Cristian Dănileț, despre modificările la Legile Justiției: "Suntem revoltați"


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 18 Decembrie 2017 07:47
Categorie: Stiri actuale

Premieră în Justiţia românească. Nemulţumiţi de modificările aduse Codurilor penale şi Legilor Justiţiei, în jur de o mie de judecători şi procurori din Bucureşti şi din ţară au protestat, luni, în faţa sediilor instanţelor.

Magistraţii consideră că toate aceste măsuri, dorite de PSD şi ALDE, ar putea favoriza infractorii, iar unele fapte penale nu vor mai putea fi demonstrate. Imuni însă la aceste luări de poziţie, parlamentarii puterii îşi văd de treabă cu viteza luminii, în comisia condusă de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache.

În Bucureşti, magistraţii au protestat pe treptele Palatului de Justiţie. Sutele de judecători şi procurori au aprins luminile telefoanelor, un semn pentru parlamentari că vor rămâne atenţi la orice încercare a acestora de a îngrădi statul de drept

Procuror: ''Sunt legi grăbite, speră să fie ascultaţi, că îi pune în imposibilitatea de a desfăşura anchete. Este ilegal să facem grevă, dar noi am făcut un protest, nu o grevă.

Scările Curţii de Apel au fost pline. Peste o mie de magistraţi au protestat tăcut, însă au purtat în mâini jurământul pe care l-au depus la numirea în functie: ”Jur să apăr Constituţia, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare şi fără partire.

La Cluj Napoca, s-au adunat aproape 100 de persoane. Aici, magistraţii au fost aşteptaţi cu flori.

Cristian Dănileț, judecător: ”Suntem revoltaţi de aceste modificări aduse la Legea Justiţiei şi Codul Penal. Mulţi procurori nu vor mai avea instrumente esenţiale în a proba fapte penale. Suntem sideraţi de ceea ce s-a dezbătut în Parlament.

La Braşov, magistraţilor strânşi în fata Tribunaluilui li s-au alăturat şi poliţiştii.

Procuror: "Noi dorim să ne creştem copiii într-o societate civilizată, o societate cu legi corecte, dictate pentru cetăţean şi nu împotriva cetăţeanului.

Polițist pensionar: ”Desigur că şi poliţiştii sunt afectaţi, de fapt sunt primii afectaţi, fiind primii în lanţul judiciar, însă problema este a tuturor: şi a politistilor, şi a procurorilor şi nu în ultimă instanţă a judecătorilor."

Scene similare s-au derulat şi în Galaţi. Timp de jumătate de oră, magistraţii Tribunalului Galaţi au închis sălile de judecată şi au ales să protesteze în faţa Palatului de Justiţie. Este un protest mut, dar care a devenit zgonotos o dată cu venirea celor care protestează de câteva săptămâni de zile în mişcarea #rezist.

George Florea, preşedintele Tribunalului Galaţi: "Propunerile de modificare a Codului de Procedura Penală, în primul rând, care pur şi simplu pun stavilă justiţiei în ceea ce priveşte probatoriile şi aşa mai departe. Sistemul de Justiţie trebuie să rămână independent."

Şi avocaţii vor să li se alăture curând. Reprezentanţii puterii s-au arătat deranjaţi de protestul judecătorilor şi procurorilor.

Niculae Bădălău, senator PSD: ”N-au voie să protesteze conform legii. Ar trebui să se informeze mai bine.

Chiar şi aşa, în Parlament comisia care modifică Legile Justiţiei şi-a văzut de treabă. Parlamentarii au decis să adopte un amendament care îi permite preşedintelui să respingă o singură dată, motivat şi cu explicaţii publice, numirea în funcţie a procurorilor şefi.

Discuţiile în comisie au început dimineaţă cu modificările aduse Legii 303 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor. Cea mai importantă schimbare se referă la faptul că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraţilor care au greşit, pentru a recupera prejudiciile.

După ce comisia lui Iordache va da un raport, documentul va intra la vot final în plenul Senatului.

Începând de marți, parlamentarii vor lua în discuţie şi amendamentele depuse pentru modificarea Codului Penal şi a celui de Procedura Penală.

Magistrații, nemulțumiți

„Ca urmare a aprobării de către Camera Deputaților a unor proiecte de lege privind domeniul justiției, cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinței exprimate de peste 4000 de magistrați și a recomandărilor Comisiei Europene, respectiv ca urmare a promovării unei inițiative legislative pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală, care va duce la lipsirea organelor judiciare de instrumentare juridice, menite a asigura protecția victimelor și identificarea infractorilor, făcând justiția penală ineficientă, judecătorii și procurorii din toată țara au decis să își manifeste, în mod public, dezacordul față de acestea, în cursul zilei de luni, ieșind în fața palatelor de justiție”, se precizează într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a judecătorului Cristi Danileț.

Recent, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus în emisiunea „Esca și Escu”, difuzată în fiecare săptămână exclusiv pe www.stirileprotv.ro că i s-ar părea normal și legal ca magistrații să iasă în stradă să protesteze, deoarece această acțiune nu ar avea un caracter politic, ci unul legat de statutul lor profesional.

 „Ei au a protestat împotriva modificărilor la statutul lor, ca orice categorie profesională. Dacă condițiile mele de muncă sunt afectate, eu protestez în legătură cu modul în care sunt lăsat sau nu să lucrez, în legătură cu statutul meu. Asta este perfect legal. Perfect legal. Deci nu o să vină magistrații să spună ‘Jos Guvernul’ sau jos Dragnea sau stopați discutarea legilor justiției. Nici vorbă de așa ceva. Dar pot să vină să spună ‘nu acceptăm în ce privește statutul nostru profesional’, deci o revendicare profesională, ca orice categorie din țara asta, ‘nu acceptăm condițiile de lucru pe care ni le impune acest statut votat de Parlament’, ceea ce e perfect legal”, a spus Cristian Tudor Popescu.

FULLSCREEN
Cristian Dănileț, despre modificările la Legile Justiției: "Suntem revoltați"
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO