Cele mai lungi audieri de miniștri din istoria Parlamentului. Cîțu a primit aviz negativ

PNL, Ludovic Orban, ministri, Florin Citu, Raluca Turcan
Agerpres

Candidaţii propuşi pentru funcţii de ministru în Guvernul Orban au fost audiați marți în şedinţe comune ale comisiilor din Parlament.

Am putea spune că aceste audieri au fost cele mai lungi din istoria Parlamentului. Niciunul dintre miniștri propuși nu a stat în fața parlamentarilor din comisii mai puțin de 2 ore, timp în care paramentarii de la PSD, în special, au pus foarte multe întrebări celor care au fost propuși în Guvernul Orban.

Până la ora 13.30 nu fuseseră validați decât 2 dintre cei 8 care trebuie audiați. Este vorba despre ministrul propus pentru Fonduri Europene, Marcel Boloș, și ministrul propus pentru Sănătate, Victor Costache. Pe de altă parte, ministrul propus pentru Finanțe Publice, Florin Cîțu, a primit aviz negativ.

Miercuri ar urma să fie audiați alți 8 miniștri propuși de premierul desemnat Ludovic Orban.

Ministrul demis al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a folosit din nou un limbaj vulgar, de această dată în timpul audierilor miniștrilor care au avut loc marți în Parlament

Echipa de guvernare a PNL

Echipa de guvernare a PNL
SURSA: Facebook.com

Cronologia evenimentelor, marți, 29 octombrie, LIVE TEXT

Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, a primit aviz favorabil

Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a primit aviz favorabil cu 23 de voturi ”pentru”, 5 ”contra” și 5 ”abțineri”.

Nechita-Adrian Oros, propus la Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit aviza favorabil

Nechita-Adrian Oros, propus la Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit aviz favorabil cu 18 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”.

Marcel Vela a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Internelor

Senatorul PNL Marcel Vela a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne. El a avut 17 voturi 'pentru' şi 10 'împotrivă' în şedinţa Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament. 

Marcel Vela, propus ministru al Afacerilor Interne, a declarat marţi că documentele privind intervenţia Jandarmeriei în cazul protestului din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei vor fi desecretizate pe perioada mandatului său.

Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii: Vin cu mari speranţe la acest minister

Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii: Vin cu mari speranţe la acest minister

Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a afirmat marţi, după ce a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate, că vine cu mari speranţe la MCIN.

"Eu vin cu mari speranţe la acest minister, în sensul că voi fi sprijinit - într-acolo se îndreaptă speranţele mele - către premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, către vicepremierul Raluca Turcan, pentru că un ministru al Culturii fără un sprijin de la Palatul Victoria nu va putea să-şi pună în aplicare tot ceea ce şi-a propus pentru că acolo sunt proiecte demult blocate, întârziate şi sigur că e nevoie de fonduri pentru a le desţeleni. Dar nu numai bani, pentru că, de multe ori, banii poate se duc în anumite direcţii fără a fi cum trebuie cheltuiţi", a spus Gheorghiu, potrivit Agerpres.

El a precizat că este vorba de un mandat de un an la minister.

"Vorbim de un an de zile de ministeriat, pentru că, cu siguranţă, după alegerile parlamentare nu putem şti sigur cum va fi formula politică de atunci şi cum se va construi noul guvern de după alegerile din 2020. Şi atunci, cu siguranţă, îţi planifici anumite lucruri în funcţie de timpul pe care îl vei avea în fruntea ministerului. În altă ordine de idei, e bine să programezi proiecte care să treacă peste mandatul tău, indiferent care va fi acesta, pentru că lucrurile bune şi pornite cu cap pot continua şi după ce pleci din acel scaun. Şi în cazul de faţă, repet, e un guvern care e pregătit să guverneze un an pentru a scoate ţara din criza politică în care se află acum", a explicat Bogdan Gheorghiu.

Legat de priorităţile mandatului său, Gheorghiu a arătat că va reînfiinţa şedinţele operaţionale ale Colegiului de conducere din Ministerul Culturii.

"Oricum există acolo un Colegiu de conducere care se organiza săptămânal, format din ministrul secretar de stat, şefii de direcţii, care are un rol operaţional. Acest consiliu se ţinea săptămânal şi avea drept scop impulsionarea activităţii ministerului. Din păcate, în ultimul timp s-a cam renunţat la ţinerea acestor şedinţe de Colegiu şi atunci cred că primul obiectiv este să reînfiinţez aceste şedinţe operaţionale pentru că rolul ministrului este cel de coordonator şi de manager. Este foarte important să te înconjori de specialişti foarte buni, fiecare pe domeniul lui să-şi cunoască treaba şi atunci cu siguranţă vei avea parte de o activitate fructuoasă pe toate domeniile, pentru că paleta este foarte largă pe domeniul Culturii", a spus el.

Acesta a comentat cazul de la Teatrul German din Timişoara, când un consultant artistic ar fi căutat adresa de email a scriitorului şi poetului francez Moliere, pentru a discuta cu acesta despre drepturile de autor.

