Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii: Vin cu mari speranţe la acest minister
Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a afirmat marţi, după ce a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate, că vine cu mari speranţe la MCIN.
"Eu vin cu mari speranţe la acest minister, în sensul că voi fi sprijinit - într-acolo se îndreaptă speranţele mele - către premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, către vicepremierul Raluca Turcan, pentru că un ministru al Culturii fără un sprijin de la Palatul Victoria nu va putea să-şi pună în aplicare tot ceea ce şi-a propus pentru că acolo sunt proiecte demult blocate, întârziate şi sigur că e nevoie de fonduri pentru a le desţeleni. Dar nu numai bani, pentru că, de multe ori, banii poate se duc în anumite direcţii fără a fi cum trebuie cheltuiţi", a spus Gheorghiu, potrivit Agerpres.
El a precizat că este vorba de un mandat de un an la minister.
"Vorbim de un an de zile de ministeriat, pentru că, cu siguranţă, după alegerile parlamentare nu putem şti sigur cum va fi formula politică de atunci şi cum se va construi noul guvern de după alegerile din 2020. Şi atunci, cu siguranţă, îţi planifici anumite lucruri în funcţie de timpul pe care îl vei avea în fruntea ministerului. În altă ordine de idei, e bine să programezi proiecte care să treacă peste mandatul tău, indiferent care va fi acesta, pentru că lucrurile bune şi pornite cu cap pot continua şi după ce pleci din acel scaun. Şi în cazul de faţă, repet, e un guvern care e pregătit să guverneze un an pentru a scoate ţara din criza politică în care se află acum", a explicat Bogdan Gheorghiu.
Legat de priorităţile mandatului său, Gheorghiu a arătat că va reînfiinţa şedinţele operaţionale ale Colegiului de conducere din Ministerul Culturii.
"Oricum există acolo un Colegiu de conducere care se organiza săptămânal, format din ministrul secretar de stat, şefii de direcţii, care are un rol operaţional. Acest consiliu se ţinea săptămânal şi avea drept scop impulsionarea activităţii ministerului. Din păcate, în ultimul timp s-a cam renunţat la ţinerea acestor şedinţe de Colegiu şi atunci cred că primul obiectiv este să reînfiinţez aceste şedinţe operaţionale pentru că rolul ministrului este cel de coordonator şi de manager. Este foarte important să te înconjori de specialişti foarte buni, fiecare pe domeniul lui să-şi cunoască treaba şi atunci cu siguranţă vei avea parte de o activitate fructuoasă pe toate domeniile, pentru că paleta este foarte largă pe domeniul Culturii", a spus el.
Acesta a comentat cazul de la Teatrul German din Timişoara, când un consultant artistic ar fi căutat adresa de email a scriitorului şi poetului francez Moliere, pentru a discuta cu acesta despre drepturile de autor.
"Sunt obiective asumate nu numai de mine de conducerea partidului, de premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, când a spus că doreşte să cureţe toată administraţia, toate ministerele de astfel de pile care nu au ce să caute pe funcţiile pe care le ocupă astăzi. Cu siguranţă, dacă-l cauţi pe Moliere pe email... Am avut un caz la Suceava cu o statuie, când a întrebat cineva într-o şedinţă de Consiliu Judeţean 'De ce nu chemaţi omul ăla aici să stăm de vorbă cu el?'. Este ceva asemănător", a reacţionat Gheorghiu.
Despre statutul lucrării lui Brâncuşi - ''Cuminţenia Pământului'', Bogdan Gheorghiu a precizat că acesta este "un subiect delicat".
"E un subiect atât de delicat, încât astăzi, ca ministru desemnat, m-aş hazarda să intru în detalii. Pentru asta trebuie să ajung acolo la minister, să mă consult cu specialiştii care s-au ocupat acolo, cu specialişti din minister. N-ar strica să mă consult şi cu nişte experţi din afara ministerului şi abia după aceea să vă dau un răspuns. Pentru că a mă hazarda astăzi să spun ceva legat de acest subiect ar putea să nu fie un gest chiar inspirat", a arătat Bogdan Gheorghiu.