerile făcute de premierul desemnat Ludovic Orban au primit avize negative.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 30 octombrie:

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei, a primit aviz favorabil

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei, a primit aviz favorabil, cu 38 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” și 7 abțineri.

Lucian Bode, propus ministru al Transporturilor, a primit aviz favorabil

Lucian Nicolae Bode, propus ministru al Transporturilor, a primit aviz favorabil, cu 31 de voturi ”pentru” și 10 abțineri.

30-10-2019 16:42

Victoria Violeta Alexandru, propusă ministru al Muncii, a primit aviz negativ

Victoria Violeta Alexandru, propusă ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit aviz NEGATIV cu 22 de voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” și 1 abținere.

Bogdan Aurescu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru de Externe

Bogdan Aurescu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru de Externe

Ministrul propus la Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Decizia a fost luată cu 31 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Votul a fost dat după ce membrii comisiilor au decis suspendarea audierilor ce au durat aproape două ore şi jumătate.

Diplomat de carieră, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a fost ministru al Afacerilor Externe între 24 noiembrie 2014 şi 17 noiembrie 2015.

Între septembrie 2004 şi 3 februarie 2009, Bogdan Aurescu a fost agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, în procesul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră (România contra Ucraina). În perioada 2010 - 2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.

Ministrul propus pentru Energie: Nu e incompatibilitate dacă soţia administrează benzinării

Ministrul propus pentru Economie şi Energie, Virgil Popescu, nu consideră că există o stare de incompatibilitate dacă soţia sa este administratorul unor benzinării Petrom, în condiţiile în care și soţul Vioricai Dăncilă este angajat al aceleiași companii.

Ion Ștefan, propus propus la Ministerul Dezvoltării, a primit aviz NEGATIV

Ion Ștefan, propus propus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a primit aviz negativ, cu 17 voturi ”pentru” și 19 voturi ”împotrivă”.

Ștefan a recunoscut că nu a plătit impozit de 19 ani pentru locuinţa de 910 metri pătraţi pe care o deţine și a promis că va remedia situația.  Tot el ar fi făcut confuzie între suprafața casei și cea a terenului.

Primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, susţine că deputatul PNL, Ion Ştefan, propus ministru al Dezvoltării în guvernul Orban, și-ar fi greșit declarația de avere.

Monica Anisie, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Educaţiei

Monica Anisie, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Educaţiei

Decizia a fost luată cu 17 voturi "pentru", patru "împotrivă" şi şase abţineri. 


Virgil Popescu, aviz favorabil pentru postul de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

Virgil Popescu, aviz favorabil pentru postul de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

Membrii comisiilor economice reunite ale Parlamentului au admis miercuri nominalizarea lui Virgil Popescu pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu 31 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi 9 abţineri.

El a fost audiat de următoarele comisii: Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor şi Comisia economică, de industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat. 

Virgil Popescu, propus pentru M. Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: Subvenţionarea tuturor consumatorilor casnici de energie trebuie să înceteze

Doar consumatorii vulnerabili de energie trebuie să fie ajutaţi, iar situaţia actuală, în care toţi utilizatorii casnici sunt subvenţionaţi de către stat, trebuie să înceteze, a declarat miercuri Virgil Popescu, ministrul propus pentru portofoliul de la Economie, Energie şi Mediul de Afaceri.

„Vom promova o politică energetică orientată către eficienţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil. În prezent, România risipeşte foarte multe resurse, dar nu eficient. Consumatorii vulnerabili este nevoie să fie identificaţi şi protejaţi mai mult decât acum. Modul în care toţi consumatorii casnici sunt subvenţionaţi acum trebuie să înceteze”, a spus Popescu.

Monica Anisie, propusă pentru M. Educației: Reperele vor fi stabilitate, transparenţă, previzibilitate

Monica Anisie, propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei în Guvernul Orban, a declarat că reperele mandatului său vor fi stabilitate, transparenţă, previzibilitate.

"Obiectivele, reperele vor fi stabilitate, transparenţă şi previzibilitate. Este un mandat scurt, dar mă voi asigura că se va realiza un cadru previzibil, transparent şi stabil. (...) Cred că şi elevii, şi profesorii, şi studenţii sunt sătui de acest cuvânt - reformă", a susţinut Anisie, conform Agerpres.

Monica Anisie doreşte eliminarea "culturii plagiatului" şi dezvoltarea programelor de masterat didactic.

În opinia sa, în prezent, sistemul universitar nu este aliniat la piaţa forţei de muncă.

Ca prioritate, Anisie a afirmat că doreşte pregătirea bugetului MEN pentru anul 2020 şi a susţinut necesitatea unui audit intern la minister.

Marian Ionuţ Stroe, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului

Marian Ionuţ Stroe, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului

Deputatul Marian Ionuţ Stroe, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea Comisiilor pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.

Decizia a fost luată cu 18 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 8 abţineri.

La audieri au participat premierul desemnat Ludovic Orban şi Raluca Turcan, nominalizată pentru funcţia de vicepremier.

Stroe doreşte o nouă Lege a Sportului şi deblocarea Legii Tineretului, aflată de un an în Parlament.

„Îmi doresc să pornim o dezbatere sinceră privind modificarea Legii Sportului sau, de ce nu, să luăm în calcul o nouă Lege a Sportului. […] În ceea ce priveşte tineretul, ne propunem deblocarea Legii Tineretului, care acum este în Parlament”, a spus Stroe.