"Sunt obiective asumate nu numai de mine de conducerea partidului, de premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, când a spus că doreşte să cureţe toată administraţia, toate ministerele de astfel de pile care nu au ce să caute pe funcţiile pe care le ocupă astăzi. Cu siguranţă, dacă-l cauţi pe Moliere pe email... Am avut un caz la Suceava cu o statuie, când a întrebat cineva într-o şedinţă de Consiliu Judeţean 'De ce nu chemaţi omul ăla aici să stăm de vorbă cu el?'. Este ceva asemănător", a reacţionat Gheorghiu.

Despre statutul lucrării lui Brâncuşi - ''Cuminţenia Pământului'', Bogdan Gheorghiu a precizat că acesta este "un subiect delicat".

"E un subiect atât de delicat, încât astăzi, ca ministru desemnat, m-aş hazarda să intru în detalii. Pentru asta trebuie să ajung acolo la minister, să mă consult cu specialiştii care s-au ocupat acolo, cu specialişti din minister. N-ar strica să mă consult şi cu nişte experţi din afara ministerului şi abia după aceea să vă dau un răspuns. Pentru că a mă hazarda astăzi să spun ceva legat de acest subiect ar putea să nu fie un gest chiar inspirat", a arătat Bogdan Gheorghiu.

Marcel Vela, propus pentru conducerea MAI: Sancţionarea imediată a eventualelor abuzuri

Marcel Vela, propus pentru conducerea MAI: Sancţionarea imediată a eventualelor abuzuri

Senatorul Marcel Vela, propus pentru portofoliul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat marţi că se impune o reformă care să reaşeze în serviciul public structurile MAI, prin depolitizare, reprofesionalizare şi transparentizare, afirmând că "drepturile cetăţeanului sunt în faţa intereselor statului".

"În contextul general, cadrul legal privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei trebuie reformat, ţinând cont de faptul că drepturile cetăţeanului sunt în faţa intereselor statului. Mai exact, acest lucru presupune stabilirea unor reguli ferme de intervenţie, sancţionarea imediată a eventualelor abuzuri, precum şi dezvoltarea unor mecanisme legale, eficiente şi rapide pentru intervenţie şi rezolvarea problemelor din teren", a spus Marcel Vela în cadrul audierii la Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament.

El a vorbit şi despre managementul situaţiilor de urgenţă.

"O atenţie deosebită trebuie acordată managementului situaţiilor de urgenţă în ceea ce priveşte dotarea corespunzătoare, pregătirea personalului pentru intervenţii profesioniste în caz de dezastre şi calamităţi, pregătirea întregii populaţii pentru acţiunea coerentă în caz de inundaţii, cutremure şi alte calamităţi", a mai spus Vela.

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, propus pentru funcţia de ministru al Apărării, a primit aviz favorabil

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale în Guvernul Orban, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Decizia a fost luată cu 18 voturi "pentru", şase "împotrivă" şi o abţinere.

La audieri a participat şi premierul desemnat Ludovic Orban

Ministrul propus pentru Finanțele Publice, Florin Cîțu, a primit aviz negativ.

Ministrul propus pentru Finanțele Publice, Florin Cîțu, a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii au avizat negativ noul mandat cu 19 voturi pentru, 19 împotrivă şi nicio abţinere. 

Florin Cîțu

Florin Cîțu

Ministrul propus pentru portofoliul Sănătății, Victor Costache, a fost avuzat favorabil.

Ministrul propus pentru portofoliul Sănătății, Victor Costache, a fost avizat favorabil.

29-10-2019 12:32

Audierea ministrului propus la Finanţe, senatorul liberal Florin Cîţu

Audierea ministrului propus la Finanţe, senatorul liberal Florin Cîţu:

Teodorovici i-a cerut ministrului propus la Fonduri Europene să dea documente despre Barna

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici i-a cerut ministrului nominalizat la Fonduri Europene Marcel Boloş să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele referitoare la cazul lui Dan Barna, suspectat de nereguli în legătură cu proiectele europene.

Marcel Boloş este primul ministru din cabineul Orban avizat de comisiile parlamentare de specialitate

Marcel Boloş este primul ministru din cabinetul Orban avizat de comisiile parlamentare de specialitate.

Victor Costache, propus ca ministru al Sănătăţii, este audiat în Parlament

Răspunzând unei întrebări a parlamentarului USR Emanuel Ungureanu, Victor Costache a precizat că va demisiona îmediat ce statutul său în dosarul de malpraxis în care este implicat se va transforma din acela de suspect în cel de acuzat.

Cred în justiţia din această ţară. În momentul în care mi se va schimba calitatea de suspect şi voi deveni culpabil, îmi voi înainta imediat demisia”, a declarat Victor Costache.

Împotriva lui Victor Costache a fost făcută o plângere penală de către soţul unei paciente pe care a operat-o în 2017 şi care a murit în spital după aproape o săptămână. 

Prima criză din domeniul Sănătăţii care trebuie gestionată este cea a rezidenţilor, a mai spus Costache, care a promis că imediat după audierea sa în Parlament se vor căuta soluţii legislative pentru tinerii care urmează să dea acest examen.

"Vom debloca situaţia pe examenul de rezidenţiat", a declarat el.

 

Miistrul propus pentru șefia portofoliului Sănătății a mai declarat că, din cauza legii transplantului, în România ”se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi.”

”Referitor la transplant, în momentul de față în România se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi, fiindcă nu avem centre capabile să le implanteze. Asta este realitatea tristă. Există un singur centru de transplant cardiac la Târgu Mureș, unde se fac între 6 și 10 transplanturi pe an și trebuie să încurajăm realizarea acestei activități de transplant.

Trebuie actualizată legea transplantului. În momentuld e față este foarte greu ca un centru să fie acreditat pentru transplant, deoarece condițiile de acreditare sunt imposibile”, a mai spus Costache.

29-10-2019 07:24

Programul audierilor, marți, 29 octombrie

Audierile în comisiile parlamentare încep la ora 09.00, iar primul va fi Ioan Marcel Boloș, candidat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene.

Programul audierilor, marți, 29 octombrie:

09.00 Ioan Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene

10.00 Victor Sebastian Costache, Ministrul Sănătăţii

11.00 Vasile-Florin Cîțu, Ministrul Finanţelor Publice

12.00 Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii

13.00 Ionel Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale

14.00 Marcel Ion Vela, Ministrul Afacerilor Interne

15.00 Nechita-Adrian Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

15.00 Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor 

În şedinţa Comisiei pentru sănătate şi familie, care începe la ora 10.00, va fi audiat dr. Victor Sebastian Costache, candidat pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, în timp ce Vasile-Florin Cîţu, candidatul propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, va fi audiat în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, începând cu ora 11.00.

Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă figurează, de la ora 12.00, audierea lui Bogdan Gheorghiu, candidat pentru funcţia de ministru al Culturii.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunţat, luni seară, că a semnat acorduri şi înţelegeri cu grupul minorităţilor naţionale, cu PMP, USR, UDMR şi ALDE, având sprijinul pentru învestirea Guvernului. "Numeric, astăzi am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă pentru situaţiile în care apar absenţe neaşteptate", spunea el.

El adăuga că are încredere în miniştrii propuşi.

LISTA miniștrilor propuși de PNL

LISTA miniștrilor propuși de PNL

Vicepremier – Raluca Turcan

Ministerul Finanțelor Publice – Florin Cîțu

Ministerul Educației – Monica Anisie

Ministerul Infrastructurii - Lucian Bode

Ministerul de Interne – Marcel Vela

Ministerul Economiei - Virgil Popescu

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru

Ministerul Dezvoltării Regionale – Ion Ștefan

Ministerul Mediului – Costel Alexe

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu

Ministerul Agriculturii – Adrian Oroș

Ministerul Sănătății – Victor Sebastian Costache

Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe

Secretariatul General al Guvernului – Gabriel Andronache

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Se amână votul pentru învestirea Guvernului. PNL negociază și caută susținere
Se amână votul pentru învestirea Guvernului. PNL negociază și caută susținere

Votul pentru investirea Guvernului Orban a fost programat peste o săptămână. Social-democrații și-au impus calendarul, deși liberalii voiau ca noul executiv să fie votat chiar marți.

Ministrul propus care ar fi făcut confuzie între suprafața casei și cea a terenului
Ministrul propus care ar fi făcut confuzie între suprafața casei și cea a terenului

Primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, susţine că deputatul PNL, Ion Ştefan, propus ministru al Dezvoltării în guvernul Orban, și-ar fi greșit declarația de avere.

Calendarul învestirii noului Guvern a fost decis. Ludovic Orban ajunge luni în Parlament
Calendarul învestirii noului Guvern a fost decis. Ludovic Orban ajunge luni în Parlament

Conducerea Parlamentului a decis când va avea loc votul de învestitură a Guvernului Orban. Liberalii ar fi vrut să se întâmple săptămâna aceasta, dar social-democrații vor să tragă de timp până la începutul lunii noiembrie.

Se amână votul pentru învestirea Guvernului. PNL negociază și caută susținere
Se amână votul pentru învestirea Guvernului. PNL negociază și caută susținere

Votul pentru investirea Guvernului Orban a fost programat peste o săptămână. Social-democrații și-au impus calendarul, deși liberalii voiau ca noul executiv să fie votat chiar marți.

Ministrul propus care ar fi făcut confuzie între suprafața casei și cea a terenului
Ministrul propus care ar fi făcut confuzie între suprafața casei și cea a terenului

Primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, susţine că deputatul PNL, Ion Ştefan, propus ministru al Dezvoltării în guvernul Orban, și-ar fi greșit declarația de avere.

Calendarul învestirii noului Guvern a fost decis. Ludovic Orban ajunge luni în Parlament
Calendarul învestirii noului Guvern a fost decis. Ludovic Orban ajunge luni în Parlament

Conducerea Parlamentului a decis când va avea loc votul de învestitură a Guvernului Orban. Liberalii ar fi vrut să se întâmple săptămâna aceasta, dar social-democrații vor să tragă de timp până la începutul lunii noiembrie.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.