Dezbateri privind modificarea Codurilor penale. Protest muzical la Comisia care modifică legile justiţiei

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au dat marţi vot favorabil raportului la proiectul Legii 317/2004 privind CSM, adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, care va intra în dezbaterea plenului Senatului.

Au votat în favoarea raportului 12 de deputaţi, iar doi deputaţi au votat împotrivă, informează Agerpres.

Parlamentarii comisiei nu au adus modificări capitolului referitor la Inspecţia Judiciară, proiectul rămânând în linii generale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, Inspecţia Judiciară funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM cu sediul în municipiul Bucureşti.

Printre cele mai importante modificări aduse marţi seara de comisia specială se află cea conform căreia "Plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei".

Parlamentarii au mai decis între altele ca proiectul ordinii de zi şi proiectele de hotărâri ce se supun votului Plenului sau Secţiilor se publică cu 3 zile înainte pe pagina de internet a CSM. În ordinea de zi publicată nu se includ cererile privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu controlului judiciar sau pe cauţiune cu privire la judecători, procurori ori magistraţi asistenţi.

Citește și
Un grup organizat care se ocupa cu trafic de droguri a fost destructurat in urma a sase perchezitii domiciliare
Procurorii au realizat o broşură online privind efectele modificărilor Codurilor Penale
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pentru exercitarea atribuţiilor CSM prin intermediul Plenului şi al Secţiilor se organizează comisii de lucru, cu rol de structuri pregătitoare de specialitate din care fac parte membrii consiliului.

Calitatea de membru ales al CSM reprezentant al societăţii civile, reprezentant al societăţii civile, reprezintă vechime în specialitate recunoscută în profesiile juridice, şi pe durata mandatului, este incompatibilă cu exercitarea calităţii de parlamentar ales local, funcţionar public, judecător, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecătoresc, practician în insolvenţă, grefier, consilier de probaţiune şi a altor profesii juridice reglementate de lege.

Miercurea trecută, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii cu 177 voturi "pentru", 78 "împotrivă", iar un deputat nu a votat.

Lucrările comisiei s-au încheiat pe "Imnul golanilor" al cantautorului Cristian Paţurcă.

 

LIVE UPDATE:

21:35 S-a dat raport şi pe cea de-a treia lege a Justiţiei, fără modificări esenţiale faţă de forma adoptată la Cameră. Inspecţia Judiciară rămâne la CSM, iar inspectorul-șef are puteri sporite.

Plenul Senatului va da votul final pe Legea 304 şi pe Legea 317 miercuri.

21:20 Amendament PSD adoptat: "Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de către inspectorul-şef, în urma unui concurs organizat de Inspecția Judiciară, pentru un mandat de 3 ani care poate fi reînnoit o singură dată, pe aceeași durată, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură, care au funcționat cel puțin la tribunal sau parchet de pe lângă tribunal şi au avut calificativul ‹‹foarte bine›› la ultima evaluare."

Cei de la USR şi PNL critică puterile sporite pe care le primeşte inspectorul-sef al Inspecţiei Judiciare.

21:00 Aleşii USR s-au plâns că punctele de vedere exprimate le sunt ignorate, aşa că au pus în scenă un protest muzical. Dintr-o boxă portabilă s-au auzit acorduri de muzică clasică. Şeful Comisiei, Florin Iordache, a părăsit supărat sala.

Deputatul USR Stelian Ion a pus melodia ”Requiem” de Mozart, dar şi "Nu ne-am născut în locul potrivit", cântată de Guess Who, în timpul şedinţei comisiei speciale pentru legile Justiţiei în care se dezbătea legea 304/2004 privind organizarea judiciară, spunând că melodia este potrivită în contextul îngropării Justiţiei de către PSD - ALDE - UDMR.

"Domnule preşedinte, această comisie este o mascaradă. V-am rugat la început să suspendaţi sedinţa şi reluam dupa plen şi asta era. Dumneavoastră vă comportaţi ca şi cum nu am exista. Mascarada trebuie să fie însoţită de note muzicale. În seara asta o să ascultam Bach", a spus deputatul USR Stelian Ion înainte de a pune de pe telefon ”Requiem” de Mozart.

14.50:  Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat marţi că, în cazul în care nu va fi transpusă Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, există riscul intrării în procedură de infringement, potrivit Agerpres.