„Există un bagaj de probleme nerezolvate de ani de zile la minister în acest moment. Au fost multe strategii, dar, din păcate, au fost uitate prin sertare, iar acest mod de lucru ar trebui să fie schimbat”, a adăugat ministrul propus pentru Sport.

Stroe a menţionat că priorităţile MTS sunt organizarea EURO 2020 la Bucureşti şi pregătirea şi participarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor.

„Angajamentul şi obligaţiile Guvernului în domeniul sportului cuprind realizarea a patru stadioane pentru antrenamentele echipelor participante la EURO 2020, realizarea a 150 de baze sportive mari care cuprind 300 de terenuri de sport şi 100 de terenuri şcolare mici, asta pentru a ne asigura că fenomenul fotbalistic se dezvoltă şi ulterior EURO 2020”, a precizat el.

„Cel de-al doilea mare obiectiv al nostru este legat de pregătirea şi participarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este a doua mare urgenţă şi ea ţine într-o mare măsură de finanţare. Avem obligaţia de asigura bugetul care să fie şi suficient şi să vină la timp pentru participarea sportivilor la competiţiile de calificare”, a adăugat Stroe.

Programul audierilor de miercuri

Programul audierilor de miercuri

Cristina Monica Anisie, propusă ministru al Educaţiei şi Cercetării, şi Marian Ionuţ Stroe, propus ministru al Tineretului şi Sportului, vor fi audiaţi miercuri dimineaţă de comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

De la ora 11.00, va fi audiat Virgil-Daniel Popescu, propus ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, de comisiile reunite de politică economică, reformă şi privatizare şi pentru industrii şi servicii.

De la ora 12.00, va fi audiat Ion Ştefan, propus ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în comisiile pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

De la ora 13.00 va fi audiat Bogdan Lucian Aurescu, propus ministru al Afacerilor Externe în comisiile reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

De la ora 14.00 va fi audiată Victoria Violeta Alexandru, propusă ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, în comisiile pentru muncă şi protecţie socială şi pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

De la ora 15 vor fi audiați Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei, în comisiile juridice reunite şi comisiile pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, și Lucian Nicolae Bode, propus ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în comisiile reunite pentru transporturi şi infrastructură şi pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Rezultatele audierilor de marți

Marţi, în prima zi de audieri, comisiile de specialitate i-au avizat pozitiv pe șapte dintre miniştrii propuşi: Victor Sebastian Costache - ministrul Sănătăţii, Marcel Ion Vela - ministrul Afacerilor Interne, Ionel Nicolae Ciucă - ministrul Apărării Naţionale, Nechita-Adrian Oros - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Bogdan Gheorghiu - ministrul Culturii şi Ioan Marcel Boloş - ministrul Fondurilor Europene. 

Singurul care nu a primit girul parlamentarilor din comisiile de specialitate este cel propus pentru Finante, Florin Cîțu. Eugen Teodorovici, ministrul demis de la finanțe, l-a atacat încă de la început, i-a aruncat vorbe grele și a întrerupt de câteva ori audierea. De altfel, Teodorovici a coborât nivelul discuției, fără să țină cont de faptul că se afla într-o comisie parlamentară.

Votul pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban urmează să aibă loc luni, de la ora 14,00, în plenul reunit al Parlamentului.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Audieri cu șicane în Parlament. Ironiile pregătite de aleșii PSD pentru miniștrii propuși
Audieri cu șicane în Parlament. Ironiile pregătite de aleșii PSD pentru miniștrii propuși

Dincolo de derapaje, au avut loc cele mai lungi audieri din istoria recentă. Aleşii de la PSD n-a mai votat pe bandă rulantă aşa cum se întâmplă la investirea guvernelor lor şi au avut pregătite multe şicane.

Ministrul propus pentru Interne promite că va desecretiza documentele privind 10 august
Ministrul propus pentru Interne promite că va desecretiza documentele privind 10 august

Marcel Vela, propus ministru al Afacerilor Interne, a declarat marţi că documentele privind intervenţia Jandarmeriei în cazul protestului din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei vor fi desecretizate pe perioada mandatului său.

Cele mai lungi audieri de miniștri din istoria Parlamentului. Cîțu a primit aviz negativ
Cele mai lungi audieri de miniștri din istoria Parlamentului. Cîțu a primit aviz negativ

Candidaţii propuşi pentru funcţii de ministru în Guvernul Orban au fost audiați marți în şedinţe comune ale comisiilor din Parlament.

Audieri cu șicane în Parlament. Ironiile pregătite de aleșii PSD pentru miniștrii propuși
Audieri cu șicane în Parlament. Ironiile pregătite de aleșii PSD pentru miniștrii propuși

Dincolo de derapaje, au avut loc cele mai lungi audieri din istoria recentă. Aleşii de la PSD n-a mai votat pe bandă rulantă aşa cum se întâmplă la investirea guvernelor lor şi au avut pregătite multe şicane.

Ministrul propus pentru Interne promite că va desecretiza documentele privind 10 august
Ministrul propus pentru Interne promite că va desecretiza documentele privind 10 august

Marcel Vela, propus ministru al Afacerilor Interne, a declarat marţi că documentele privind intervenţia Jandarmeriei în cazul protestului din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei vor fi desecretizate pe perioada mandatului său.

Cele mai lungi audieri de miniștri din istoria Parlamentului. Cîțu a primit aviz negativ
Cele mai lungi audieri de miniștri din istoria Parlamentului. Cîțu a primit aviz negativ

Candidaţii propuşi pentru funcţii de ministru în Guvernul Orban au fost audiați marți în şedinţe comune ale comisiilor din Parlament.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.