„Directivele trebuie transpuse la termene şi corect. Din păcate, uneori nu se realizează acest proces. Dacă nu transpunem la termen, intrăm în procedură de infringement. Cu privire la această Directivă există riscul, pentru că termenul este aprilie 2018. Au fost cazuri în care Guvernul a adoptat OUG pentru a transpune o directivă europeană la termen şi a evitat infringementul. A fost criticată la Curtea Constituţională procedura adoptării unei ordonanţe de urgenţă spunându-se că trebuia făcută prin lege. Curtea a stabilit faptul că se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea la timp a unei directive în condiţiile în care legiuitorul nu a realizat prin lege transpunerea respectivei directive", a precizat Toader, la Parlament. 

14.30: Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat marţi, la Comisia specială parlamentară pe legile Justiţiei, că mare parte din amendamentele aduse la Codurile penale sunt de natură să „amputeze” părţi din urmărirea penală, informează Agerpres.

„Mare parte dintre textele care reprezintă amendamentele sunt de natură să amputeze părţi mari din urmărirea penală, din păcate. Noi trebuie să fim conştienţi că infracţionalitatea a evoluat, că suntem astăzi supuşi unor pericole din perspectiva infracţionalităţii transfrontaliere. (...) Din perspectivă tehnică, suntem aici doar întrebaţi. Dacă ne întrebaţi, vă vom putea explica faptul că o mare parte din amendamente ar îngreuna urmărirea penală", a afirmat Horodniceanu.

El a spus că există o îngrijorare faţă de aceste amendamente.

„Ne-am exprimat, printr-un comunicat dat săptămâna trecută, pe care l-am argumentat şi argumentele le menţinem şi în acest moment. Este o stare de îngrijorare şi aţi observat câteva ieşiri ale magistraţilor aseară, într-un soi de protest, pe care îl consider că este făcut cu demnitate, există îngrijorări, dar există şi posibilitatea de a le discuta aici în cadrul comisiei. (...) Este cert că judecătorii şi procurorii nu legiferează, suntem aici pentru a fi consultaţi din perspectivă tehnică", a adăugat Horodniceanu.

El a apreciat că amendamentele nu pot intra în vigoare. „Sincer, cred că aceste amendamente nu pot intra în vigoare, pentru că, fără cea mai mare parte a probatoriilor, asistarea inculpatului de pildă la ascultarea unei părţi vătămate minore cred că va avea o influenţă foarte gravă asupra dezvoltării acesteia, cred că urmărirea penală nu este numai amputată, este foarte greu de dus la îndeplinire. Trebuie să ne facem profesia, trebuie să avem instrumentele pentru a ne duce la îndeplinire îndatorirea noastră legală şi constituţională. În acest moment, tot ce se întâmplă în alte ţări este ca mijloacele de probă să se rafineze, modul în care ancheta penală se efectuează faţă de noile tendinţe de săvârşire de infracţiuni care sunt din ce în ce mai rafinate trebuie să se rafineze".

14.20: Ca urmare a declarațiilor făcute de procurorul Augustin Lazăr. deputatul PSD Cătălin Rădulescu i-a solicitat, marţi, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să-l revoce din funcţie, potrivit Agerpres.

„Aş vrea să vă sesizez, domnul ministru, să vă cer să luaţi măsuri drastice împotriva procurorului general, care şi-a permis şi îşi permite în continuare să defăimeze Parlamentul României făcând nu mai mult sau nu mai puţin decât săptămâna trecută considerente despre membrii comisiei, cât şi despre parlamentarii aleşi de poporul român că sunt infractori de rang înalt. Vă cer public să cereţi revocarea acestui procuror care nu a înţeles că dânsul nu face politica penală a acestei ţări (...) şi nu poate să-şi permită să facă declaraţii publice sau să facă critici asupra legilor. Apanajul (...) legislativ este numai şi numai al Parlamentului fiecărei ţări'', i-a spus deputatul PSD ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la dezbaterile din Comisia specială condusă de Florin Iordache.

El a arătat că Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie trebuie transpusă în legislaţia din ţara noastră.

„Am văzut că suspiciunea rezonabilă s-a folosit pentru a se face dosare la comandă pe ţinte politice pentru că nu s-au folosit probele temeinice dincolo de orice dubiu", a mai spus Rădulescu.

În opinia sa, a fost folosit arestul preventiv abuziv, au fost spectacole cu cătuşe. „Am văzut termeni penali folosiţi atunci când nu trebuiau folosiţi, pentru că era prezumţia de nevinovăţie, şi am văzut că se dădeau detalii din dosare, ceea ce era ilegal în orice ţară din lume", a adăugat Rădulescu.

13.40: Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a avertizat, marți, că dosarul Revoluției ar putea fi afectat de modificările la Codurile penale.

„Întrebat dacă modificările la Codurile penale ar putea afecta cercetările care se fac în dosarul Revoluţiei, el a răspuns: „Ar putea să fie foarte serios afectat. Evident că avem înregistrări acolo în care se vede cine a tras, cine ce a făcut şi este vorba de înregistrări documentare de acum 27 de ani, care sunt foarte importante pentru a vedea acţiunile oamenilor în acel context" a declarat Augustin Lazăr, la ieşirea din CSM.

El a mai precizat că iniţiatorii amendamentelor „poartă grija" inculpaţilor, amintind că există o directivă europeană care vizează protecţia victimelor.

„În ansamblu putem vedea că iniţiatorii acestor amendamente poartă grija drepturilor inculpaţilor, când noi, în fapt, trebuie să purtăm şi grija drepturilor victimelor. Trebuie să reamintesc că există şi o directivă privind protecţia victimelor, o directivă europeană care arată în ce context şi cum trebuie audiate, spre exemplu, victimele pentru nu a fi puse faţă în faţă cu inculpaţii. (...) Este evident că lucrurile sunt dezechilibrate şi pentru acest motiv toate amendamentele trebuie analizate cu foarte mult calm şi o perioadă suficientă de timp pentru a vedea care sunt consecinţele adoptării acestor proiecte de lege", a mai spus Lazăr.

 

12.55: Vicepreşedintele CSM, procurorul Cristian Ban, a afirmat că modificările ce ar putea fi aduse Codurilor penale sunt de natură să „paralizeze" efectiv activitatea de urmărire penală, informează Agerpres.

Pe legile Justiţiei s-au făcut discuţii, dar eu aş trage un semnal de alarmă pe proiectul de modificare a celor două Coduri - penal şi de procedură penală. Sunt amendamente, că nu putem discuta decât pe amendamente, care, Doamne Dumnezeule, sper să nu intre niciodată în vigoare, vor paraliza efectiv, şi o spun cu cea mai mare responsabilitate, activitatea de urmărire penală şi de judecată, dar în mai mică măsură. Vor fi nu numai corupţi liberi, vor fi şi criminali, vor fi pedofili, vor fi violatori, care vor umbla liber pentru că organele de anchetă sunt legate de mâini şi de picioare. Este ca şi când ai lega pe cineva de mâini şi de picioare şi l-ai arunca în apă să înoate, exact aşa vor fi supuse organele de anchetă şi (...) instanţele", a declarat Cristian Ban, în contextul discuţiilor din plenul CSM privind adoptarea unui mesaj public şi unitar referitor la propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi la conţinutul şi efectele amendamentelor iniţiate la Codurile penale.

 Judecătorul Bogdan Mateescu a cerut marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, adoptarea unui mesaj public şi unitar referitor la propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi la conţinutul şi efectele amendamentelor iniţiate la Codurile penale.

 12.10: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marți, că Directiva Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie trebuie transpusă, iar dacă Parlamentul nu o va face, Guvernul va fi îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, potrivit News.ro.

„Indiscutabil, ea trebuie transpusă. Avem termenul aprilie 2018. Eu sunt convins că Parlamentul o va transpune (...) Faptul că dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament şi nu va fi promulgată, publicată în Monitor, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea directivei”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că, dacă un proces s-a desfăşurat în lipsa făptuitorului, acesta trebuie informat.

„În Cod (penal – n.r.) trebuie transpusă garanţia constituţională, trebuie transpusă prevederea din directivă, în sensul că nu este suficient de a ne bucura de prezumţie, trebuie ca făptuitorul să fie informat şi atunci avem termenul acela din directivă, dacă procesul s-a desfăşuat în lipsa lui, fără ştiinţa lui (a făptuitorului – n.r.), să fie informat”, a mai spus Toader.

Acesta mai afirmă că este necesar ca din Codul de procedură penală să fie eliminată componenta subiectivă, iar sintagmele „dubii rezonabile” şi „suspiciuni rezonabile” conţin această componentă.

„Aici, probabil, voi intra parţial în dezacord cu unii dintre dumneavostră. Nu este suficient să ai la nivel de directivă o astfel de obligaţie, nu este suficient să ai la nivel de Constituţie un astfel de principiu, este necesar ca legislaţia infraconstituţională, din care face parte şi Codul de procedură penală, să ofere suficiente garanţii pentru consacrarea prezumţiei de nevinovaţie (...) În opinia mea, pentru transpunerea directivei, ca garanţie a prezumţiei de nevinovăţie, trebuie ca din actualul Cod de procedură penală să renunţăm, acolo unde este cazul, la componenta subiectivă a actului de justiţie. Vreau să spun că avem în Codul de procedură penală, cu privire la probatorii, două sintagme cu un conţinut relativ asemănător. Procedura penală vorbeşte despre dubii rezonabile, alteori procedura vorbeşte de suspiciune rezonabilă. Prin urmare, dacă nu identificăm deosebiri majore între dubiul juridic, dubiu rezonabil şi suspiciunea rezonabilă, nu se justifică deosebirea terminologică de redactare. Şi dubiul şi suspiciunea conţin o componentă subiectivă”, a mai spus ministrul.

Toader a vorbit şi despre faptul că „garanţia independenţei procuroului şi judecătorului nu stă în a-i lăsa libertatea să aprecize el dacă are un dubiu sau o suspiciune rezonabilă, ci stă în libertatea şi obligaţia de a interpreta legea aşa cum este ea”.

10.30: Luni, preşedintele comisiei, Florin Iordache, a anunțat amânarea discuţiilor, pe motiv că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu era prezent, scrie Agerpres.

„Am invitat să participe toţi cei implicaţi, de la Parchetul General, direcţii specializate. Este o discuţie serioasă, sunt amendamente depuse de toate grupurile şi în urma analizei să vedem care va fi decizia. Avem nevoie de o competenţă care este foarte bine să vină de la Minister, Parchet, asociaţii. Nu vom începe discuţiile pe directivă până nu avem în sală prezenţa domnului ministru, pentru că avem nevoie de un punct de vedere", a spus social-democratul Florin Iordache.

Reprezentanţii USR şi PNL au criticat mai multe amendamente propuse de PSD şi ALDE la Codurile penale. Deputatul USR Stelian Ion a susţinut că acestea sunt de „o gravitate inimaginabilă" şi că dacă ar fi adoptate, foarte multe dosare vor fi închise.

Amendamentele au fost criticate şi de Parchetul General, secţia de procurori a CSM, de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată.

„În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”, se arată într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penală.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Comisia Europeană, despre legile Justiţiei din România: Urmărim procesul legislativ
Comisia Europeană, despre legile Justiţiei din România: Urmărim procesul legislativ

Comisia Europeană anunţă luni că urmăreşte îndeaproape procesul legislativ din România şi posibilele modificări ale legilor justiţiei şi ale codurilor penale, subliniind importanţa consultării Comisiei de la Veneţia şi asigurarea transparenţei.

Procurorii au realizat o broşură online privind efectele modificărilor Codurilor Penale
Procurorii au realizat o broşură online privind efectele modificărilor Codurilor Penale

Asociaţia Procurorilor din România a realizat o broşură cu exemple practice privind efectele pe care le vor afea modificările Codurilor Penale propuse de PSD şi ALDE:.

Cristian Dănileț, despre modificările la Legile Justiției:
Cristian Dănileț, despre modificările la Legile Justiției: "Suntem revoltați"

Premieră în Justiţia românească. Nemulţumiţi de modificările aduse Codurilor penale şi Legilor Justiţiei, în jur de o mie de judecători şi procurori din Bucureşti şi din ţară au protestat, luni, în faţa sediilor instanţelor.

Dezbaterile privind modificarea Codurilor penale, amânate din nou. Pe cine aşteaptă Iordache
Dezbaterile privind modificarea Codurilor penale, amânate din nou. Pe cine aşteaptă Iordache

Comisia parlamentară specială, condusă de Florin Iordache, a amânat dezbaterile privind controversata modificare a celor două Coduri penale.

Marian Godină, postare virală despre efectul schimbării Codurilor Penale
Marian Godină, postare virală despre efectul schimbării Codurilor Penale

Într-o postare care a devenit rapid virală, poliţistul Marian Godină a explicat cu un exemplu concret cum ar fi afectată munca sa modificările Codurilor Penale propuse de PSD şi ALDE.

Recomandări
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei. 

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.